Krijg je extra stress omdat je ziek thuis zit met een burn-out? Lees dit!

Toen ik ziek thuis zat met een burn-out voelde ik me schuldig. Ik deed mijn werk samen met één collega en ik wist dat zij nu alle orders op haar bordje kreeg. Dat maakte dat ik me zelf toen ik thuis zat nog druk maakte over het werk. Of als me iets te binnen schoot ik nog even belde om te zorgen dat dingen goed zouden verlopen. Nu denk ik: “Wat een onzin, de wereld verging echt niet zonder mij”, maar toen ervaarde ik dat heel anders. En ik hoor dit ook vaak van mijn klanten. Is dat voor jou ook herkenbaar?

Ben jij iemand die zich druk maakt over je werk als jij ziek thuis zit? Maak jij je druk of jouw collega’s jouw werk wel kunnen of willen doen? Geeft de gedachten dat zaken blijven liggen of dat het bedrijf zonder jou niet verder kan draaien, jou stress?

Je hebt het ziek melden waarschijnlijk al een tijdje uitgesteld. Want je bent een betrokken werknemer of werkneemster. Het maakt niet uit of je overspannen bent, je gewoon griep hebt of een burn-out. Je hebt ingezien dat je zo niet verder kunt en je hebt je met tegenzin ziekt gemeld. Maar je maakt je nog steeds druk: of jouw werk wel gedaan wordt, of je voelt je schuldig dat je collega’s het nu drukker krijgen, of je vraagt je af of er geen zaken blijven liggen. En dat geeft je stress.


Hierdoor ervaar je zelfs terwijl je ziek thuis zit nog stress. En door de stress die je ervaart kan jouw lichaam slechter herstellen, want je lichaam kan slecht tot rust komen. Op deze manier duurt het nog langer voordat je beter bent.

Je wordt gemist als je ziek bent, maar je bent niet onmisbaar. Als jij je te verantwoordelijk voelt voor jouw werk, kun je dat gevoel wel hebben. Of je hebt de behoefte om alles onder controle te houden, omdat je bang bent dat het anders niet goed komt. Niemand is onmisbaar, in de meeste gevallen zullen jouw taken opgepakt en uitgevoerd worden.

Zorg voor een korte en duidelijke overdracht. Bij voorkeur schriftelijk zodat jouw vervanger(s) iets hebben om op terug te vallen. Als jouw taken echt niet zijn over te dragen, dan is jouw eerste taak als je weer beter bent: Zorgen dat het bedrijf de zaken zo inricht dat zaken blijven doorlopen als jij ziekt bent. Op dit moment zullen de zaken moeten wachten.

Stop gedachten over jouw werk. Het heeft totaal geen zin om, nu je de zaken hebt overgedragen, nog na te denken over jouw werk. Je kunt er nu toch niets mee en ze belemmeren jouw herstel.

Stap niet in de valkuil om half vanuit huis te blijven werken. Door toch door te werken of jouw collega’s vanuit huis aan te sturen. Mits je door jouw ziekte niet jouw werk maar nog wel andere werkzaamheden kunt uitvoeren.

5 tips om stress te vermijden als jij ziek thuis zit
  1. Overdracht. Zorg na het ziekmelden voor korte toch duidelijke telefonische of schriftelijke overdracht
  2. Stop werkgedachtes. Je kunt er nu toch niets mee en ze belemmeren jouw herstel.
  3. Rust. Geef je lichaam de rust die het nodig heeft om te herstellen. Slapen is de ultieme natuurlijke genezer.
  4. Weersta de verleiding om toch iets aan het werk te doen. Even jouw email controleren? Niet doen! Het is nu echt tijd om het dit aan anderen over te laten.
  5. Geen werkoverleg. Als collega’s korte vragen hebben en er echt niet uitkomen, kun je hen tips geven. Maar laat het daar dan ook bij.

Toen Pieter zich slechter ging voelen in plaats van beter bespraken we wat daarvoor de reden kon zijn. Hij vertelde dat zijn leidinggevende hem had gebeld met het verhaal dat ze hem niet konden missen. Waardoor hij zich schuldig voelde en het gevoel had dat hij dan maar vanuit huis werk moest gaan doen. Maar het leverde alleen maar veel stress op want zijn vervanger deed zijn werk heel anders en besprak dat niet met hem. En daarnaast las hij ook alle e-mails waarin hij zag wat er allemaal mis ging. Pas toen hij ontdekte dat dit niet bij droeg aan zijn herstel kon hij het loslaten en zich focussen op zijn herstel.

Dus heb jij stress omdat je bang bent dat jouw werk blijft liggen als je ziek bent? Zorg voor een goede overdracht, stop werkgedachtes, neem rust, weersta verleidingen, zodat jij kunt herstellen en zo snel mogelijk weer beter bent en je weer kunt genieten van jouw leven en jouw werk.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie