De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen

Achteraf kan ik zien dat ik veel meer klachten had dan ik zelf door had. Ik was zo gewend om gewoon door te gaan dat ik dingen negeerde, wegstopt en bagatelliseerde. Pas toen ik me er in ging verdiepen kwam de herkenning. “Oh wacht eens even, dat heb ik ook”. Ik dacht dat bepaalde dingen gewoon bij me hoorde, zo lang liep ik er al mee. Maar het bleek allemaal samen te hangen met mijn burn-out.

Er zijn veel mensen die een burn-out hebben, maar zich daar niet bewust van zijn. Ze zijn aan het overleven in plaats van leven. Maar ook mensen die wel weten dat een burn-out hebben, hebben meestal niet door dat de verschillende klachten die ze hebben allemaal burn-out klachten zijn. Dat die als schakels in elkaar grijpen. En daardoor blijven ze in kringetjes rond draaien.

Je hebt last van vermoeidheid die maar niet over gaat. De onrust in je hoofd neemt toe. Waardoor je gaat piekeren en je slechter slaapt. Je denkt regelmatig: “Het is me allemaal te veel”. En soms heb je hoofdpijn. Je lontje wordt korter, waardoor je snel in conflicten terecht komt. Je vergeet dingen en kunt je slecht concentreren. De spanning in je nek- en schouders neemt toe. En soms lijkt het wel alsof je hart op hol is geslagen.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen
Door al deze klachten kun je niet goed functioneren. Het is steeds lastiger om de dag goed door te komen. Je schrapt steeds meer dingen om jezelf toch nog overeind te houden. Het plezier lijkt uit je leven weg te sijpelen. Omdat je steeds negatiever en minder fit voelt.

De kans is groot dat veel klachten afzonderlijk probeert op te lossen. Maar jouw klachten zijn niet het probleem op zich. Jouw klachten zijn signalen dat er iets veel diepgaanders aan de hand is. De kern is namelijk dat je al veel te lang op een manier met jezelf omgaat die niet (meer) voor je werkt. Pas als je de samenhang en omvang van jouw situatie kent, zul je ontdekken dat je niet de symptomen hoeft op te lossen. Het grijpt allemaal als schakels in elkaar. En dat als je de kern oplost, je symptomen vanzelf verminderen. En vervolgens helemaal oplossen.

De grootste valkuil is dat mensen allemaal dingen gaan doen of laten waarvan ze denken dat het de oplossing is. Zonder dat te begrijpen wat er in hun systeem gebeurd. Als de situatie niet helder is, dan is de kans natuurlijk heel groot dat je in het wilde weg dingen gaat doen, die je niet helpen. Dus wat is er wel nodig?

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen
  1. Zorg voor helder hebt waar je staat op de ladder van stress tot burn-out, want als je niet weet waar je staat, weet je ook niet welke stappen er nodig zijn;
  2. Wordt je bewust van de mythes die je burn-out in stand houden, zodat je je niet laat belemmeren en je je snel weer goed voelt;
  3. Weet dat stress die je niet oplost, zich ophoopt in je lichaam en daardoor klachten veroorzaakt. Zodat je begrijpt hoe dit werkt en je het voortaan anders kan doen zodat je niet nog een burn-out krijgt;
  4. Een burn-out is geen probleem, maar juist een cadeau. Zodat je je gaat richten op de oplossing en niet op het probleem, want daar lost je niets mee op;
  5. Door de angst om jouw comfortzone te verlaten saboteer je jouw herstel. Hierdoor blijf je in cirkeltjes ronddraaien en lost er uiteindelijk niets op;
  6. Jouw frustratie dat je al dingen hebt geprobeerd die niet werkte belemmerd je te geloven dat er een mogelijkheid is wel resultaat te krijgen. Waardoor je voorkomt dat je bij de pakken neer gaat zitten en helemaal niets meer doet uit frustratie en teleurstelling;
  7. Je weet niet welke eenvoudige stappen je wel resultaat gaan geven. Waardoor je voorkomt dat je hap snap dingen doet, die je veel energie kosten, en waarmee je jezelf onder druk zet. En je daarnaast ook nog eens niet het resultaat opleveren dat je wilt.

Toen Patrick bij me kwam had hij al drie keer een burn-out gehad en diverse hulpverleners gehad. Maar nu werd hem toch weer teveel. Hij piekerde veel en had enorme last van onrust. Patrick kon niet meer zonder middelen in slaap komen. Hij kon zich niet concentreren en was somber. Maar direct na de eerste keer voelde hij zich al beter. En hij had niet verwacht zo snel zo veel resultaat te bereiken.

Hij zei: “Je bent de eerste persoon die me op een prettige manier zo snel heeft geholpen. En dat is heel bijzonder, want ik heb al heel veel hulp gehad. Ik was gewend dat ik iedereen met mijn hoeveelheid woorden wel kon plat praten. Maar jij wist telkens met 1 woord of korte zin precies de kern te raken. Kortom de investering zeker waard! Is het je teveel en kun je het zelf niet meer oplossen? Neem contact op met Nanda en ga met haar aan het werk. She is your saviour…”

Dus wil je echt jouw burn-out doorbreken? Bestel dan de 3-delige videoserie ‘De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aan. Daar ga ik nog dieper in op de 7 schakels. Waardoor jij weer meer rust ervaart en meer energie, en jouw klachten verleden tijd zijn. Zodat je je beter voelt dan ooit!
Klik hier om de videoserie aan te vragen. 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)