Afscheid nemen van overledene en rouwen geeft stress

Als er iemand uit jouw naaste omgeving overlijd dan kan het rouwen een heftige ervaring zijn. Laatst overleed er iemand uit mijn kring. Er was helemaal niets aan de hand en ineens was ze er niet meer. Iemand anders kreeg te horen dat hij nog 1,5 jaar te leven had. Maar twee weken later overleed hij. En ook als iemand al een langer sterfbed heeft kan de klap toch hard aankomen. 

Je denkt dat je nog alle tijd hebt met de mensen die om je heen staan. Maar het leven laat soms zien dat dat een illusie is. Je leeft alsof jij en jouw naaste voor altijd leven. Maar de werkelijkheid is dat je geen idee hebt hoe lang de tijd samen nog is.

Je wilt hier niet dagelijks bij stil staan omdat het een verlammend effect heeft. Als het dan toch gebeurd ben je verbaasd: “Hoe kon dit zo plotseling gebeuren”. Je bent boos, want: “Hij was nog zo jong”. En je bent verdrietig, want hoe moet je omgaan met dit gemis en dit verdriet?

Het overlijden van iemand in je naaste omgeving is één van die gebeurtenissen die stress kunnen veroorzaken. De Amerikaanse psychiaters Holmes en Rahe hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen belastende gebeurtenissen en de kans op ontwikkeling van stress gerelateerde klachten en ziektes. Het is een ingrijpend en emotioneel moment. Het kost tijd om zo’n gebeurtenis te accepteren en te verwerken. 

Accepteer alle gevoelens die je ervaart. Naast een groot verdriet komen er vaak ook gevoelens naar boven van ongeloof, woede, spijt en ontreddering. Bij het rouwen is het is normaal als je last hebt van stemmingswisselingen en een diep verdriet voelt in de periode na het overlijden. Dat is een onderdeel van het rouwproces. Zodra je een oordeel hebt over bepaalde emoties en deze ontkent, blokkeer je het rouwproces.

Iedereen doet het treuren en rouwen op zijn manier. Het is belangrijk dat je je gevoelens uit. Als je ze opgekropt kan dat op den duur spanning en stress veroorzaken in jouw lichaam. Hoewel het pijnlijk kan zijn om met anderen te praten over de overledene, is het toch goed om je te uiten en steun te zoeken. Sta jezelf toe om jouw verdriet te voelen.

Tegenwoordig lijkt het normaal om een druk leven te hebben. Als er ook nog andere stressfactoren in je leven zijn kan het rouwen om  een naaste net de druppel zijn waardoor het allemaal teveel is. Luister dan naar jouw systeem en neem de rust om dit te verwerken. Stug proberen om alle ballen in de lucht proberen te houden gaat je later echt opbreken omdat je het dan wegstopt in plaats van verwerkt.

5 manieren die helpen om het verlies van een naaste te verwerken
  1. Praat met mensen die de overledene kenden. En zorg dat je het contact met hun onderhoud zodat jullie elkaar kunnen steunen;
  2. Praat ook met jouw naasten over hoe je je voelt. Dat is niet alleen goed omdat je je dan uit. Maar ook omdat ze dan begrijpen wat er bij je speelt;
  3. Zet sommige taken of bezigheden op een laag pitje. Zo zet je jezelf niet onnodig onder druk;
  4. Zoek een manier die bij je past om dit te verwerken. Schrijf een gedicht, ga sporten of ga de natuur in;
  5. Alleen jij bepaalt hoe lang je nodig hebt. Laat niemand je vertellen hoe lang of hoe kort jouw rouwproces moet duren.
Toen iemand uit mijn naaste kring overleed hielp het mij om een afscheidsgedicht te maken.

Een lange tijd trokken we samen op.
Je ervoer een lach en soms een traan.
Boosheid en frustraties daar liep je vaak tegen op.
Zonder jouw ziekte was alles makkelijker gegaan.

Je voelde je vaak alleen gelaten.
Dan was elke dag een strijd.
Dan kon niets of niemand meer baten.
En raakte je iedereen kwijt.

Voor mij rest er niets dan hopen.
Dat jouw pijn nu voorbij is.
Dat je weet wat ik niet heb uitgesproken.
Dat je blij was met de vergiffenis.

Ik hoop dat je de rust hebt gevonden.
Die je bij leven zo hebt gezocht.
Je blijft toch altijd met iedereen verbonden.
Ik wens je een mooie overtocht.

Dus als er iemand in jouw omgeving overlijd, realiseer je dan dat dit stressvol is. Neem de tijd om dit op jouw manier te verwerken. Deel jouw gevoelens, emoties en gedachten met anderen. Zet dingen die op dit moment minder belangrijk zijn op een laag pitje. Wees lief voor jezelf. Op deze manier kan het rouwproces zijn werk doen. En zo voorkom je dat deze ervaring de druppel is die je helpt richting overspannenheid of een burn-out. Door deze ervaring te verwerken komt er weer een moment dat je weer rust kunt ervaren, dat je weer kunt genieten, ook al lijkt dat nu ver weg.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?