Alle antwoorden zitten in jou

Antwoorden zoeken we vaak in de buitenwereld, maar alle antwoorden zitten in jouWe zijn vaak zo gewend om alle antwoorden in de buitenwereld te zoeken. En in de buitenwereld zijn ook heel veel oplossingen te vinden. Het probleem is echter dat die antwoorden niet jouw antwoorden zijn. Waardoor je nog verder van huis raakt. En jij het gevoel hebt niet gelukkig te zijn.

Je vraagt iemand wat je moet doen met een bepaalde situatie. En je krijgt een antwoord. Maar als je het later me nog iemand anders bespreekt, zegt die weer iets anders. Hierdoor raak je in de war en weet je echt niet meer wat je moet doen.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen
Hierdoor leef je het leven van anderen en niet jouw leven. Je voelt je ongelukkig maar hebt niet door dat dit speelt. Je voelt je radeloos en denkt: “Ik doe toch precies wat ze zeggen, waarom werkt het wel voor hun en niet voor mij?”. Waardoor je nog meer aan jezelf gaat twijfelen. En je zelf de schuld geeft dat je het wel verkeerd zal doen.

Als klein kind kijk je naar de volwassenen in je omgeving als voorbeeld hoe je met de wereld kunt omgaan. Deze volwassenen weten zelf ook niet altijd wat wel en niet handig is. Maar je neemt die gewoontes over. Want zij zullen het wel weten, toch? Dit gebeurd onbewust en op een jonge leeftijd. En dit is de basis van jouw programmering. Maar is niet altijd op alle vlakken helpend.

Het begint er dus bij dat je niet langer alle antwoorden buiten jezelf zoekt. En dat is lastig want de kans is groot dat je dat tot nu toe wel altijd hebt gedaan. Anders had je geen burn-out gekregen. Dus hoe vind je de weg naar jouw eigen antwoorden? Door gewoon ergens te beginnen. Maakt niet uit met welk onderwerp.

In het begin denk je misschien “Ik weet het niet”. Maar je weet meer dan je denkt. Je hebt gewoon iemand nodig die je helpt om jouw eigen antwoorden weer terug te vinden. Niet iemand die je jouw antwoord gaat proberen te geven. Anderen blindelings volgen gaat jou nooit gelukkig maken. Want waar de één blij van wordt, zal de ander misschien niet blij van worden. Dus wat voor de één helpend kan zijn, kan voor de ander juist belemmerend zijn.

Je denkt dat je als volwassene alles moet weten. Maar veel mensen doen maar alsof. Het lijkt dus misschien dat je de enige bent. Maar veel mensen hebben een overlevingsstrategie waardoor het lijkt alsof ze hun leven op orde hebben. Maar in de praktijk doen veel mensen maar wat. En vooral doen ze zich anders voor dan dat ze echt zijn. Dus laat los dat je als volwassene alles al zou moeten weten. Je bent niet de enige die zichzelf echt aan het leren kennen is.

7 stappen om je eigen antwoorden te vinden
  1. Stop met achter de antwoorden van anderen aanjagen;
  2. Laat los dat je als volwassene nu wel zou moeten weten hoe het leven werkt;
  3. Leer hoe je jouw eigen antwoorden kunt vinden;
  4. Oefen hiermee. Je merkt vaak snel waar je wel en niet blij van wordt;
  5. Durf te vertrouwen op jezelf;
  6. Laat alles wat niet langer voor je werkt los;
  7. Durf alles waar je enthousiast van wordt ook te gaan doen.

Paul werkte in de IT. Maar merkt dat hij daar niet echt blij van werd. Hij had daar ooit voor gekozen omdat dat anderen zeiden dat het wel bij hem paste. En had was een goede baan dus zei hij dat hij het lastig vond om dat los te laten. Maar ik zei tegen hem: “Wat heb je liever… wat meer geld en ongelukkig zijn of misschien tijdelijk wat minder, maar wel dat werk doen waar je echt blij van word”. En vanaf toen stond hij open om te ontdekken wat hij wilde doen. Onderwijzer zijn had hem altijd wat geleken. Hij onderzocht het en bleek al zijinstromer zich redelijk eenvoudig om te scholen voor het middelbaar onderwijs. Hij heeft nooit spijt gehad van deze stap en voelt zich nu helemaal op zijn plek.

De neiging om jouw antwoorden buiten je zelf te zoeken als je het even niet meer weet is vaak groot. Maar het volgen van anderen zal jou nooit gelukkig maken. Ontdek in plaats daarvan jouw eigen weg en maak zelf een pad. Op die manier bespaar je je zelf veel stress, en zal je je gelukkiger voelen.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie via onderstaande button… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen