Wat te doen als oude pijnen onrust blijven veroorzaken?

Ondanks dat je al veel werk hebt verzet om meer rust en geluk in je leven te creëren, zijn er soms toch momenten dat de onrust overheerst. Bepaalde onderwerpen pijnen of gedachtes blijven terug komen. Hierdoor heb je het gevoel dat je niets hebt bereikt en ben je teleurgesteld in jezelf.

Je dacht nu wel de pijnen uit je verleden verwerkt te hebben. En toch merk je dat er soms dezelfde gevoelens en pijnen weer naar boven komen. Hierdoor denk je: “Houd het nu nooit eens op?”, of “Wanneer is het nu eindelijk eens klaar?”De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Je wordt er onzeker van en twijfelt of je het wel goed hebt opgelost. Je wordt bang dat het nooit overgaat. En je wordt nog boos op jezelf ook omdat het niet lukt hier vanaf te komen. Je bent verdrietig dat je dit telkens weer die onrust ervaart.

Alle pijn die je in jouw leven ervaart wordt opgeslagen in een soort pijnlichaam. Daar bouw je dan weer beschermingsmechanismes omheen om te voorkomen dat je die pijn niet nog een keer ervaart. Maar die beschermingsmechanismes hebben ook zo hun nadelen. Het zijn lapmiddelen en bieden geen echte oplossingen. Een geur, emotie of gelijkende situatie kan je weer terug brengen naar die oude pijn. En dat geeft onrust.

Als je een blauwe plek hebt en je stoot je op een blauwe plek dan doet dit meer pijn dan op een andere plek. Zo werkt dit ook met oude pijn. Het is een gevoelig plek die geraakt kan worden door iets wat er in het hier en nu gebeurd. De situatie kan er op lijken, het gevoel kan er op lijken of de persoon waarmee je dit ervaart kan op iemand uit het verleden lijken. Dan is de kunt je af te vragen wat van deze situatie die oude pijn raakt. Want de oplossing ligt dan bij jouw oude pijn die de onrust veroorzaakt en niet bij de huidige situatie. Die maakt je slecht ergens van bewust.

Sommige pijnen verwerk je in stappen. Net zoals een ui schillen heeft, spel je daar elke keer een stukje van af om aan te pakken en op te lossen. Eenvoudig weg omdat het te veel kan zijn om dit in één keer te doen. Dan zou het veel te heftig kunnen zijn. Daarnaast blijf je je als het goed is ontwikkelen waardoor je op een gegeven moment toe bent aan een volgende stap.

Het is dus niet zo dat het hetzelfde is maar vaak een diepere laag. Door je dat te realiseren kun je het drama waarin je het gevoel hebt dat je het niet goed hebt gedaan overslaan. Zie het juist als iets moois dat jouw systeem weet hoeveel je kunt hebben en het zo goed voor jou weet te doseren zodat het niet te overweldigend is. En je van onrust juist meer rust ervaart.

5 stappen om duidelijk te krijgen wat jouw geluk blokkeert
  1. Vraag je af: “Wat staat mijn geluk in de weg?” Is het een gedachte een emotie of nog iets anders?
  2. Wat voel ik precies?
  3. Wat maakt dat ik dit voel?
  4. Heb ik niet helpende gedachtes?
  5. Raakt iets een oude pijn? Zo ja welke?
Een klant van mij voelde zich onprettig. Samen onderzochten we om welk gevoel het ging.

Ze voelde verdriet. Er had zich op het werk een situatie voorgedaan. Ze kwam bij de koffieautomaat aanlopen en er stonden een paar collega’s te praten ze keken naar haar en begonnen toen te lachen. Ze had niet kunnen horen wat er gezegd was. Toen ik vroeg welke oude pijn dit raakt ontdekte ze dat het te maken had met haar schooltijd op de lagere school. Daar was ze vaak het buitenbeentje. Ze werd uitgelachen door de andere kinderen en buitengesloten. Toen ze dit herkende kon ze zien dat het meer met dit situatie te maken had. Ik adviseerde haar om één collega die bij de koffieautomaat stond te vragen waar ze om hadden gelachen en het bleek inderdaad toeval dat zij aan kwam lopen, want het had helemaal niets met haar te maken te hebben gehad.

Dus ook al heb je eerder oude pijnen opgelost, er kan soms een diepere laag naar boven komen. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je niet te veel in één keer krijgt te verstouwen. Dus je hoeft je niet druk te maken dat je het eerder niet goed hebt aangepakt. Voel wat het gevoel of de emotie mee te maken heeft en ruim ook deze diepere laag op. Zo laat je het verdriet, angst, boosheid en onrust achterwege en voel je dat  je je steeds vrijer, rustiger en gelukkiger voelt.

 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen