Onze grootste angst is dat we onmeetbaar krachtig zijn

Onzekerheid kan veel stress veroorzaken. Je twijfelt regelmatig aan jezelf. Je bent vaak bezig met wat anderen van je denken. Aardig gevonden worden is iets waar je vaak mee bezig bent. Je wilt dat anderen je accepteren. Je voelt je alles behalve krachtig. Hierdoor wring je je in allerlei bochten om maar aan die verwachtingen van anderen te voldoen. Je hebt het gevoel dat je zo je best doet en dat het nooit goed genoeg voor anderen is.

Als jouw leidinggevende vraagt of je iets kunt, ben je erg aarzelend. Want de ene collega kan het vast beter. Je voelt je onzeker over wat je kunt. Je bent bang dat je niet goed genoeg bent. Als kind al kreeg je veel kritiek en dat heb je je erg aangetrokken. Waardoor je nu nog twijfelt aan jouw kunnen.

Je bereikt niet wat je wilt. Omdat je je snel onzeker voelt. En omdat je door die onzekerheid niet bereikt wat je wilt, kun je jezelf daar weer daar de schuld van geven. En zo ervaar je dat je niet veel waard bent. Op deze manier kom je in een negatieve spiraal waarin je dat onbewust steeds weer bevestigd.

Je bent veel krachtiger dan je denkt. “Bescheidenheid siert de mens”, leren we hier vaak in Nederland. Maar met die Hollandse bescheidenheid doe je jezelf te kort. Je houd jezelf onnodig klein. Omdat ook jij een enorme kracht in je hebt. Veel mensen kijken vooral naar hoe anderen hun behandelen. Maar hoe behandel jij jezelf? Want door je continu aan te passen aan wat anderen van je verwachten raak je het gevoel kwijt met wie je diep van binnen bent.

Stop met twijfelen aan jezelf. En jezelf wijs maken dat je veel dingen niet kunt. Ga voor de pipi Langkous methode: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Als je iets nog nooit hebt gedaan wilt het tenslotte niet zeggen dat je het niet zou kunnen.

Je moet natuurlijk niet overmoedig worden. Maar als andere mensen het kunnen, kan jij het ook. Of kun je het leren. Open staan voor groei is mooi. Jezelf de grond in boren niet.

Focus je op wat echt wilt. Het is lastig om overal het beste in te zijn. Dus richt je op dat waar jouw passie ligt. En ga daar helemaal voor. Zoek de beste mentoren om je te leren wat je wilt leren.

Een hele tijd geleden kwam ik een erg mooie tekst tegen die ik graag ter inspiratie met je wil delen. De tekst is geschreven door Marianne Williamson en is zelfs door Nelson Mandela als quote gebruikt in zijn inauguratieceremonie in 1994:

In het Engels

“Our deepest fear is not that we are inadequate.
Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.
It is our light, not our darkness that most frightens us.
We ask ourselves, who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be?
You’re playing small does not serve the world.
There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you.
We are all meant to shine, as children do.
And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.
As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others”.

In het Nederlands

Onze grootste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
Onze grootste angst is dat we onmeetbaar krachtig zijn.
Het is ons licht, niet onze duisternis waar we het meest bang voor zijn.
We vragen ons af: “Wie ben ik dat ik briljant, prachtig, talentvol, fantastisch zou zijn?”
Wie ben je eigenlijk om dat niet te zijn?
Jezelf klein voordoen dient de wereld niet.
Er is niets verlichts aan om te krimpen opdat andere mensen zich niet onzeker zullen voelen in je buurt.
We zijn bedoeld om te stralen zoals kinderen dat doen.
Als we ons eigen licht laten schijnen, geven we onbewust anderen toestemming om hetzelfde te doen.
Wanneer we bevrijd zijn van onze angst, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen.

Jouw systeem denkt heel beperkt

Laatst tijdens een sessie was een klant van mij ook bang voor haar eigen kracht. Ze was bang voor de impact die haar kracht op zichzelf en anderen zou hebben. Om die reden hield ze het binnen en liet ze dit niet aan anderen zien. Ze hield zich dus kleiner dan ze was. Ik legde haar uit dat het deel in ons dat angst veroorzaakt alleen maar wil dat je overleeft. Niet dat je groeit. Het systeem “denkt”, heel beperkt. Elke verandering kan een bedreiging zijn. Want het systeem denkt alleen maar: “Zoals het nu is overleef ik het, als ik iets verander, weet ik dat nog zo net niet”. Door haar dit uit te leggen, kon ze toegeven aan hoe het voor haar voelde. Dit maakte dat ze haar kracht toe kon staan en ze eindelijk haar eigenliefde en eigenwaarde kon voelen.

Dus bevrijd je van je angsten en laat ook jouw kracht toe. Je kunt meer dan je denkt! Op deze manier kun je anderen weer inspireren om ook hun kracht toe te laten. Je kunt veel onnodige twijfel en stress achter je laten. Zodat je je kunt focussen op de dingen die je echt wilt bereiken. Waardoor je die ook echt gaat bereiken. Dat geeft veel rust in je hoofd maar vooral ook veel levensplezier!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?