De automatische piloot, ideaal voor een vliegtuig, slecht voor jou als mens

Ik heb heel lang op de automatische piloot geleefd.  Het rare is dat zolang ik het deed, ik niet door had dat ik dat deed. Het voelde alsof mijn leven in een waas voorbij ging. Alsof ik in een tunnel zat zonder afslagen. Ik deed wel wat ik moest doen voor mijn gevoel maar beleefde er geen plezier aan. Nu ik terug kijk was ik meer en robot dan een mens. Ook qua emoties.

Je doet de dingen op de automatische piloot. Je doet wat je moet doen. Jouw gevoel zit op slot en zo sukkel je al een tijd door. Het voelt steeds meer alsof het zo niet langer door kan gaan. Een automatische piloot is prima voor een vliegtuig, maar niet voor een mens.

Verdoofd ga je je leven door. Je staat op kleed je aan en werkt jouw ochtendroutine af. Vervolgens ga je naar je werk. Ook daar doe je wat je moet doen. Je komt thuis doet de boodschappen, de zorg voor de kinderen en het huishouden. En dat is het dan, je hebt geen puf meer voor meer.

Je voelt je zwaar vermoeid en bent niet meer in staat om ergens van te genieten. Je bent vergeetachtig. Door je vermoeidheid kom je steeds meer in een isolement. Je voelt je zwaar vermoeid en op.

Ons systeem is gericht op ons in leven te houden. Dat is prima voor de korte termijn om jezelf in veiligheid te brengen. Maar voor de lange termijn werkt dat niet. Want meestal zet je in de overleving stand je emoties vast. Emoties zijn bedoelt om door je heen te stromen. Dus door ze te ervaren en direct weer los te laten. Maar als je je emoties vastzet, raakt je systeem net als een afvoer verstopt. 

Al lang geleden heb je jouw gevoel op slot gezet. Misschien is het wel zo lang geleden dat je niet eens meer weet hoe het daarvoor was. Of misschien is het korter geleden en mis je die oude persoon die je vroeger was. Maar je weet niet hoe je dit weer kunt veranderen.

De angst om overspoeld te worden is niet terecht. Het tegenover gestelde is waar. Je hoeft je emoties niet langer vast te zetten. Zodra je weet hoe je een emotie er kunt laten zijn en deze zichzelf laat ontladen. Dat geeft dat juist een gevoel van opluchting. Een emotie is als een golf, het wordt eerst even steker en als je het niet stopt neem het ook weer vanzelf af.

 “Ik heb het weggestopt, dus is het er niet meer”. Dat is wat veel mensen onbewust denken, maar zo werkt het niet. Het is een emotionele wond die onderhuids gaat zitten etteren en waar je dus last van blijft houden. Het kost dus ook minder moeite om emoties los te laten dan ze altijd te onderdrukken.

In 7 stappen van automatische piloot naar echt leven en genieten
  1. Onderzoek waar je de afslag naar de automatische piloot hebt gemaakt;
  2. Zorg dat je jezelf niet verstopt laat raken net als een afvoerpijp, door emoties weg te stoppen;
  3. Realiseer je dat emoties zijn bedoelt om door je heen te stromen, dus laat ze dan ook stromen;
  4. Straf jezelf niet langer als je je niet als een robot gedraagt. Je bent ook geen robot, maar een mens met menselijke emoties;
  5. Wek jezelf weer tot leven zodat je ook weer de mooie dingen kunt ervaren;
  6. Hoe meer je tot leven komt, hoe meer je gaat ontdekken wat je zelf wilt;
  7. Hierdoor kun je eindelijk jouw dromen en wensen werkelijk laten worden.

Veronique was gewend om haar emoties te onderdrukken. Ze leefde op de automatische piloot en kwam in een burn-out. Ik hielp haar om uit haar burn-out te komen. Onder andere door haar weer in contact te brengen met haar emoties. En ze was zelf verbaasd over hoe goed en opgelucht ze zichzelf voelde terwijl zo lang,  zo hard,  haar best had gedaan om alles te onderdrukken. Haar leven voelde daardoor veel lichter.

Kortom, die automatische piloot werkt prima voor vliegtuigen maar niet van ons als mens. Zodra je niet langer knokt tegen je eigen emoties heb je veel meer energie. Je geheugen gaat beter werken, en je bent niet langer geïsoleerd. Je komt weer echt tot leven waardoor je weer kunt genieten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *