Hoe krijg je een goede balans tussen werk en kinderen?

Voor mij als single moeder van twee kinderen was het soms best lastig om alles in goede banen te leiden. Soms heb je gewoon van die momenten dat er een paar dingen tegelijk spelen. Natuurlijk wilde ik er altijd zijn voor mijn kinderen, maar ik had ook verantwoordelijkheden ten op zichtte van mijn werk. En hoe ouder mijn kinderen werden hoe meer zo ook creatief mee konden denken in oplossingen, maar het was soms best puzzelen.

In de Westerse wereld kan het lastig zijn om de balans te vinden tussen werk en kinderen. Omdat het nu eenmaal niet geaccepteerd is dat je je kind niet mee neemt naar je werk. Iets wat in Oosterse landen meer geaccepteerd wordt. Hierdoor komen veel vrouwen in de knel met de balans tussen werk en hun kinderen. 

Op je werk zit je voor een deadline net op het moment dat je kind en voorstelling op school heeft. Je wilt dat belangrijke moment van je kind natuurlijk niet missen. En na je werk kom je uitgeput thuis en dan heb je direct weer de zorg voor je kinderen, terwijl je behoefte hebt aan rust. Maar je wilt je kinderen ook niet te kort doen. Dus neem je die rust niet en gaat vermoeid door.

Je voelt je schuldig dat je er niet voldoende kunt zijn voor je kinderen. En op het werk voel je je schuldig dat je je aandacht niet bij je werk kunt houden. Om die reden neem je regelmatig werk mee naar huis. Waardoor je eenmaal thuis nog geen tijd hebt voor je kinderen. Daarnaast heb je ook het gevoel dat je altijd achter het huishouden aanhobbelt.

Het zit hem niet in de hoeveelheid uren die je werkt. Er zijn mensen die 80 uur in de week werken en daar helemaal happy mee zijn. Maar het zit in het feit dat hoe je je leven wilt inrichten. En dat kan voor iedereen anders zijn. Misschien voel je diep van binnen dat je graag je baan wilt opzeggen om er helemaal voor je kinderen te zijn. Maar heb je het gevoel dat je moet werken, bijvoorbeeld voor het geld. Dan zal je continu een wrijving voelen en het gevoel hebben dat de balans tussen werk en privé niet goed is.

Het is dus belangrijk dat je duidelijk krijgt wat belangrijk voor je is. Zodat je je leven zo kan inrichten dat je leeft naar wat je wilt. Is het om wat voor reden niet mogelijk om minder te werken? Dan is het de kunst om te accepteren dat dat zo is. Je kinderen hebben overigens meer aan jouw tijd en aandacht dan aan een leven met luxe.

Nu kun je een verandering doorvoeren omdat je weet wat je wilt. Zo krijg je meer in je leven waar je blij van wordt. Dat betekend ook dat je soms afscheid neemt van anderen dingen. Maar meestal zijn dat dingen die je niet opleveren waar je echt blij van wordt. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om dat los te laten.

De mening van anderen is niet echt relevant. Overleggen met je partner is natuurlijk logisch. Maar hij zal natuurlijk ook willen dat jij gelukkig bent. Verder is het niet zo relevant wat anderen ervan vinden. Het is jouw leven en jij bent verantwoordelijk voor jouw geluk. Niet om anderen tevreden te houden door naar hun pijpen te dansen.

In 7 stappen naar meer balans tussen werk en kinderen
  1. Hoeveel werk je in jouw ideale situatie?;
  2. Welke huishoudelijke taken kun je laten of minder vaak doen?;
  3. Welke huishoudelijke taken kun je uitbesteden of hulp bij vragen aan partner, kinderen of derden?;
  4. Wat heb je nodig voor jezelf om een vrolijke moeder te zijn?
  5. Vraag aan je kind of kinderen wat zij leuk vinden om met jou samen te doen en bepaal hoeveel tijd dat kost;
  6. Bekijk wat je minder prioriteit gaat geven omdat het je toch weinig oplevert;
  7. Geniet van een betere balans en meer tijd met je kinderen

Een klant van me had een eigen bedrijf en werkte gemiddeld 11 uur op een dag. Hierdoor schoof ze pas aan tafel als haar man het eten al klaar had. En na het avond eten dan maakte soms nog iets af. Of ze deed de voorbereidingen voor de dag hiervoor. Hierdoor had ze nauwelijks tijd met haar gezin. Want in het weekend was ze ook nog aan het strijken. Ze kwam niet toe aan zichzelf, maar ook niet aan haar kinderen en haar partner. Ik hielp haar om de balans weer terug te brengen waardoor ze nu veel minder uur per week werkt. En één keer per veertien dagen een vrije dag heeft. De avonden en het weekend zijn nu ook echt helemaal voor haar gezin en dat voelt goed voor haar.

Kortom zorg dat je de voor jou juiste balans vind tussen werk en je kinderen. Op die manier hoef je je niet langer schuldig te voelen naar je kinderen toe en op je werk. Je hebt niet langer het gevoel dat je te kort schiet in het huishouden. En heb je meer rust voor jezelf. Waardoor je voor je kinderen ook een leukere moeder bent.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…