Ik ben bang dat ik mijn werk niet meer aan kan, moet ik een keuze maken?

Ik vond de keuze om me ziek te  melden heel erg moeilijk. Maar het ging echt niet meer. Mijn bedrijfsarts doorzag mijn situatie en bevestigde dat het goed was om even niet te werken, anders was ik vast zo na een week of twee weer teruggegaan. Ondanks dat ik er enorm tegenop zag voelde ik me zo verplicht en schuldig. Ergens voelde ik ook wel dat ik er niet toe in staat was maar dat maakte de frustratie alleen maar groter.

Door je burn-out is je werk te veel geworden. Je houd het niet meer vol en je bent bang dat je je werk niet meer aankan. Het voelt alsof je je ziek moet melden, of een andere keuze moet maken. Je maakt je zorgen of je ooit weer in staat zal zijn om je werk wel weer te kunnen doen.

Al een tijd ga je met lood in je schoenen naar je werk. Je voelt de grip tussen je vingers wegglippen. Op woensdag hou je de werkweek al niet meer vol. En wens je dat het al weekend is. En je zondag bestaat uit het er tegenop zien dat je maandag weer naar je werk toe moet.

Dit kost je bergen energie, energie die je niet hebt. Je piekert hoe je dit moet oplossen maar ziet geen uitweg. Dat geeft een moedeloos gevoel. Het voelt alsof je in een trein zit waar je niet meer uit kan stappen. Je maakt je zorgen, want als je je werk niet meer aankan. Hoe moet het dan? Je hebt de inkomsten immers nodig. En je voelt je nu niet in staat om te solliciteren.

Je bent nu niet in staat om keuzes te maken. Door je burn-out (klachten) heb je een negatieve inslag. En dat is niet helpend om je situatie goed te beoordelen. Vanuit deze positie kun je niet weten wat goed voor je is als je weer hersteld bent. Dus de gedachtes en gevoelens mogen er zijn. Maar je hoeft nu geen keuze te maken.

Het is dus belangrijk dat je eerst jezelf weer op de rit krijgt. Dan ben je weer in staat om te voelen waar je passie ligt en wat jouw kwaliteiten zijn. En of dit werk nog bij je past. En of je daar een keuze in moet maken of niet. Eerder echt niet. Dus focus eerst op jouw herstel.

Net als dat je op andere momenten in je leven geen keuzes kan maken voor over 10 jaar. Omdat je dan niet weet hoe je je dan voelt en wat er dan allemaal wel of juist niet in je leven is. Kun je nu niet over de hobbel van je burn-out heen kijken. Dat accepteren geeft rust in een toch al turbulente tijd.

De valkuil is dat je nu vanuit deze negatieve mindset een keuze maakt waar je later spijt van krijgt. Het is überhaupt niet handig om een levensbepalende keuze te maken op het moment dat je niet goed voelt. Denk maar aan boosheid. Als je er midden in zit dan wensen sommige mensen de ander de meest erge dingen toe. Maar zodra de boosheid is afgekoeld. Dan zijn ze blij dat ze geen gehoor hebben gegeven aan impulsieve acties.

In 3 stappen de juiste werkkeuze maken bij een burn-out
  1. Accepteer dat je nu een burn-out hebt;
  2. Focus op het herstellen van je burn-out;
  3. Wacht met ingrijpende keuzes maken tot je je weer goed voelt. 

Peter had in een opwelling tijdens zijn burn-out zijn baan opgezegd. Hij was het gedoe met de werkgever zat en wilde rust. Maar daarmee had hij zich zelf echt in de vingers gesneden. Want hij was niet hersteld en het UWV verwachtte dat hij wel weer ging solliciteren. Maar daar was hij helemaal niet toe in staat. En dit had dus ook negatieve financiële gevolgen. Dus hielp ik hem te herstellen van zijn burn-out zodat hij daarna wel in staat was om ander werk te zoeken.

Kortom tijdens een burn-out is het niet de juiste tijd om je werk op te zeggen. Of om je daar zorgen over te maken. We zijn vaak geneigd om de weg van de meeste weerstand te kiezen maar dat is op de langere termijn niet altijd wat goed voor je is. Dus zorg dat je eerst hersteld. Dan kun je beter voelen wat de volgende stap is. Dat scheelt enorm veel gepieker en gedoe. En daarmee voorkom je dat je ook nog in financiële stress komt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…