Wat is belangrijker, dat een ander je vergeeft, of dat je jezelf vergeeft?

Als tiener wilde ik de dingen goed doen en ik nam het mezelf erg kwalijk als ik iets had gedaan wat niet handig was. Ik weet nog dat ik bij een praktijkles op de Grafische MTS een fout had gemaakt waardoor er heel veel papier weggegooid moest worden. Woest was ik op mezelf. Ik was zo boos dat ik het lokaal uitliep en naar buiten ging. Ik kon het mezelf niet vergeven dat ik zo’n fout had gemaakt. Terwijl ik natuurlijk op school was om iets te leren. Dat snap ik nu, maar toen nog niet. Ik wist nog niet hoe belangrijk het was dat je jezelf vergeeft.

Als het over vergeven gaat, gaat het meestal over het vergeven van anderen. Maar is het eigenlijk niet veel belangrijker dat jij jezelf vergeeft? Natuurlijk is het fijn als een ander je vergeeft. Maar als je jezelf niet vergeeft, voel je hoe dan ook rot.

Je hebt in een opwelling door jouw korte lontje iets tegen je partner of vriendin gezegd wat niet handig was. Hopelijk snapt je partner of vriendin dat het een opwelling was. Dat je door je burn-out niet helemaal lekker in je vel zit. Je wilt graag dat het weer goed is. Daarvoor hoop je dat de ander je vergeeft. Zolang de ander boos blijft en je niet vergeeft heb jij een rotgevoel.

Het geeft onrust, verdriet en stress omdat het niet opgelost voelt. Dit werkt op de achtergrond in je dag in alles door. Je blijft piekeren wat je anders had kunnen doen. En je geeft jezelf op je kop voor jouw gedrag. Je wordt boos op jezelf en gaat je alleen nog maar vervelender voelen.

We hebben zo geleerd om het anderen naar de zin te maken dat we vaak meer met anderen bezig zijn dan met onszelf. Terwijl je alleen maar invloed hebt op jouw eigen geluk. En niet op het geluk van anderen. Sterker nog, je loopt er op stuk als je altijd anderen gelukkig wilt maken. Dodelijk vermoeiend, want het werkt niet. En kun je jezelf dat vergeven? Want dat is nu eenmaal zoals je het geleerd hebt.

Realiseer je dat je dat het als mens onvermijdelijk is dat je wel een iets doet wat niet handig is. Of wat je iets achteraf anders had willen doen. Als je daar weer iets van leert is dat niet voor niets geweest. En kun je jezelf dat dan ook vergeven? Of blijf je boos op jezelf? En ga je het erger maken door jezelf naar beneden te halen? Dat is zonde. Het is handiger dat je jezelf vergeeft en je weer door gaat met je leven.

Ook bij liefde gaat het meestal over de liefde die je voor een ander voelt. Maar hoe staat het met de liefde voor jezelf? Veel mensen voelen dan meteen weerstand, omdat we niet gewend zijn zo te denken. We leren zelf het kleinste stukje van de taart te moeten nemen. We leren anderen voor te laten. Dat is nobel, zo wordt on geleerd.

Hou van een ander zoals je van jezelf houd, staat er in het meest verkochte boek ter wereld. Ik heb als kind op een Christelijke school gezeten en ik legde dit onderwerp altijd uit als dat je goed voor een ander moet zijn. Maar laatst drong het tot me door dat er staat “Zoals je van jezelf houd”. Er er staat dus niet: “Hou meer van aan ander dan van jezelf”. En dat is nogal een verschil! En het is wel wat de meeste mensen doen, meer om een ander geven en beter voor een ander zorgen dan voor zichzelf.

5 stappen zodat je jezelf vergeeft
  1. Wat heb je gedaan of gezegd, waar je nu niet meer achter staat?;
  2. Hoe voel je je daarover?;
  3. Onderzoek wat er op een dieper niveau echt speelde bij jezelf;
  4. Geef jezelf wat je nodig had in die situatie;
  5. Wat heb je hiervan geleerd over jezelf?;
  6. Vergeef jezelf dat je zo gehandeld hebt;
  7. Eventueel kun je dit bespreken met de persoon in kwestie, zodat je de lucht kunt klaren.

Marlies had een zware tijd achter de rug. En paar jaar waarin ze op haar tenen had gelopen om zichzelf en haar gezin op de rit te houden. Nu ze herstellende is voelde ze zich schuldig naar haar kinderen toe dat ze ze niet de aandacht had kunnen geven die ze wilde. Ik legde haar uit dat je het verleden niet kunt veranderen. En dat het enige wat je kunt doen is het vanaf NU anders doen, dat kan wel. En natuurlijk jezelf vergeven dat je gedaan hebt wat je op dat moment kon. 

Dus het belangrijkste is dat je jezelf vergeeft. Zodat je niet langer hoeft te piekeren en je rot hoeft te voelen. En je ook nog eens boos op jezelf wordt, waardoor je eigenwaarde en zelfvertrouwen daalt. De relatie met anderen is natuurlijk belangrijk, maar de relatie met jezelf nog veel belangrijker. Als je namelijk niet van jezelf houd, is het lastig om van anderen te houden en anderen van jou te laten houden. Dus vergeef jezelf!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…