Jij bepaalt jouw rust, niet de situatie

Als er vroeger ook maar iets gebeurde was ik van de kaart. Gevoelig noemen ze dat… Door die gevoeligheid ervaarde ik vaak onrust. Ik weet nog gaat dat mijn leidinggevende zei dat hij een gesprekje met me wilde. Ik voelde de angst in mijn lijf, en mijn gedachtes gingen op volle toeren om na te gaan wat de situatie was en wat ik fout had gedaan. Uiteindelijk was e niets aan de hand en was het gewoon een werkoverleg. Laat staan als er wel iets aan de hand was. Dan was ik helemaal gestrest, kortom ik was een echte stresskip.

Je hebt het gevoel dat er eerst van alles moet gebeuren voordat je kunt ontspannen.
Je denkt dat eerst alle situaties die zich voordoen in je leven opgelost moeten zijn voordat jij je weer goed kunt voelen. Hierdoor zit je altijd in de stress en heb je het gevoel dat je nooit rust hebt.

Zijn de ernstige problemen met je kind nog niet voorbij of de volgende situatie staat alweer voor de deur. Ligt je vader met hartproblemen in het ziekenhuis. Vervolgens is er een reorganisatie op het werk. En zo gaat het maar door.

Je hebt het gevoel dat je altijd achter de feiten aanrent. Dat je nooit een adem pauze hebt. Hierdoor voel je je machteloos. Het voelt alsof het nooit ophoud. Je denkt dat je het niet verdient om gelukkig te zijn en gaat enorm twijfelen aan jezelf en het waarom jou dit overkomt.

De kunst is om ondanks je situatie je rust te pakken. Niet om te zorgen dat er nooit omstandigheden zijn. Juist als er veel speelt in je leven heb je die rust nodig om alles aan te kunnen. Dus leer juist als er veel speelt in je leven te voorkomen dat je je daarin te veel laat meeslepen. Dan kun je alles veel beter aan en ben je die rots in de branding die je graag wilt zijn voor jouw naasten.

Zorg dat je vaste rustmomenten gaat inplannen. Het is belangrijk om jezelf weer aan te leren dat dit normaal is en een goede tegenhanger is voor jouw drukke leven. Stel vast wat jou rust geeft. Is dat wandelen? Met je hobby bezig zijn? Lezen? Dit is voor iedereen verschillend dus is het belangrijk dat je ontdekt wat werkt voor jou.

Hoe vaak heb je die rustmomenten nodig? Is dat 1x per dag of meerdere keren per dag. De ene persoon vind het fijn om een half uur per dag te wandelen en de ander zal misschien eerder ‘s morgen en ’s avonds even een moment van rust inplannen. Wat heb jij nodig?

Voorkom dat je denkt, “Eerst nog even dit”. Zorg dat deze afspraak met jezelf echt heilig is. Zie het als een voorwaarde om alle andere dingen te kunnen doen. En om op een juiste manier om te gaan met de situaties die zich voordoen in jouw leven.

5 stappen die zorgen voor rust ondanks situaties
  1. Welke rustmomenten zouden jou helpen?;
  2. Hoe vaak en hoe lang heb je daar voor nodig?;
  3. Maak een heilige afspraak met jezelf dat jij jezelf dit gunt;
  4. Neem meer rustmomenten juist als er zich meer situaties voordoen;
  5. Geniet echt van de rustmomenten, zodat je stress afbouwt. En het niet weet een actie op je ‘to do’- lijst is.

In het leven van Joke speelde veel situaties. Haar zoon was ondanks zijn jonge leeftijd aan het experimenteren met alcohol en sigaretten. Haar tante overleed. En een andere tante kwam in het ziekenhuis met een ernstige longontsteking. Ze was boos op alle omstandigheden, ze voelde zit machteloos en had enorm last van de stress. Ik leerde haar hoe ze niet die omstandigheden kon veranderen maar wel hoe ze zelf de rust kon vinden die ze graag wilde. Niet omdat alles opgelost was, maar hoe ze dat kon ervaren ondanks die omstandigheden.

Dus spelen er verschillende situaties waardoor alles te veel is? Neem de rust die je nodig hebt. Neem een voorbeeld aan katten. Hierdoor heb je niet langer het gevoel dat je overal achteraan moet rennen. En kun de situaties beter aan.Je voel je niet langer machteloos en te kort schieten. En je voelt je nog veel gelukkiger ook!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?