Beter worden van je burn-out, ben jij bereid?

Als ik soms in mijn leven geen oplossing zag voor iets, dan bleef ik aanmodderen omdat ik gewend was dingen zelf op te lossen. Ik was vaak te trots om hulp te vragen of het kwam überhaupt niet in me op dat het een mogelijkheid was. Ik vond het echt moeilijk om de manier waarop ik altijd de dingen had gedaan op te geven. Maar ik ontdekte dat het leven zo veel eenvoudiger is als ik hulp accepteer. Twee weten namelijk meer dan één en vele handen maken het werk lichter.

Tuurlijk wil ik beter worden en van mijn burn-out zal je zeggen!
Het probleem is dat veel mensen niet door hebben dat ze onbewust dingen doen waarmee ze hun herstel belemmeren. Of dat ze dingen niet doen die hun herstel zou bevorderen. Dat gebeurd niet expres. Dat gaat geheel onbewust. Ik zal je uitleggen hoe dat zit.

Als je mensen een week van te voren vraagt wat voor soort lunch ze willen, kiezen ze voor de meest gezonde variant. Maar uit onderzoek ik gebleken dat op de dag zelf, als er een buffet staat, mensen hele andere keuzes maken. Dan kiezen ze eerder voor een vette of ongezonde hap. Of in plaats van fruit als tussendoortje chocolade bijvoorbeeld.

Dit zorgt voor heel veel schuldgevoel bij mensen. Want ergens voel je wel dat er iets niet klopt. Je wilt het ene en doet het andere. Je wilt bijvoorbeeld je grenzen aangeven. Maar in de praktijk laat je toch over je heen lopen. Je bent ook teleurgesteld in jezelf en gaat steeds negatiever over jezelf denken omdat je niet de stappen neemt naar wat je echt wilt: beter worden en je burn-out voorgoed achter je laten.

Er is een verschil tussen de dingen die we bewust doen en die we onbewust doen. Slechts een klein gedeelte van ons brein is bewust. Veel patronen en dus gewoontes liggen opgeslagen in ons onderbewuste. Dit is handig omdat je dan bijvoorbeeld niet bij alles hoeft na te denken, zoals bij autorijden. Maar niet handig bij dingen die niet helpend zijn.

De eerste stap is om inzicht te krijgen in wat er niet goed gaat. En daar heb je een perfect systeem voor, namelijk jouw gevoel. Dat verteld je dat er iets gebeurd wat niet fijn voelt. De vervolg stap is te ontdekken, wat er niet goed gaat. Dat kan soms lastig zijn zelf te ontdekken omdat wat je al zo lang doet normaal voelt. (Ook als het niet helpend is).

Als je lang je gevoel hebt weggestopt kan het lastig zijn om nog te voelen. Dit noemen we een overlevingsmechanisme; je hebt jezelf iets aangeleerd om pijn in de vorm van verdriet, boosheid, angst of een combinatie daarvan niet te voelen. Geen zorgen er is altijd weer een weg terug. Je bent niet voor altijd kapot, het is altijd weer op te lossen.

De meeste mensen die je vraagt: “Wil je rijk zijn?” zeggen: “Ja”. Maar in de praktijk zijn er weinig mensen die moeite doen om te onderzoeken hoe ze dat kunnen bereiken. Of ze hebben beperkende gedachtes waardoor ze denken dat ze het niet kunnen bereiken. Zoals: “Je kunt alleen rijk zijn als je rijk geboren wordt”. Of: “Als je voor een dubbeltje bent geboren wordt je nooit een kwartje”. En daarom doen de meeste mensen … helemaal niets. En dit zelfde speelt ook op het gebied van een burn-out.

5 redenen waarom je niet beter wordt bij een burn-out
  1. Je mist het overzicht door je burn-out. Waardoor je wel dingen doet, maar niet consequent genoeg;
  2. Je mist het inzicht wat er echt nodig is. Waardoor je wel dingen doet maar niet de juiste dingen doet;
  3. Je zoekt wel naar oplossingen, maar vooral in de vorm van tips, waardoor je niet echt een commitment maakt aan jezelf en het aan de oppervlakte blijft;
  4. Jouw gevoel heb je zo goed onderdrukt dat je er nu helemaal niet meer bij kunt;
  5. Je hebt opgegeven dat je ooit nog hersteld, of snel kunt herstellen omdat je er al zolang last van hebt.

Jan liep al 3 jaar bij een psycholoog, maar herstelde maar niet helemaal. Hij bleef maar in kringetjes ronddraaien, wist van alles over wat er anders zou moeten. En toch voelde hij zich niet beter. Hij had verschillende lichamelijke klachten en weinig energie. Totdat hij bij mij kwam en de vinger op de zere plek wist te leggen. En heb precies uitlegde wat hij wel kon doen. En in 2 weken had hij een doorbraak.

Dus wil je graag beter worden bij een burn-out?
Zodat je weer kunt genieten van het leven in plaats van overleven? Blijf je focussen op die droom en maak het waar. Dat je nog niet hersteld bent betekend niet dat het nooit gaat gebeuren. Het wil slechts zeggen dat dat je nog niet de juiste persoon bent tegen gekomen die jou kan helpen. Niet dat JIJ hopeloos bent.

Heb je het gevoel dat iets je weerhoud om beter te worden? En heb je nog niet helemaal duidelijk wat? In mijn e-boek ‘Waarom je nog niet uit je burn-out bent’ ga ik hier nog veel dieper op in. Je kunt het e-boek hier bestellen. 


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *