Op welke manier ben je nog niet trouw aan jezelf?

Ik was een echte pleaser, toen ik ging trouwen. Ik wilde heel graag met z’n tweeën op een mooie plek in het buitenland trouwen. Mijn partner wilde perse zijn ouders erbij hebben. En het was natuurlijk raar om dan mijn ouders niet uit te nodigen, dus werden die ook uitgenodigd. Toen zei mijn schoonmoeder tegen mijn partner: “Maar je zussen moeten er wel echt bij zijn hoor’. Dus werden mijn broer en zijn zussen ook uitgenodigd. En mijn schoonzussen zeiden: “Onze kinderen willen er ook graag bij zijn”. En zo werd mijn trouwdag totaal niet wat ik wilde… Want tja toen werden het ook te veel mensen om naar het buitenland te gaan. Maar ja, toen vond ik het nog belangrijker om anderen tevreden te houden dan trouw te zijn aan mezelf.

Misschien heb je niet door dat je niet trouw aan jezelf bent
. Je doet wat je geleerd hebt. En wat je altijd al hebt gedaan, of het nu voor je werkt of niet. Daar kun je helemaal in vast lopen. Dat is een onderdeel van hoe je in je burn-out terecht bent gekomen.

Je zegt “Ja”, tegen dingen of mensen terwijl je eigenlijk “Nee”, wilt zeggen. Als je behoefte voelt om te gaan slapen omdat je moe bent, dwing je jezelf om toch weer dingen te gaan doen die eigenlijk geen prioriteit hebben. Je stelt de meningen van anderen boven jouw behoeftes.

Zonder dat je je daarvan bewust bent, zorgt dit voor veel klachten. Je bent vermoeid. Het concentreren gaat steeds moeilijker, je vergeet dingen. Je ervaart druk omdat je aan de verwachtingen van anderen wilt voldoen. Jouw gevoel van blijdschap en geluk ervaar je steeds minder.

Zolang je wel weet wat er nodig is om uit je burn-out te komen, maar het niet doet, ben je nog niet trouw aan jezelf. Naast kennis over wat er nodig is om uit je burn-out te komen, is het ook nodig dat je anders gaat denken en doen. Veel mensen bereiken dit punt niet omdat het lastig is om alleen uit te vogelen wat er nodig is om dat te bereiken.

Je liegt tegen jezelf als je denkt dat jij dingen niet kunt.
Want alles wat ik kan, kan ik je leren. Ik prik heel snel heen door alle onbewust dingen die je denkt en tegen jezelf zegt, die niet voor je werken. Waardoor het onnodig is om jezelf nog meer onder druk te zetten om dat zelf te proberen. Je kunt je eigen blinde vlekken namelijk niet zien 😉.

Veel mensen ervaren weerstand om dingen anders te doen. Het is eenvoudig om iets in je leven te veranderen als je weet dat het je het resultaat gaat opleveren dat je wilt. Je hoeft zelf het wiel niet opnieuw uit te vinden. Dat heb ik al voor je gedaan. Je hoeft alleen maar te weten welk resultaat je wilt bereiken. Dan weet ik wat er nodig is om dat te bereiken.

Jij bent bijzonder, maar niet zo bijzonder dat jij de enige bent die niet uit je burn-out kunt komen. Veel mensen die ik spreek voordat ze bij mij komen hebben al van alles geprobeerd wat hun niet heeft geholpen. Dus denken ze dat ze niet meer uit hun burn-out kunnen komen. Maar mijn ervaring is dat ook die klanten zich in een paar maanden al veel beter voelen. 

7 stappen om te ontdek waar jij nog niet trouw aan jezelf bent
  1. Waar zeg je nu nog “ja”, waar je eigenlijk “nee” wilt zeggen?;
  2. Wat doe je voor anderen, waarmee je jezelf te kort doet?;
  3. Waar haal jij jezelf naar beneden, terwijl je super waardevol bent?;
  4. Wat ben je gewend te doen, maar levert je niet het resultaat wat je wilt;
  5. Wat maakt dat je nu (nog) het gevoel hebt dat je niet het recht hebt om trouw aan jezelf te zijn?;
  6. Op welke manier belemmer je jezelf nog om jezelf je laten helpen om meer trouw aan jezelf te zijn?;
  7. Welke acties ga je ondernemen om vanaf nu wel meer trouw aan jezelf te zijn?

Hans had niet door hoe hij altijd bezig was met anderen. Elke keer dat dit patroon voorbij kwam benoemde ik dat. En elke keer weer was hij verbaasd dat hij niet door had gehad hoe hij hiermee zichzelf en zijn leven belemmerde. Toen het kwartje was gevallen zorgde dat voor een enorme omkeer. Hij ging andere dingen doen. Hij voelde zich veel vrijer en gelukkiger. Zijn omgeving merkte dat hij meer ontspannen was. En hij voelde zich veel beter nu hij ook meer rust in zijn hoofd had.

Dus wil je ook meer trouw aan jezelf zijn? Blijf dan niet langer liegen tegen jezelf. Stop met wat niet voor je werkt. Neem de stap om je burn-out definitief achter je te laten. Zodat ook jij meer geluk, vrijheid, plezier, rust en energie ervaart!


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *