Burn-out veroorzaakt onzekerheid

Door je burn-out voel je meer onzekerheid dan ooit. Je twijfelt of je nog wel wat waard bent. Je hebt het gevoel dat je faalt. Omdat je niet meer alles kunt doen wat je voorheen wel kon. En anderen lijken alles moeiteloos te kunnen combineren, dat moet jij dan toch ook kunnen?

Als je naasten iets tegen je zeggen, ervaar je dit direct als kritiek. Hierdoor ervaar je nog meer onzekerheid en voel je je ook opgejaagd. Je wilt alles wel zo goed mogelijk doen, maar het lukt nu gewoon niet meer. Daar voel je je schuldig over. Dus geef je jezelf op je kop en dwing je jezelf om toch dingen te doen waarvan je vind dat je die MOET doen. Terwijl je ergens wel voelt dat het gewoon nu niet lukt.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Hierdoor drijf je jezelf alleen maar nog verder je burn-out in. Je voelt je nog vermoeider. En kan nog minder opbrengen. Je voelt je nog moedelozer, en de onzekerheid neemt alleen maar meer toe. Je hebt echt het gevoel dat je in een negatieve spiraal zit. Want je klachten nemen ook toe.

Je onzekerheid versterkt je burn-out. Het je willen aanpassen aan anderen dat is één van de oorzaken van je burn-out. Hierdoor ben je steeds verder weg gegaan bij wat jij wilt, en bij wat jij nodig hebt. Wij zijn sociale wezens en hebben behoefte om bij de groep te horen. Om je in de oertijd niet kon overleven zonder de groep. Helaas zorgt deze programmering in deze tijd bij veel mensen juist voor een burn-out.

In deze tijd heb je geen toestemming en goedkeuring nodig van “de groep”.  Vroeger kon men niet én jagen, én eten verzamelen, én voor kinderen zorgen, én kleding maken, etc. en werden deze taken verdeelt over de groep. Maar in deze tijd waar alles te koop is wat je maar wilt, is dat geheel anders. Zodra je volwassen bent kun jij je leven inrichten zoals jij dat wilt, zonder dat een ander daar toestemming of goedkeuring voor hoeft te geven.

Onzekerheid is niet in één dag opgelost. Maar je kunt daar wel elke dag stappen in zetten zodat jij je elke keer weer beter voelt. Focussen op acties die ervoor zorgen dat je weer in de positieve spiraal terecht komt, zullen er namelijk ook aan bijdragen dat je burn-out voorgoed achter je kunt laten.

De valkuil is nu echt dat je alles op jezelf betrekt. Waardoor je steeds dieper in die negatieve spiraal komt. Dus is het handig dat je daar uitblijft. Dat doe je door ervan uit te gaan dat alles wat anderen zeggen vooral iets zegt over hun en niet over jou. Want dat is meestal ook het geval.

5 stappen om je onzekerheid op te lossen bij een burn-out

  1. Neem de regie weer over jouw leven, jij hebt niet langer toestemming van anderen nodig;
  2. Betrek niet langer alles op jezelf;
  3. Luister niet langer naar je innerlijke saboteur;
  4. Realiseer je dat jouw waarde niet afhangt van wat je nu wel of niet kunt;
  5. Onderneem vooral dingen die er voor zorgen dat jij je stap voor stap weer beter voelt;

Sacha had van huis uit geleerd om altijd voor anderen te zorgen. Maar ze merkte dat ze dat door haar burn-out niet meer kon opbrengen, Ze had geen energie genoeg voor haarzelf, laat staan voor anderen. Tijdens de begeleiding ontdekte we dat ze als ze maar voor anderen zorgde dat ze dan aardig gevonden werd door haar familie. Ook toen ze ouder werd bleef ze dit onbewust patroon herhalen. Maar ze liep er op stuk. Dus toen ze dit eenmaal doorhad kon ze ander gedrag aanleren waardoor ze zich veel beter voelde.

Kortom onzekerheid helpt je niet bij een burn-out. Dus is het belangrijk om je eigenwaarde en zelfvertrouwen te leren kennen zodat je weer in een positieve spiraal komt. Jij je burn-out oplost en je klachten overgaan. Zou dat niet heerlijk zijn?

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie via onderstaande button… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen