Wil je je burn-out accepteren, zodat je jezelf niet nog meer stress bezorgt?

Ik spreek regelmatig mensen die hun niet hun burn-out accepteren. Ze knokken net zo hard als voorheen, maar dan om zo snel mogelijk van hun burn-out af te zijn en weer “normaal” te zijn. Omdat ze zichzelf weer willen zijn en zich niet langer onbegrepen willen voelen door hun omgeving. En ze weer terug kunnen naar het leven dat ze kennen.

Je dwingt jezelf om zoveel mogelijk dingen te doen die je altijd al deed terwijl je geen fut hebt. Want je kreeg vroeger al te horen dat je niet moest zeuren en gewoon door moest gaan. Dus dat doe je nu nog steeds. Nu je thuis zit voel je je een nietsnut. En als mensen dan ook nog tegen je zeggen dat je maar gewoon weer aan het werk moet gaan, voel je je schuldig. Omdat jij voelt dat je daar echt nog niet toe in staat bent.

Hierdoor put je je zelf nog steeds uit. Zodat je moe blijft en je niet goed herstelt. Je zet jezelf zo onder druk dat je jezelf nog meer stress bezorgt. Als je rust neemt voel je je schuldig, en dat terwijl je ziek bent. Je eigen waarde daalt, want je hebt het gevoel niets bij te kunnen dragen op deze manier.

Je accepteert niet dat je een burn-out hebt. Hierdoor blijf je knokken. Terwijl het geen zin heeft om je bun-out te ontkennen. Sterker nog door hem niet te erkennen, kun je ook niet de juiste stappen ondernemen om er uit te komen. Want met knokken en hard werken lukt dat niet. Dat is juist de weg die er naartoe heeft geleid niet de weg die je eruit haalt.

Erken dat je een burn-out hebt. Je hoeft geen gat in de lucht te springen en je hoeft er niet blij meer te zijn. Het enige dat je hoeft te doen is het feit te erkennen dat je een burn-out hebt. Je kunt stoppen met knokken. Je kunt stoppen met overleven, je hoeft nu slechts te leven.

Veel mensen weten niet wat een burn-out is. Het kan dus zijn dat mensen in jouw omgeving niet snappen wat je door maakt. Ze kunnen vanuit hun onwetendheid dingen tegen je zeggen die jij als kwetsend ervaart. Of waardoor jij je onbegrepen voelt. Of misschien krijg je te horen dat je je aanstelt. Een ander kan van alles vinden, maar dat maakt het nog niet de waarheid.

Voorkom dat je de adviezen opvolgt van mensen die niet weten waar ze over praten. Ik hoor maar al te vaak van mijn klanten dat ze goed bedoelde adviezen krijgen van de mensen in hun naaste omgeving. Zelfs van de mensen die niet snappen wat je doormaakt. Je begrijpt natuurlijk dat dat je niet verder gaat helpen.

In 7 stappen je burn-out accepteren
  1. Stop met jezelf te saboteren, door te blijven knokken;
  2. Erken het feit dat je een burn-out hebt;
  3. Hoe moeilijk het ook voor je is: neem rust;
  4. Leer te leven in plaats van te overleven;
  5. Als het ongemakkelijk voelt, is dat slecht een teken dat je iets anders doet, en dat is ook nodig voor een ander resultaat;
  6. Realiseer je dat je je niet schuldig hoeft te voelen, je bent ziek. Als je een andere ziekte zou hebben, zou je je dan ook schuldig voelen?;
  7. Laat je door een burn-out deskundige voorlichten over jouw persoonlijke vervolgstappen.

Een klant kwam bij me en ik constateerde dat hij een burn-out had. Hij had wel door dat hij zich niet goed voelde, maar accepteerde niet dat hij een burn-out had. Hij was net in een nieuwe baan begonnen en wou zich niet ziek melden. Pas toen hij alleen nog maar kon huilen op het werk en niet meer in staat was om te werken, melde hij zich ziek. Pas toen accepteerde hij zijn burn-out. Tot die tijd bleef hij alleen maar harder zijn best doen om net te doen of de burn-out er niet was. Vanaf toen stond hij open om de stappen te leren die nodig zijn om uit zijn burn-out te komen.

Dus wil jij graag uit je burn-out komen? Erken dan eerst dat je een burn-out hebt. Want het ontkennen houd je gevangen in een strijd tegen je burn-out. Daar gaat dan dat beetje energie in zitten dat je hebt, en het helpt je niet verder. Terwijl als je je burn-out accepteert kun je stoppen met jezelf saboteren. Kun je de rust nemen die je nodig hebt en vervolgens de stappen nemen die je helpen naar een leven in plaats van overleven.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…