Hoe beïnvloed jij jouw stress?

Achteraf denk ik “Ja, dat is logisch”, maar vroeger had ik niet door dat het controle willen hebben op dingen me juist meer stress gaf. Ik dacht dat het me hielp om duidelijkheid te scheppen, maar bij nader inzien gaf het me vooral veel frustratie als het niet lukte. En het gaf me veel onrust en stress. Zoveel dat ik uiteindelijk met een burn-out thuis kwam te zitten. 

Je hebt misschien het gevoel dat je weinig invloed hebt op jouw stress. Je hebt het gevoel dat je de dingen niet onder controle hebt. Maar als je alles onder controle wilt houden, dan lukt natuurlijk vaak niet. En juist dan ontstaat er spanning en stress.

Je staat in de file, terwijl je onder weg bent naar een afspraak. Je schiet in de stress, want je wilt graag op tijd komen. Of je wilt graag iets afmaken, maar er komt iets anders tussen door, waardoor dit niet gaat lukken.

Het gevoel van controle verlies geeft spanning en stress. En dat zorgt vervolgens weer voor lichamelijk klachten, zoals; nekpijn, rugpijn, hoofdpijn, moeite met concentreren, misselijkheid, duizeligheid, maag- of darmklachten. En niet te vergeten, vermoeidheid.

Controle over zaken willen hebben, heeft vaak te maken met een mate van onzekerheid. Als jij onzeker bent, zoek je de veiligheid en duidelijkheid buiten jezelf door overal controle op te willen hebben. Dit geeft een gevoel van (schijn) veiligheid. Maar als je telkens meer spanning opbouwt dan dat je afbouwt, bouw je ook steeds meer stress op. Jouw lichaam moet zich kunnen ontspannen zodat het zich weer kan ontladen.

Realiseer je dat je niet alles onder controle kunt houden. Op bepaalde dingen hebben je wel invloed en op andere niet. Je hebt geen invloed op hoe druk het op de weg is, maar wel over hoe jij daar mee omgaat.

Kun je wel invloed uitoefenen op een situatie waar je stress van krijgt?  Richt je dan op het oplossen van de situatie, zodat je dat wat je stress bezorgt aanpakt en daardoor de stress automatisch zal verminderen.

Voorkom dat je te veel dingen tegelijk gaat veranderen. Dat zal alleen maar leiden tot meer stress, pak situatie voor situatie aan, waardoor het hanteerbaar blijft. Zelfs positieve veranderingen zorgen namelijk voor stress.

5 tips voor het beïnvloeden van jouw stressniveau
  1. Kun je een situatie niet veranderen? Leg je er dan bij neer, dat scheelt je een hoop stress. Je kunt wel veranderen hoe jij erover denkt, dus verleg je aandacht. Hoe kun je positiever denken over de situatie?
  2. Kun je een situatie die je stress bezorgt veranderen? Richt je dan op het oplossen van de stress veroorzaker.
  3. Controle? Zorg dat je overtuigingen waar je last van hebt als het gaat om controle willen houden op zaken aanpakt.
  4. Pas jouw gedrag aan. Probeer eens uit of minder controle houden op zaken niet veel prettiger is omdat het je minder spanning en stress geeft. En geniet van wat er wel is.
  5. Onzekerheid? Als je het gevoel hebt dat jouw onzekerheid een grote rol speelt bij jouw stress, pak dan deze onzekerheid aan.

In het geval van de file kun je kijken naar alternatieven. Kun je een andere route nemen? Zo niet, leg je erbij neer en geniet van deze pauze, luister naar muziek, pleeg dat telefoontje wat je toch al graag wilde doen, fantaseer over of geniet na van jouw vakantie..

Dus weet dat jij invloed hebt op jouw stress. Kijk of je de situatie kunt veranderen en richt je op het positieve. Geniet van wat er wel is. Zodat je niet langer dagelijks meer spanning opbouwt dan afbouwt met alle lichamelijk klachten van dien.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?