Hoe je voor een decembermaand zonder stress zorgt

stress tijdens feestdagenVeel mensen ervaren stress tijdens de laatste maanden van het jaar in verband met de vele feestdagen. Mensen zijn bang dat er ruzie komt in de familie. Ze zijn bang dat ze niet genoeg tijd hebben voor alle feestelijkheden. Ze maken zich zorgen dat het eten mislukt. Of dat ze niet de juiste kleding aan hebben. Allerlei angsten waardoor ze denken dat de kerstdagen niet leuk zullen gaan worden. Dit maakt dat de laatste maanden van het jaar door veel mensen als stressvol worden ervaren. 

Dit heeft vooral te maken met de verwachtingen die mensen hebben van de laatste maanden van het jaar: “Het moet gezellig zijn”, wordt er vaak gedacht. Of: “Het moet gaan zoals het altijd gaat”, of wellicht heb je het gevoel verplicht te zijn bepaalde mensen uit te nodigen of naar bepaalde familieleden toe te gaan.De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen
Stel je verwachtingen bij, heb niet zulke hoge verwachtingen van Kerst. Hou het kleiner als dat je helpt om minder stress te ervaren. Vraag je af wat je verwachtingen en wensen zijn en of dat aansluit bij elkaar. Zo niet? Pas dit aan!

7 tips voor stressvrije feestdagen:
Sta stil bij wat je wilt vieren

Sommige mensen vieren vooral dat ze gezellig samen zijn, anderen vieren vooral de geboorte van Jezus, of dat de dagen weer langer gaan worden. En maak aan de hand van die keuze een plan voor de viering.

Maak een keuze welke feesten je wel en niet gaat vieren.

Je hebt in de laatste maanden van het jaar veel feesten die gevierd kunnen worden zoals: Halloween (31 okt), Sint Maarten (11 Nov), Sinterklaas (5 dec), Kerst (25 en 26 dec) en Oudejaarsavond (31 dec) en Nieuwjaarsdag (1 jan). Je hoeft niet aan elk feest mee te doen.

Als je een diner wilt geven rond kerst, zorg dan dat je van te voren de nieuwe gerechten uitprobeert.

Dan hoef jij je niet druk meer te maken of jouw gerecht wel geslaagd zal zijn. Als je er bij het uitproberen achter komt dat er nog iets aan verbeterd kan worden, kun je het recept nog wijzigen.

Maak een boodschappenlijst en zorg dat je tijdig alle ingrediënten in huis hebt.

Op het laatste moment boodschappen doen kan ervoor zorgen dat niet alles meer verkrijgbaar is.

Schenk niet te veel alcohol.

Veel mensen worden minder gezellig als ze veel gedronken hebben.

Trek kleding aan die past bij de manier waarop jij deze dagen wilt vieren.

Ook hiervoor geldt; je kunt willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, of aan wat jij denkt dat andere verwachten. Je kunt ook aantrekken waar jij je prettig in voelt.

Je kunt ruzie voorkomen door bepaalde mensen niet tegelijkertijd uit te nodigen, als je weet dat ze moeite hebben met elkaar, hou het klein.

Tweeënvijftig procent van de mensen heeft de angst dat er ruzie kan ontstaan tijdens de feestdagen met de familie. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde speciale dagen met vrienden te vieren. Of je gaat zelf op bezoek maar doet dat kort en blijft niet eten. Op deze manier heb je zelf de vertrektijd in de hand.

 

Hou er rekening mee dat Kerst een tijd kan zijn voor veel mensen dat er gedacht wordt aan mensen die er nu niet meer bij kunnen zijn. Het is belangrijk om daar ruimte aan te geven. Geef mensen de gelegenheid om dit te benoemen als ze daar behoefte aan hebben. Vaak is dat al voldoende. Als je het uitspreekt heb je er vaak minder last van.

Een goede voorbereiding en je verwachtingen bijstellen zorgen ervoor dat de decembermaand op een leuke manier en minder stressvol kan verlopen. Ik wens je hele fijne feestdagen!

 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.