Denk je ook vaak: “Ik moet gewoon doorgaan?”

Mijn werk was hectisch, maar ik had dat zelf niet echt door. Want ik vond de afwisseling en de uitdaging ook leuk. Omdat ik in een drukkerij werkte, waar de drukpersen 24 uur per dag doorgaan, werd ik ook wel eens uit bed gebeld als ze met een order bezig waren die ik begeleidde. Ik denk dat ik me nu pas realiseer hoe verantwoordelijk die baan was. Ik was begin twintig en ik moest dan beslissingen nemen over de problemen die ze tegen kwamen. En dat dan ook nog soms midden in de nacht terwijl je net uit je bed was gebeld.

Misschien herken je het wel dat je altijd voor anderen klaar staat, ondanks dat je je niet goed voelt. Dat je ondanks ALLES gewoon blijft doorzetten. Dat het nooit in je opkomt om tegen iets of iemand “nee” te zeggen omdat je gewoon voelt en weet dan anderen op je rekenen. Het voelt alsof jij degene bent die alles draaiend houd. En dat als jij het niet doet, dat niemand het doet.

Ondanks dat je je slecht voelt blijf je toch vooral doorgaan. Het voelt als logisch en normaal. Je organiseert de verjaardag van je partner of kinderen. Terwijl je er eigenlijk niet de puf voor hebt. Je lijf en je hele systeem denkt eigenlijk: “Van mij hoeft het niet meer zo”. Je voelt je steeds slechter en slechter en elke dag ben je weer aan het overleven. Mentaal en fysiek ben je gewoon op . Anders? Ja graag, maar hoe dan?

Je voelt je somber, angstig soms ook. Je krijgt je hoofd niet meer stil en hebt regelmatig hoofdpijn,  Het ratelt maar door in je hoofd en ook nog eens behoorlijk negatief. De liefde van je naaste voel je nauwelijks nog. Je slaapt slecht en voelt je gejaagd. Soms lijk het even beter te gaan, maar daarna wort het juist weer erger.

Heel eerlijk? Je bent het contact met jezelf verloren. Je bent zo gewent andere te pleasen en het naar de zin te maken dat je niet eens meer weet wat je zelf wilt of nodig hebt. Of je denkt dat het egoïstisch is als je voor jezelf zou kiezen. En je zou dus al schuldig voelen zodra je iets zou weigeren. Je wilt gewoon dat iedereen gelukkig is.

Maar hoe zit het dan met jouw geluk? Wordt het niet eens tijd dat je gaat klaar staan voor jezelf? Want de andere kant van altijd klaar staan voor anderen is dat je vaak jezelf in de steek laat. Dat je er voor anderen bent, ten koste van jezelf. Dat jij aan het einde van elke dag weer aan het kortste eind trekt. En het vervelende is dat je het nog zelf doet ook.

Veel mensen met een burn-out denken dat ze depressief zijn of krijgt het etiket depressiviteit. Maar de somberheid bij een burn-out is slechts de wake up call dat je niet handig bezig bent. Je hoeft er geen medicatie voor te slikken, sterker nog daar wordt het vaak alleen maar slechter van. Zodra je de weg inslaat om je situatie op te lossen zul je je snel weer beter voelen.

Vanuit waar je nu staat voelt het uitzichtloos die burn-out. En denk je misschien dat het nooit meer over gaat. Ik kan je zeggen, als je niets doet, veranderd het ook niet, dat klopt. Maar zodra je met de juiste dingen aan de slag gaat om je burn-out echt op te lossen. En daarmee bedoel ik dus niet het managen van stres maar echt het oplossen van de kern. Dan zal je je telkens beter en beter voelen. En dat kan veel sneller gaan dan veel mensen denken als het stressniveau in je systeem eenmaal daalt.

7 Stappen om het doorgaan te stoppen
  1. Een auto moet af en toe bijtanken, jij ook;
  2. Het idee dat je altijd nuttig moet zijn is niet waar, je mag spelen of niets doen;
  3. Je hoeft niet alles voor anderen op te lossen, de kans is groot dat ze dat prima zelf kunnen;
  4. Prima om anderen te helpen, maar niet langer ten koste van jezelf;
  5. Als iemand je om hulp vraagt, ga eerst bij jezelf na of je het er wel bij kan hebben op dit moment;
  6. Leer standaard zinnen zodat je altijd een manier bij de hand hebt om “nee”, te zeggen;
  7. Als je de juiste stappen uit je burn-out neemt kun je je vlot weer beter en gelukkiger voelen.

Een klant die ik eerder in een traject uit haar burn-out had geholpen had last van somberheid. Ze was net verhuisd, de lock down was net begonnen en daardoor kon ze ook geen nieuwe kring met contacten opbouwen. Ze voelde zich soms licht depressief. Het inpakken en uitzoeken van alle spullen, het oude huis verkoop klaar maken, het nieuwe huis opknappen. Dat alles had veel energie gekost. En als klap op de vuurpijl voelde ze zich sociaal geïsoleerd. Haar huisarts wilde haar antidepressiva voorschrijven. Wat ze weigerde. In plaats daarvan nam ze contact op met mij. En in één sessie was ze al van haar depressieve gevoelens. En wist ze precies wat ze kon doen om weer goed voor zichzelf te zorgen.

Dus wil je de signalen van je systeem nu eindelijk serieus nemen? Zorg dat je echt die omslag gaat maken die je nodig hebt. Langer zo doorgaan geeft alleen maar meer klachten en zal de bestaande klachten verergeren. Dat wil je toch niet? En weet je niet hoe? Ik weet dat wel! Ga aan de slag met de stappen en vraag de video serie aan die je nog verder op weg helpt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?