Dit is wat je echt nodig hebt

dit is wat je echt nodig hebt bij een burn-outVeel mensen weten niet wat ze nodig hebben. Terwijl sommige mensen wel denken dat ze weten wat ze nodig hebben. Maar dat blijkt het niet het juiste te zijn. Waardoor je achter een wortel aan een touwtje aanjaagt en het je nooit lukt om het te bereiken. Of je denkt iets bereikt te hebben en vraagt je vervolgens af…”Is dit het nou?”

Aan het einde van jouw geld heb je vaak nog maand over. Je denkt dat als je meer geld zou hebben dat jouw probleem dan is opgelost. Je zoekt een andere baan, gaat meer werken of vraagt salaris verhoging. Maar na een half jaar merkt je dat je met meer geld nog steeds telkens te kort ervaart. Je hebt niet door dat je je eigenlijk veilig wilt voelen. Of je denkt dat je een groot huis nodig hebt, maar je hebt niet door dat je eindelijk verlangt naar een thuis (komen bij jezelf). En veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze rust nodig hebben. Maar dat is het resultaat. Niet was ze nodig hebben.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Je jaagt achter iets aan denkende dat het is wat je nodig hebt. Bij een burn-out is dat wat je najaagt vaak niet wat je nodig hebt. Waardoor je de verkeerde dingen doet en laat. Je komt daardoor in een neerwaartse spiraal van nóg harder je best doen. Nóg meer frustratie, nóg meer vermoeidheid en nóg meer klachten.

Als je in een burn-out zit weet je niet wat je nodig hebt. Als je het namelijk zou weten, dan had je allang gezorgd dat je het kreeg. En iemand met relatieproblemen weet ook niet wat hij of zij nodig heeft. Anders hadden hij of zij dát wel opgelost. Dat is ook de reden dat mensen die uit een relatie stappen vaak in een volgende relatie dezelfde problemen tegen komen. Je neemt jezelf en de manier waarop je met dingen omgaat mee. En omdat je het echte verlangen niet helder hebt, deze manier van doen je niet.

De oplossing zit er altijd in dat je iets doet of juist niet doet dat niet voor je werkt. Het probleem is echter dat je dit niet door hebt. Omdat je het nu eenmaal zo geleerd hebt om te doen. Omdat je het altijd al zo gedaan hebt. En als je niet door hebt wat niet voor je werkt, is het ook lastig om te weten wat je wél nodig hebt. Dus doe je maar wat. Waar je vervolgens keihard je best voor doet. Maar als het niet is wat je nodig hebt is het alleen maar energieverspilling.

Voor elk probleem dat jij kan hebben is een oplossing. Omdat iedereen anders is, zijn er mensen die waar jij tegen aanloopt, niet hebben of hebben opgelost. Zo kun je van elkaar leren. Mensen met een burn-out zijn zo gewend alles alleen op te lossen. Terwijl dat helemaal niet hoeft. Zo kun je de expertise die iemand anders heeft gebruiken om zelf de kortste weg naar de oplossing te nemen. Handig toch?

Het gaat er niet om dat je jezelf veroordeeld of fout maakt. Of boos op jezelf moet worden. Daarmee kom je alleen maar nog verder die negatieve spiraal in. Het gaat erom dat als je iets maar niet opgelost krijgt in je leven, er voor open staat om hulp te vragen om het opgelost te krijgen. Jij weet misschien niet wat je nodig hebt. Maar iemand die hetzelfde al heeft opgelost weet dat wel. Zo zwem je niet langer tegen de stroom in, maar ga je met de stroom en de wind van het leven mee. En bereik je veel sneller jouw doel dan als je blijft worstelen.

5 stappen om te weten wat je nodig hebt
  1. Als je denkt te weten wat je nodig hebt, zorg dat je het krijgt!;
  2. Wijst de praktijk uit dat het niet werkt, realiseer je dat er altijd iemand is die weet hoe je iets, bijvoorbeeld een burn-out, kunt oplossen;
  3. Sta jezelf toe om hulp te vragen zodat je jezelf een hoop gedoe bespaart;
  4. Voor jouw kind wil je toch de beste oppas?, dus zorg voor jezelf ook voor de beste hulp (dat is namelijk wat je wél nodig hebt);
  5. En die persoon kan je helpen om te krijgen wat je écht nodig hebt.

Susan gaf bij de aanvraag van een gesprek aan dat ze dacht persoonlijke 1-op-1 nodig te hebben. Tijdens het gespreek bleek ze al een paar jaar bij een psycholoog te lopen. Ik vroeg haar waarom ze dacht dat ze 1-op-1 begeleiding nodig had terwijl dat haar de afgelopen jaren niet geholpen had om haar burn-out op te lossen. Toen zei ze: “Tja, dat weet ik eigenlijk niet, maar ik denk dat dat het beste bij me past”.

En dat is dus precies wat er vaak gebeurd, jij DENKT dat het de enige manier is. Waardoor je niet open staat voor mogelijkheden die je nodig hebt. Ze heeft uiteindelijk mijn online programma gedaan en na die tijd zei ze dat mijn online programma veel diepgaander was en dat het haar meer had gebracht dan jaren lang die gespreken bij de psycholoog over hoe het ging. Omdat dat niets voor haar had oplost.

Dus als je denkt te weten wat je nodig hebt, maar het in de praktijk niet werkt… Betekend dat dus dat je iets anders nodig hebt. Als je niet weet wat. Vraag dan hulp aan een expert op dat gebied zodat die persoon je kan helpen duidelijk te krijgen wat je wél nodig hebt (om uit je burn-out te komen bijvoorbeeld.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Schrijf hier jouw reactie via het contactformulier.
 
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen