Durf te vragen om wat je nodig hebt, het helpt je aan meer rust

Al jong was ik heel zelfstandig, ik deed alles zelf en kon ook alles zelf. Maar daardoor had ik nooit hulp leren vragen. Het kwam ook echt niet in me op dat het een optie was. Hierdoor ben ik mezelf gaan overbelasten toen ik ging werken en op ging wonen. Durf te vragen om help werd en wel eens tegen me gezegd, maar ik voelde me een mislukking als ik het niet zelf op kon lossen. Hiermee zette in mezelf onnodig onder druk, weet ik nu.

Als je denkt dat je alles zelf moet doen. En je het ‘durf te vragen’- principe niet toepast, ligt er al snel te veel taken op jouw bordje. Je hoofd loopt over van alle taken en bezigheden. De hele dag door ben je bezig om van alles te doen. En zelf schiet je erbij in. Waardoor je wel van alles doet, maar je niet geniet van de dingen die je doet.

Als je thuis komt van jouw werk wil je het liefst even een moment voor jezelf. Het was namelijk druk op je werk. Maar zodra je thuis komt vragen jouw kinderen jouw aandacht. Eigenlijk heb je even een moment voor jezelf nodig. Maar ja, het huishouden moet ook gedaan worden. Dus buffel je maar weer door. Het komt niet in je op om hulp te vragen want jij voelt je verantwoordelijk voor alles.

Je put jezelf onbewust uit. Tegen de tijd dat jouw avond begint heb je de dag in één ruk afgelegd en ben je doodop. Waardoor je niet van je vrije avond kunt genieten. Je voet de onrust in je hoofd en je hebt geen puf meer om te sporten. En je kunt het niet opbrengen om af te spreken met vriendinnen. Dus je raakt niet alleen uitgeput, maar komt ook niet meer toe aan de dingen die je voor jezelf wilt doen. Hierdoor raak je steeds meer geïsoleerd.

Je kreeg te horen: “Kinderen die vragen worden overgeslagen”. Zo heb je onbewust geleerd dat je niets voor jezelf mag vragen en dat je anderen voorop moet stellen. Maar onthoud dat ouders dat vooral zeggen omdat ze het zelf lastig vinden als hun kinderen dingen vragen. En dat het dus niets te maken heeft met dat het niet goed voor jou zou zijn om te vragen om wat je nodig hebt.

Ontdek wat jij nodig hebt. Je bent geen robot die alleen in dienst staat van anderen. Je hebt ook wensen en behoeftes. Omdat je jouw behoeftes en dat wat je nodig hebt lang hebt genegeerd kan het zijn dat je niet eens weet wat je nodig hebt. Dus onderzoek dat eerst. 

Durf te vragen om wat jij nodig hebt. Als kind vraag je gewoon om wat je nodig hebt. Je bent dan nog zo puur dat je het normaal vindt om uit te spreken wat je wilt. Maar dat is je al snel afgeleerd. Het zal dus misschien even onwennig voelen om wel weer uit te spreken wat je nodig hebt. Maar het zal je positief verassen hoe eenvoudig je leven gaat worden als je dit eenmaal weer gaat doen.

Geef niet op als het niet direct lukt. Probeer uit hoe je hebt beste het ‘durf te vragen’-principe kunt toepassen. Als je iemand uitlegt dat je al heel lang jezelf van alles hebt ontzegt omdat je dacht dat dat goed was. En je nu ontdekt dat het vooral goed was voor anderen en niet voor jezelf. Zal iemand die echt om je geeft je daarbij willen helpen, mits je concreet bent in wat je nodig hebt. “Het is me allemaal te veel” is een roep om hulp, maar zegt niet wat je nodig hebt. “Het is me allemaal te veel, wil jij vandaag even stofzuigen” is concreet

5 stappen om het ‘durf te vragen’- principe toe te passen
  1. Onderzoek wat je nodig hebt;
  2. Leg jouw naasten uit dat je jezelf al heel lang aan het overslaan bent en nu het ‘ik durf te vragen’- principe gaat toepassen;
  3. Zorg dat je concreet bent in wat je nodig hebt;
  4. Geef niet op als het niet direct lukt. Wees creatief in hoe je kunt krijgen wat je nodig hebt;
  5. Zorg dat je je niet schuldig voelt als je dat doet wat je nodig hebt. Geniet er voor 100% van!

Een klant van mij zag door de bomen het bos niet meer, ze voelde zich moe en lichtelijk depressief. Behalve de zorg voor haar moeder en de dagelijkse dingen draaiende houden kwam weinig uit haar handen juist omdat er zoveel op haar bord lag. Tot ze eenmaal doorhad dat het een kwestie was van vragen om wat ze nodig had aan haar man. Toen kwam ze er achter dat haar man haar onmiddellijk taken uit handen ging nemen. Ze was totaal verbaasd en zei tegen mij enigszins verdrietig en verbaasd: “Jeetje, wat heb ik het mezelf al die tijd onnodig moeilijk gemaakt”. Ze leefde helemaal op toen ze dingen ging doen die zij nodig had. 

Dus pas het ‘ik durf te vragen’- principe toe, zodat jij de rust krijgt waar je zo naar verlangt. Onderzoek wat je nodig hebt. Zodat bijvoorbeeld een keer een keer heerlijk uitslapen en een boek lezen in bed. Zorg dat je concreet bent in wat je nodig hebt, en wat je van een ander vraagt. Wees creatief in hoe je kunt krijgen wat je nodig hebt. En geniet vooral van die tijd voor jezelf. Je hebt het verdient en het geen je nog meer rust en energie ook!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *