Een gewoonte, waarom we doen wat we doen…

Ik heb altijd al de neiging gehad om direct te bespreken wat er op mijn hart ligt. Maar wat ik totaal niet door had was dat ik daarmee mensen tegen de haren streek. De meeste mensen zijn geen directheid en openheid gewend. Dus bereikte ik niet wat ik wilde. Ik dacht juist dat ik iets aan het oplossen was tussen mij en de ander. En de ander ervaarde het alleen maar al gedoe. Dus dat werkt niet. Maar ik zag dat op dat moment gewoon niet. Later leerde ik hoe ik dit kon doen op een manier die wel werkte.

Het is een gewoonte om de dingen te doen zoals we ze altijd hebben gedaan. Hierdoor blijven we onze gewoontes telkens herhalen. Als je gewoontes hebt die voor jou werken, voel je je goed. Maar als die gewoontes niet voor jou werken, blijf je telkens tegen dezelfde problemen aanlopen. Dan denk je soms dat het opgelost is, maar komt het in een andere vorm weer terug.

Dat is de reden waarom het soms lang kan duren voordat iemand doorheeft dat hij/zij in een burn-out zit. Je lichaam heeft dan al langere tijd aangegeven dat het niet goed gaat. En toch ben je doorgegaan. Je lichaam zegt dat je het rustiger aan moet doen, maar het is je gewoonte om niet naar je lichaam te luisteren. Net zo lang tot je instort en je niet anders meer kunt.

Hierdoor lopen de klachten alleen maar op. Je krijgt meer verschillende klachten.De klachten worden ook ingrijpender. Waar je voorheen een keertje hoofdpijn had, heb je het nu dag en nacht. Of waar je voorheen eens een keer last had van pijn in je nek en schouders, heb je dat nu steeds vaker. Maar het is je gewoonte om DOOR te gaan, dus ga je door…

We denken niet na waarom we de dingen doen die we doen. En dus ook niet of wat we doen wel voor ons werkt. Dit komt door onze gewoontes. Ooit hebben we dingen geleerd. Door het voorbeeld van je ouders of vrienden te volgen. Of door dingen die je jezelf hebt aangeleerd. En dat wordt dan een gewoonte. Een gewoonte biedt overzicht, veiligheid en structuur, dus dat is fijn.

Maar als een gewoonte negatief voor je werkt is dat minder fijn. Het probleem is dat we er vaak niet bij nadenken of iets wat we doen wel voor ons werkt. Zo kan het opzetten van de kerstboom voor de één een fijne gewoonte zijn omdat je de lichtjes gezellig vindt, terwijl het voor de ander voelt als een negatieve gewoonte, omdat het stress en een hoop gedoe geeft om elk jaar weer alles uit de kast te trekken, om het een paar weken later al weer op te moeten ruimen. Of geeft het alleen maar een gevoel van gemis van dierbaren.

Je kunt elke dag andere keuzes maken en een nieuwe gewoonte ontwikkelen. En weet je, daar wordt je leven alleen maar leuker van. Want je kunt zelf kiezen welke gewoonte je kiest. Het is alleen wel zo dat elke keuze ook een gevolg heeft. Als je kiest voor elke dag fastfood en weinig beweging krijg je een ander resultaat dan als je ervoor kiest om gezond te eten en regelmatig te sporten.
 “Ik ben nou eenmaal zo”, denk je dan misschien. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Veel mensen hebben een ‘fixed mindset’. Ze denken dat hoe ze zijn vaststaat. Maar niemand wordt als moordenaar geboren.  Het is dus een goede gewoonte om regelmatig dingen onder de loep te nemen die niet voor je werken.

5 stappen om de juiste gewoontes te ontwikkelen
  1. Belangrijk is om je te realiseren dat een gewoonte voor een ander juist kan zijn, maar dat dat voor jou nog niet zo hoeft te zijn;
  2. Kijk naar de resultaten in je leven. Over welk onderdeel ben je niet tevreden? Over je burn-out bijvoorbeeld…;
  3. Onderzoek welke gewoonte zorgt voor het resultaat dat je niet wilt;
  4. Verander de gewoonte in een gewoonte die je wel het resultaat gaat geven wat je wilt;
  5. Blijf oefenen met de nieuwe gewoonte en monitor of het je inderdaad het resultaat oplevert dat je wilt, of dat je moet bijsturen.

 Van huis uit had Paulien geleerd om voor haar moeder te zorgen. Haar moeder had psychische klachten en zij wilde haar moeder tot steun zijn. Dat leek een mooie en liefdevolle gewoonte, maar het ging op een gegeven moment ten koste van haarzelf. Ze kreeg een burn-out. Ik leerde haar de gewoonte aan om eerst goed voor zichzelf te zorgen, zodat de zorg voor haar moeder niet langer ten koste van haarzelf ging.

Kortom, het is dus belangrijk om bewust te kiezen welke gewoonte je wilt behouden en welke niet. En welke nieuwe gewoonte je wilt ontwikkelen, zodat het ook eenvoudiger wordt om de verantwoordelijkheid voor het resultaat van je keuzes te kunnen nemen. Hiermee voorkom je dat je je telkens rot voelt en in een kringetje blijft ronddraaien en bereik je dat je je juist steeds beter en beter gaat voelen.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !