Emo buien zat bij een burn-out?

Mijn emoties waren helemaal afgevlakt toen ik mijn burn-out had. Ik voelde ze gewoon niet meer, zo goed had ik ze weggestopt. Maar toen ik ze later weer begon toe te laten, voelde ik me heel vaak overspoeld en wist ik me geen houding te geven. Ik vond ze maar onhandig en gênant. Huilen op de meest ongelegen momenten, daar zat ik niet op te wachten.

Je hebt last van emo buien. Jouw emoties vliegen alle kanten op. De tranen lijken een eigen leven de leiden. En boos, je voelt je soms zo boos. Er hoeft maar iets te gebeuren of je vliegt uit de bocht. Je wordt er helemaal gek van. En jouw omgeving ook.

Een collega zegt iets tegen je en je voelt je direct aangevallen. Eigenlijk was alles je al te veel, deze druppel voelt als te veel. Je barst op je werk in huilen uit. Je schaamt je en tegelijkertijd kun je het niet tegen houden. De collega zegt nog dat ze het niet zo bedoelde maar jij kan alleen maar huilen.

Je maakt je druk over hoe dit overkomt op jouw collega’s en leidinggevende. Wat zullen ze wel niet van je denken? Lig jij er als eerste uit als er weer bezuinigd moet worden? En ook privé wil je anderen geen pijn doen met je boze buien. Of erger nog mensen kwijt raken omdat ze moeite hebben met hoe jij je gedraagt. Je voelt je schuldig.

Als je emoties onderdrukt, zoeken ze een weg om er alsnog uit te komen. Zie het als een vat waar je telkens emoties in opsluit. Op een gegeven moment is het vat vol. Dan knalt bij het minste of geringste de deksel eraf en heb je emo buien. Je stroomt dan over van emoties.

Onderdrukken is nu geen optie meer. Die strategie werkt niet meer. En ik snap dat dat je een onmachtig gevoel geeft. Je voelt je overgeleverd aan iets waar je niet blij mee bent. Het liefst stop je alles weer terug in het vat. Accepteren dat dat niet langer een optie is, is de eerste stap.

Ik weet dat het voelt alsof het nooit meer goed komt. En dat gevoel is ook nodig om je te laten indien dat je het nodig het om dingen aan te passen in je leven. Als je dat doet dan komen jouw emoties ook weer in balans. En je denkt waarschijnlijk dat dit lang moet duren, maar mijn klanten ervaren dat dit veel sneller gaat en dat ze zich al snel beter voelen dat ze zich zelf van te voren kunnen voorstellen. Er is dus hoop!

De emo buien zijn een signaal, niet het probleem. Zolang je vecht tegen de emo buien, ben je niet bezig met wat er werkelijk nodig is om je burn-out op te lossen. Als het lampje van je benzinetank rood is plak je dit niet af, nee, je gaat benzine tanken. Zo zijn emo buien een signaal dat je te lang bent doorgegaan met een manier van leven die niet goed voor je is. En dus is het belangrijk om dat op te lossen.

In 5 stappen jouw emo buien oplossen
  1. De emo buien zijn niet het probleem, wel een signaal;
  2. Accepteer dit signaal en neem het serieus;
  3. Ga aan de slag met wat niet meer werkt in je leven;
  4. Zodat je je veel beter voelt;
  5. En de emo buien als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Petra hield zich altijd sterk, ze zette een masker op en deed haar ding. Totdat dat niet meer ging en haar emoties zo overheersend waren dat ze daar last van had. Ik hielp haar om helder te krijgen wat de oorzaak hiervan was. En het bleek dat ze als kind veel gepest was. Ze had zich een harde buitenkant aangemeten en stopte haar emoties weg. Ik hielp haar om dit op te lossen, waardoor ze zich echt bevrijd en gelukkig voelde.

Dus ben je jouw emo buien helemaal zat? Weet dat dit een signaal is van dat er iets in je leven niet langer voor je werkt. Ontdek wat het is, en los het op. Zodat je je niet langer schuldig en opgelaten hoeft te voelen. En jij je weer vrij en gelukkig voelt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…