Focussen op wat je niet wilt helpt niet
Als je langere tijd last hebt van stress, weet je op een gegeven moment wat je niet wilt. Je wilt geen onrust, je wilt niet telkens van alles vergeten. Jouw vermoeidheid wordt ook alleen maar erger als je je continu bezig bent met focussen op hoe moe je bent. Maar ongemerkt is het wel waar je dagelijks mee bezig bent.
Door te focussen op wat je niet wilt, ervaar je het juist erger. Je bent er continu mee bezig, hierdoor voel je je nog meer opgejaagd. En je zet jezelf onbewust nog meer onder druk. Net als het niet werkt om niet aan een roze olifant te denken, omdat het dan juist is wat je voor je ziet. Dit werkt met elke situatie die je niet wilt net zo.
Zolang je je focust op wat je niet wilt, kom je niet verder. Je ervaart dan alleen wat er is en verder gebeurd er niets. Het brengt je niet verder. Als je je been breekt dan blijf je ook niet focussen op dat je been is gebroken en dat het zo’n pijn doet. Terwijl je gewoon verder gaat met je leven. Toch is dat wat veel mensen met stress wel doen. En als je focust op dat je niet in Utrecht wilt zijn, helpt dat je ook niet om in Rome te komen.
Zodra je richt op wat je wel wilt ontstaat er een opening. Want dan ga je over tot actie om uit de situatie te komen. Als je naar Rome wilt ga je kijken hoe je daar kunt komen. Met de trein, met de auto, lopend? In het geval van een gebroken been ga je naar huisarts of het ziekenhuis om je been te laten zetten. En in het geval van stress kom je in actie om jouw situatie te verbeteren. Zodat je er niet mee rond blijft lopen, net als dat je dat niet doet bij een gebroken been.
Het focussen op dat wat je niet wilt is een slechte gewoonte. Vaak een hele hardnekkig gewoonte die je kunt doorbreken door hier heel bewust mee om te gaan. Gewoontes zijn als karrensporen, als je niet oplet dit je er zo weer in. Het is dus belangrijk dat je hier op let en rekening mee houd.
5 stappen om te focussen op wat je wel wilt
- Start een wensendagboek
In een wensendagboek beschrijf je wat je wel in jouw leven wilt. Schrijf op welke positieve en bijzondere ervaringen je graag zou willen meemaken. Je schrijft er jouw wensen en idealen in. Beschrijf regelmatig positieve gebeurtenissen waarvan je wilt dat ze jou overkomen. Schrijf het op alsof het al is gebeurd. Het wensenboek is het dagboek van jouw eigen droomleven. Je kunt er ook afbeeldingen bij plakken die weergeven wat je wilt bereiken. Beelden werken vaak ook erg sterk. Je bent zowel de auteur als de hoofdpersoon. - Positieve intenties zorgen voor een positieve focus
Het is wetenschappelijk aangetoond dat positieve intenties aantrekkingskracht hebben. Kwantumfysica zegt dat een intentie of een gedachte een bepaalde frequentie heeft, die het universum wordt ingestuurd. Door resonantie oefent die frequentie een aantrekkingskracht uit op andere frequenties die nodig zijn voor wat je wilt bereiken. Dit verschijnsel heeft de wetenschap versteld doen staan. Maar het belangrijkste is, het werkt! Het is een goede manier om jouw leven een positieve wending te geven. - Herhaling is de sleutel
Door het regelmatig schrijven kom je uiteindelijk bij de essentie van hoe jij wilt leven. Zolang je blijft focussen op wat je niet wilt blijft je vast zitten. Door te focussen op wat je wel wilt, zal dit steeds duidelijker worden. Het gedachtegoed van achter het wensendagboek is tot stand gekomen door mensen die ieder op hun ´eigen wijze´ een wensleven leiden. Zij hebben zich jarenlang verdiept in het hoe en het waarom van de werking van positieve intenties. Hiervoor zijn de wetenschappelijke, geloofsleerkundige, geneeskundige, psychologische verklaringen uitgebreid bestudeerd. - Geloof in jezelf
De essentie van het wensenboek is dat je je jezelf niet belemmerd met of dat wat je wilt wel kan of mogelijk is. Of de mensen in je omgeving het wel goedkeuren, of je het wel kunt. Kortom laat je bij je wensen dus niet beperken door dit soort gedachtes of overtuigingen. Als het je helpt kun je ook bedenken dat al haal je de wensen niet, je zult er dichter bij komen dan als je helemaal niets doet. Je kunt meer dan je denkt dus gelooft in jezelf! - Alleen het schrijven helpt al
Gebleken is dat het wensendagboek ook werkt voor mensen die besluiten alleen te schrijven over hun wensleven. Je hoeft je dus niet te verdiepen in de verklaringen over de werking ervan. Ieder wensleven is verschillend. Ieder mens is uniek met geheel eigen wensen. Het wensdagboek helpt je als je jouw wensleven wil gaan leven.
Stel je wilt af van jouw overspannenheid of burn-out. Dan beschrijf je het resultaat wat je wilt bereiken als je daar helemaal vanaf bent. Dus je schrijft bijvoorbeeld op: “Ik heb meer rust”, of “Ik heb weer volop energie”. Of je schrijft op “Ik heb mijn leven weer terug”. Als je dat prettig vind zoek je in tijdschriften plaatsen die daar bij passen. En neem regelmatig de tijd om je te focussen op die resultaten. Je zult er hoop door ervaren. En het zal zorgen dat je die acties gaat ondernemen die maken dat je het ook echt gaat bereiken. Het helpt je in actie te komen.
Dus haal je focus af van wat je niet wilt en focus op wat je wel wilt. Op deze manier kom je sneller uit jouw situatie. Het kan even onwennig voelen om na te denken over wat je wel wilt. Maar start gewoon met een wensenboek. Beschrijf wat je wilt alsof het al gebeurd is. Blijf dit herhalen. Laat je door niets of niemand belemmeren en hou vol. Als je helder hebt wat je wilt komen vanzelf de acties in je op die je kunt ondernemen om dat ook te bereiken. Ik wens je veel wensplezier!
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…