Ga je eigen weg, leef je eigen leven!

Ga je eigen weg. Leef je je eigen leven? Ik deed dat in ieder geval niet. Maar dat had ik helemaal niet door. Ik deed braaf wat anderen deden en ik deed braaf wat anderen van mij verwachtte. Maar ja, ik voelde me er niet gelukkig bij. En dus ging ik harder mijn best doen, maar dat werkte ook niet. Dus daar liep ik helemaal in vast en kreeg een burn-out.

Het blijkt dat de meeste mensen die vrij zijn om te doen wat ze willen, toch anderen imiteren. En wat gebeurd er dan? Je probeert te zijn zoals iemand anders is in plaats van zoals je zelf bent. Je doet een ander na en daar ga uiteindelijk meestal iet echt gelukkig van worden. 

Is het je wel eens opgevallen dat  kinderen niet doen wat je zegt, maar vooral doen wat jij doet? Volwassenen doen dit ook omdat het onbewust gaat. Als je bij een nieuw bedrijf komt werken, voor het eerst bij een sportgroep meedoet, of een andere nieuwe omgeving met andere mensen terecht komt, pas jij je automatisch aan aan het gedrag van de groep.

Als je dit te veel en te vaak doet, wordt het lastig om jezelf te zijn. Je speelt vaak toneel waardoor je dagelijkse leven een poppenkast wordt. Je verliest het contact met jezelf, met wie jij bent en met wat jij wilt. En dit voelt leeg en saai. Je zet jezelf onnodig onder druk en dat geeft stress. Hier wordt je echt niet gelukkig van.

Het is niet de bedoeling om op te geven wie je in wezen bent. In zekere zin is het nuttig om niet te veel buiten een groep te vallen om geaccepteerd te worden. Het gevoel van erbij te willen horen is een menselijke behoefte. Maar niet ten kost van jezelf. Dus volg het advies van Emerson: “Volg niet waar het pad naartoe gaat. Ga in plaats daarvan waar geen pad is en laat een spoor achter”. Dus ga je eigen weg, volg niet het pad van anderen. Anderen volgen zal jou nooit dat opleveren wat je kunt ervaren als je je eigen pad kiest.

Realiseer je dat je niet hetzelfde bent als anderen. Iedereen is uniek. Je kunt je wel laten inspireren door anderen, maar doe de dingen op jouw manier. Het is juist mooi dat niet iedereen hetzelfde is. Dat zou een saaie wereld worden als we allemaal het zelfde zouden zijn.

Ontdek wat jij leuk vindt, waar jij warm voor loopt, waar jouw passie ligt. Misschien ben je dit gevoel tijdens het opgroeien kwijt geraakt. Je ging een opleiding doen omdat het verstandig was, omdat er werk in een bepaalde sector was of omdat je ouders ook dat vak hadden gekozen.

Als je te vaak afgaat op wat anderen zeggen, wordt je een speelbal, een nobody. Je raakt het contact kwijt met jezelf en wat jij wilt. Diep van binnen weet je het wel, maar je doet er niets mee omdat je er voor jouw gevoel in de buitenwereld geen goedkeuring voor krijgt.

7 tips om je eigen pad te gaan
  1. Het is nooit te laat om jezelf te ontwikkelen;
  2. Ontdek wat jij leuk en belangrijk vindt;
  3. Kom weer in contact met je gevoelens,
  4. Leer weer meer vanuit je hart te leven en minder vanuit je hoofd;
  5. Vertel anderen hoe jij je voelt en wat je wilt;
  6. Wacht niet op de goedkeuring van anderen om je eigen leven te leiden, je bent zelf verantwoordelijk voor je leven, niemand anders, dus ga je eigen weg;
  7. Geniet van het geluk om meer vanuit jezelf te leven.

Een klant van mij was als kind enorm gepest. Hierdoor was hij zich vooral gaan gedragen zoals anderen dat wilde. Dit om te zorgen er vooral bij te horen. Hierdoor was hij totaal kwijt geraakt wie hij zelf was. Hij liep hier totaal in vast. Ik hiep hem stap voor stap zich zelf weer te ontdekken, wat hij belangrijk vond, welke kwaliteiten hij had en dat hij geen goed keuring van anderen nodig had. Hierdoor kreeg hij meer zelfvertrouwen en kwam weer in contact met zichzelf waardoor hij zijn hart volgde en een andere baan zocht waarin hij zich wel gelukkig voelde.

Dus ga je eigen weg en leef je eigen leven. Je zult er niet gelukkig van worden om alleen maar anderen te volgen. Ontdek wat je zelf leuk vindt, kom weer in contact met jezelf, dit zal je niet alleen stress besparen maar ook veel meer geluk brengen!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?