Geluk is gelukkig besmettelijk

Door mijn burn-out ontdekte ik dat ik bij wilde dragen aan het geluk van anderen. Ik voelde toen al dat het werken in de Grafische Industrie niet mijn definitieve werk zou zijn. En dat ik iets totaal anders wilde gaan doen. Maar op dat moment was ik daar natuurlijk helemaal niet toe in staat. Ik moest natuurlijk eerst zelf herstellen voordat ik er weer voor anderen kon zijn.

Bij een burn-out voel je je alles behalve geluk. Toch willen de meeste  mensen met een burn-out er graag voor anderen zijn. Ze doen alles om anderen gelukkig te maken. Maar realiseren zich niet dat stress besmettelijk is. En zij dus zolang ze een burn-out hebben juist een negatieve invloed hebben op anderen.

Je voel je gestrest en opgejaagd. Zodra je partner maar iets tegen je zegt, vlieg je al uit de bocht. En voor jullie het door hebben belanden jullie in een ruzie. Je blijft zitten met een rot gevoel. Voel je je niet alleen rot, maar ook nog eens niet gesteund door je partner.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Als jij je door je burn-out niet gelukkig voelt, is dat niet alleen rot voor jou. Maar jouw omgeving heeft hier ook mee te maken. Een partner, familie, kinderen collega’s, vrienden, iedereen krijgt hier iets van mee. Vaak ziet de omgeving eerder als iemand tegen een burn-out zit dat de persoon zelf. Het kost je dus niet alleen je eigen gezondheid maar ook een verslechtering van je sociale contacten.

Geluk is net als stress besmettelijk. Dus wat het je liever? Gelukkig zijn en een positieve invloed hebben op jouw omgeving? Of gestrest zijn en een negatieve invloed op jouw omgeving? Het voelt nu misschien als een eenvoudige keuze. Iedereen wil een positieve invloed op anderen hebben en geen negatieve. Maar zolang jij in een burn-out zit, gaat dat niet lukken.

Zorg dat je tijd doorbrengt met gelukkige mensen. Bij de Harvard University hebben ze onderzocht dat één gelukkige persoon al een zeer positieve invloed kan hebben op zijn of haar omgeving. Partners, kinderen, buren of collega’s worden 8 tot 34% gelukkiger door de invloed van een gelukkig persoon. Je kunt je dus optrekken aan anderen die weten hoe je je gelukkig kunt voelen.

Voordat je weer bij kunt dragen aan het geluk van anderen, moet je eerst zorgen dat je zelf weer gelukkig bent. Dat doe je door je te richten op het herstellen van je burn-out. Niet langer je kop in het zand steken, en gewoon maar door gaan. Nee, echt kiezen voor jouw herstel.

Je hoeft niet bang te zijn dat je egoïstisch bent. Sterker nog als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je er niet goed voor anderen zijn. Je kunt pas delen als je eigen emmer gevuld is. Als jouw emmer leeg is, valt er ook niets uit te delen.

In 7 stappen van burn-out tot besmettelijk geluk
  1. Erken dat je een burn-out hebt;
  2. Ga net zo goed voor jezelf zorgen als je voorheen voor anderen zorgde;
  3. Weet dat de voorwaarde om er voor anderen te zijn is, dat je er eerst voor jezelf bent;
  4. Los de patronen op die verantwoordelijk zijn voor je burn-out;
  5. Neem de juiste soort rust om je systeem te laten herstellen;
  6. Zorg voor voeding die je herstel ondersteund;
  7. Zorg voor nieuwe gezonde gewoontes die zorgen dat je nooit meer een burn-out krijgt en jij anderen besmet met jouw geluk.

Ik sprak eens een vrouw die graag therapeute wilde worden. Maar op dat moment zat ze in een burn-out. Ze was tot niets in staat, ze voelde zich uitgeput, emotioneel, labiel en piekerde veel. Ze bleef zeggen dat ze graag mensen wilde helpen. Maar realiseerde zich niet dat ze eerst zichzelf moest helpen. Toen ik haar daar bewust van maakte realiseerde ze zich dat ze altijd de neiging had om zichzelf over te slaan. Ze besloot om echt helemaal voor haar herstel te gaan, waardoor ze er binnen een paar maanden weer bovenop was. En ze weer met hernieuwde energie er kon zijn voor haar gezin.

Kortom, zorg eerst goed voor jezelf, dan kun je ook bijdragen aan het geluk van anderen. Voorkom dat je een negatieve invloed hebt op anderen doordat je anderen besmet met jou stress. Zodat niet alleen jij beter in je vel zit maar je ook een positieve effect hebt op het geluk van andere mensen. En niet te vergeten de banden met jouw geliefden verbeteren!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie via onderstaande button… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen