Het gesprek met je leidinggevende als je ziek thuis zit met een burn-out

gesprek leidinggevende burn-outAls je ziek thuis zit met een burn-out komt er een moment dat je in gesprek moet met je leidinggevende.  En dat terwijl je je zo slecht voelt. Je bent emotioneler dan voorheen. En zo moe dat je de hele dag wilt slapen. Alles kost je te veel energie.

Je kon het niet langer ontkennen, je hebt een burn-out. Beduusd zit je thuis en er is een gesprek gepland met je leidinggevende.  Je ziet er als een berg tegen op om in gesprek te gaan. Het loopt normaal al niet even soepel en je voelt je normaal al niet helemaal serieus genomen en gesteund door je leidinggevende en nu je je extra kwetsbaar voelt wordt dit nog lastiger.De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragenNaast de vermoeidheid en de vele emoties die je ervaart geeft de gedachte aan het gesprek je alleen nog maar mee stress. Je hebt last van de extra stress. Het slapen gaat slecht en je piekert. Daarnaast voel je je schuldig naar je werkgever en je collega’s omdat je ziek thuis zit.

Je maakt je te druk om wat anderen denken en bent nog steeds niet bezig met wat je zelf nodig hebt.  Je voelt je te verantwoordelijk voor anderen en de werksituatie waardoor je jezelf overslaat. Zonder je af te vragen hoe iets voor jou voelt, doe je wat er gedaan moet worden. Je bent jezelf zo jaren voorbij gelopen en dat breekt je nu op. Het is belangrijk dat je hulp zoekt om dit weer tot gezonde proporties terug te brengen. Juist bij een burn-out heb je de neiging het zelf te willen oplossen. Maar je bent zelf blind voor het patroon waardoor je erin terecht bent gekomen. Om die reden is het dan ook lastig om dit alleen op te lossen.

Neem niet de hele wereld op je schouders. Als collega’s hun verantwoordelijkheid niet nemen wil dat niet zeggen dat jij dat allemaal moet opvangen. Je kunt het signaleren en melden maar je hoeft niet de hele wereld op je schouders te nemen. Het is de kunst om de verantwoordelijkheid daar te laten waar hij hoort.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid het gesprek goed voor. Schrijf voor jezelf op wat jouw klachten zijn. Je hoeft niet in detail te treden, maar je wilt wel dat je werkgever jouw situatie niet onderschat. Geef aan waar je tegenaan loopt op het werk. En wat jij denkt dat nodig is om dat op te lossen.

De grote valkuil is dat je gaat nadenken over wat je leidinggevende denkt, gaat zeggen of gaat vragen. Dit zorgt alleen maar voor gepieker en levert je behalve hoofdpijn en slapeloze nachten niet veel op. Je weet niet werkelijk hoe het gesprek zal gaan lopen, want je hebt geen invloed op je leidinggevende. Je hebt wel invloed op het deel wat jij wilt inbrengen daarom is een goede voorbereiding belangrijk.

9 tips voor het gesprek met je leidinggevende bij een burn-out

 1. Geef aan als je er nog niet aan toe bent, vraag eventueel een vertrouwenspersoon of iemand van personeelszaken bij het gesprek aanwezig te zijn;
 2. Bereid het gesprek voor. Zodat je tijdens het gesprek niet wordt overvallen en het allemaal niet meer weet, zo kun je terugvallen op zinnen die je vooraf hebt opgeschreven;
 3. Vertel hoe je je voelt zonder naar een ander te wijzen. Bijvoorbeeld: “Ik vind het lastig om nee te zeggen en daarom neem ik meer werk aan dan ik eigenlijk aan kan”. In plaats van: “Je ziet toch dat ik al druk ben, waarom geef je me dan nog meer werk, het is jouw schuld dat ik nu ziek thuis zit”
 4. Geef voorstellen voor verbeterpunten op het werk. Op die manier geef je iets concreets in handen en kunnen er stappen worden ondernomen;
 5. Overvallen? Als je je overvallen voelt door een vraag, zeg dat dan. Schrijf de vraag op en geef aan dat je er later op terug komt;.
 6. Wees niet bang voor emoties tijdens het gesprek. Dat laat alleen maar zien dat je inderdaad anders in je vel zit dan normaal. En door je voorbereiding pik je de draad gewoon weer op;
 7. Voel waar je grenzen liggen. En vergelijk jezelf niet met anderen;
 8. Leer voortaan eerder “nee’ te zeggen en je grenzen aan te geven. Zo voorkom je dat de spanningen in het vervolg te hoog bij je oplopen;
 9. Voel of het pad dat wordt uitgezet past bij jou. Je werkgever wil natuurlijk dat je zo snel mogelijk weer begint. Soms werk dat goed, maar soms ook niet. Voorkom je dat je te snel weer begint en je niet volledig hersteld bent en binnen de kortste keren je 2e burn-out tegemoet gaat.

Kortom ga aan de stap met de tips en bereid je zo goed voor op het gesprek met je leidinggevende bij een burn-out. Dat scheelt je een hoop gepieker en slapeloze nachten.  En je zit niet met je mond vol tanden. Zorg daarnaast dat je hulp zoekt om de burn-out op te lossen. Geef aan als het traject te snel gaat zodat je een volgende burn-out kunt voorkomen.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

28 gedachten over “Het gesprek met je leidinggevende als je ziek thuis zit met een burn-out

 1. Frits

  Geachte lezer, Na 4 weken ziek zijn krijg ik op mijn eerste hervatte werkdag de mededeling ander werk te gaan zoeken. 8:00 begonnen met vol goede moed en om 9:00 in gesprek met de directeur. Hoe kun je hierop voorbereid zijn? De 3 weken hierna zit iemand naast mij te pennen. Niet wat ik doe maar hoe? Alsjeblieft, help mij naar ander werk, ik wil zelf weg. Groeten, Frits

  1. Nanda Noorlander Bericht auteur

   Beste Frits,

   Wat een vervelende situatie. Jouw werkgever heeft gebruik gemaakt van de onmogelijkheid om iemand te ontslaan als deze ziek is. Hij of zij heeft dus gewacht tot jij je weer beter hebt gemeld. Officieel misschien correctie maar het verdient geen schoonheidsprijs. Je kunt in deze situatie contact opnemen met personeelszaken. Als zij je niet kunnen of willen helpen, of als het bedrijf zo klein is dat het er niet is, kun je ook een vertrouwenspersoon bezoeken. Of jouw bedrijf heeft een contract met een vertrouwenspersoon of je kunt er zelf één zoeken. Hij of zij kijkt dan met je mee om te kijken of er geen dingen zijn die niet door de beugel kunnen. Gaat desnoods samen met jou op gesprek. Voor jou zijn hier geen kosten aan verbonden. Die worden door het bedrijf betaald. Een vertrouwenspersoon is er alleen om je te ondersteunen in de communicatie met het bedrijf en je op de hoogte te brengen van jouw rechten. Wil je begeleiding om dit alles te verwerken en leren hoe je hier persoonlijk mee om kunt gaan dan kun je daarvoor bij mij terecht. Ik heb contact met een vertrouwenspersoon. Dus als je hier meer over wilt weten, stuur me dan even een berichtje via het contactformulier. Ik wens je heel veel sterkte met deze situatie. met liefdevolle groet, Nanda Noorlander

 2. Tine

  Hallo,
  Ik zit inmiddels zo’n twee maanden thuis met een depressie en een burnout.
  Mijn werkgever wil met mij in gesprek, maar ik kan dit momenteel nog niet aan, heb gevraagd om dit nog even uit te stellen omdat ik er nog niet aan toe ben maar mijn werkgever wil op korte termijn praten.
  ik raak helemaal in paniek bij de gedachte alleen al en slaap amper meer door de gedachte.

  In hoeverre kan de werkgever dit afdwingen en mag ik dit weigeren?
  Het is niet dat ik geen gesprek wil, maar het is nog te vroeg.

  ik ben wel reeds bij de bedrijfsarts geweest en in het rapport staat het advies dat werkgever en werknemer een plan van aanpak moeten maken en evalueren.
  ik kan het gewoon nog niet, en denk dat ik totaal instort als ik gedwongen word.

  graag hoor ik uw reactie.

  Tine

  1. Nanda Noorlander Bericht auteur

   Hoi Tine,
   Dat is inderdaad een vervelende situatie. Juist als je in een burn-out zit voel je je vaak niet opgewassen om een gesprek als dit aan te gaan, ik snap het! En dit is ook precies waar ik mijn klanten bij help. Hun burn-out oplossen en hun begeleiden bij het re-integreren en voorbereiden op dit soort gesprekken. Ik zal je een e-mail sturen. Met liefdevolle groet, Nanda Noorlander

   1. Walter

    Beste Nanda,

    Ik zit met een gelijke situatie als Tine. Ik heb mijn baas aangegeven liever eerst een gesprek via Skype aan te gaan samen met de collega personeelszaken. Hij wil echt face to face en heeft mijn Skype voorstel afgeslagen. Ik heb aangegeven met een praktijkondersteuner a.s. dinsdag het gesprek te hebben en ik nu niet goed in staat ben te weten wat wel/niet goed is voor me. Ze zeggen we begrijpen je situatie maar verwachten je toch maandag 9u op kantoor. Mijn hart bonkt al de hele dag in mijn keel. Maar voel dat ik er heen moet gaan omdat het anders een werkweigering of weigering in herstel is. Ik ben er ontdaan van. Wat moet ik nou doen.

    1. Nanda Noorlander Bericht auteur

     Hoi Walter,

     Ik kan me goed voorstellen dat je niet weet wat je moet doen. Je voelt je al slecht door je burn-out en dan heb je ook nog het gevoel dat je onder druk wordt gezet. In deze Corona tijd lijkt me jouw voorstel voor een online gesprek helemaal niet raar. Aangezien ik niet weet hoe lang je al thuis zit en wat de volledige situatie is, is het lastig om inhoudelijk in te gaan op jouw vraag. Ik kan niet beoordelen wat de reden is dat jouw leidinggevende jouw persoonlijk wil spreken. Het kan zijn dat hij of zij zelf wil zien hoe het met je gaat zodat er ingeschat kan worden of er vervanging geregeld moet worden bijvoorbeeld. Of ze maken zich zorgen dat het heel lang gaat duren en willen je niet lang thuis laten zitten zonder hulp aan te bieden. Geen idee. Vanuit de wet poortwachter zijn bedrijven in ieder geval verplicht bepaalde stappen te doorlopen.

     Je hebt 2 keuzes: Of je geeft aan dat het je nu niet lukt. Of je gaat het gesprek aan wetende hoe je je voelt en ook wetende dat dan juist zichtbaar wordt dat het niet goed gaat met je. Zodat daar openheid over is. (Je mag altijd een vertrouwenspersoon of iemand van HR meenemen naar het gesprek)

     Wat je ook kiest, het is belangrijk dat je snel zorgt dat je de juiste hulp krijgt. En daar kan ik je natuurlijk bij helpen. Mocht je belangstelling hebben voor een vrijblijvend gesprek, laat het me weten op nanda@n-balans.nl

 3. Waldo

  Beste Nanda,

  Volgens mij mag een werkgever je helemaal niet dwingen tot een gesprek. Sterker nog, er mag niet eens naar je ziekte gevraagd worden (“Wat is er met je aan de hand?” is al fout!). Eerst moet je naar de bedrijfsarts en als die het goed keurt, mag er contact met je opgenomen worden… zéker bij een burn-out/overspannen is het volgen van deze stappen erg belangrijk, omdat je toch al moe, onzeker, etc. bent…

  1. Nanda Noorlander Bericht auteur

   Hoi Waldo,
   Ja dat klopt inderdaad. Maar ik merk nog steeds dat niet iedereen zich aan deze regels houd. En mijn ervaring is dat werknemers zich al schuldig voelen dat ze thuis zitten. En vanuit het gevoel dat ze zich moeten verantwoorden toch zo’n gesprek doen. Sommige leidinggevende nemen met de beste bedoeling belangstellend contact op en dat kan al te veel zijn op zo’n moment.

 4. Giselle

  Hoi Nanda,
  Vorige week heb ik mij naar een hele lange periode van een te hoge belastbaarheid ziek gemeld. Een beschuldiging van een andere collega dat ik steken zou laten vallen was niet de druppel maar een hele emmer bovenop mijn emmer die al tijden overliep. Ik heb een mail gestuurd aan mijn manager, hr adviseur, vertrouwenspersoon en hoofd OR dat dit mij letterlijk ziek maakte en ik me dan ook ziek meldde op dat ogenblik. Mijn HR adviseur mailde mij met het verzoek haar de dag erna te bellen, dat deed ik. In dat “gesprek” sprak ze mij aan op de kwaliteiten die ervoor gezorgd hebben dat ik überhaupt zo lang ben doorgegaan, loyaal, gedreven, altijd dat stapje extra, alles maar aanpakken. En ze zei, ik begrijp je, ik hoor je, kom gewoon weer naar kantoor volgende week dan gaan we dit oplossen. Ik hoorde mezelf ja zeggen maar zodra ik ophing vloog dat idee mij gelijk naar de keel. Ik ben in een paar dagen al wat kilo’s afgevallen en ervaar de hele dag spanning en stress wat ik letterlijk voel in mijn maagstreek. Middels een bericht gaf ik aan dat ik het niet zie zitten maandag weer aan het werk te gaan maar bereid ben om voor een gesprek wel te komen. Die afspraak staat nu. Maar ik vraag mij af of dit de juiste manier is? Ik heb het idee dat men mij nog steeds niet serieus neemt en wil proberen mij zsm weer aan het werk te hebben. Maar dat idee maakt de stress bij alleen maar erger. Ik wil best in gesprek gaan maar ik denk echt dat dit te vroeg is? En moet dat niet eerst via de bedrijfsarts? Dit alles maakt mij nog meer in de war en gestresst. Groet, Giselle

  1. Nanda Noorlander Bericht auteur

   Hoi Giselle,
   Zoals je schrijft is de situatie ‘slechts’ het laatste beetje wat te veel is. En speelt er al langer een opbouw aan stress. Er spelen dus 2 verschillende dingen.
   1) Ik kan me goed voorstellen dat je opziet tegen het gesprek, zeker nu jij je niet goed voelt. Ik kan me voorstellen dat het gesprek daardoor nu al ongelijk voelt. Een gesprek met een collega hoeft niet via een bedrijfsarts te lopen. Het is aan jou of je dit gesprek nu voert of wacht tot je wat beter in je vel zit. Maar dit uitstellen kan ook spanning opleveren omdat het toch boven je hoofd hangt. Je kunt altijd vragen of een vertrouwenspersoon je wil helpen bij dit gesprek.
   2) Zoals je zegt is de maat vol wat stress betreft, de kans is dus groot dat je overspannen bent of een burn-out hebt. Ik zou je moeten spreken om hier een goede uitspraak over te kunnen doen. Je hoeft niet z.s.m. weer aan het werk. Als je ziek bent, bent je ziek. En is het belangrijk dat je de oorzaak daarvan oplost. Dat is mijn expertise, dus daar help ik je graag bij.
   Heel veel sterkte!
   Met vriendelijke groet,
   Nanda Noorlander

 5. Theo

  Ik was heel erg blij toen ik deze site vond! Ik wil je bedanken voor dit goede artikel. Ik heb de site ook opgeslagen zodat ik de nieuwe artikelen ook kan lezen.

 6. Eric duve

  Beste Nanda, sinds een week heb ik mij ziek gemeld met ernstige burn-out klachten. Dit na een zoveelste woede uitbarsting van wergever. Speelt al vele jaren en laatste half jaar zeer zware psychische druk op de werkvloer.Ben direct naar huis gevlucht waarna de werkgever niet veel later dreigend en tierend voor de deur stond. Zelfde dag bezoek huisarts en heeft het advies rust gegeven. Tevens afspraak bij psychologe op 5 januari. Maar nu vinden de verzuim organisatie,bedrijfsarts en werkgever dat ik een conflict heb met wergever en niet over burn-out hebben gesproken. Over 2 weken een gesprek ingepland met werkgever. Ik ben hier nog lang niet aan toe en wil alleen rust en helpt ook niet voor mijn herstel. Help! Wat moet ik nu?
  Hartelijk dank
  Eric

  1. Nanda Noorlander Bericht auteur

   Hoi Eric,

   Wat een vervelende situatie. Ik kan me goed voorstellen dat je hier nog verder van in de stress raakt. Aangezien het gaat om een zeer persoonlijke situatie zal ik je een e-mail sturen met mijn reactie. Met vriendelijke groet, nanda Noorlander

 7. Dianne

  Beste Nanda, wat fijn dit artikel en al je reacties. Ik ben sinds anderhalf jaar ziek gemeld, mijn werkgever werkte totaal niet mee aan reïntegreren, nam amper contact met me op en informeerde niet hoe het met mij ging. Contact was al langer gespannen. In een andere functie reïntegreren was onbespreekbaar. Ik heb toen aangegeven dat ik bij een andere organisatie wilde reïntegreren. Gelukkig kreeg ik groen licht van de arbo arts. Ik werk nu bij een andere organisatie en daar zijn ze wel positief over me. Maar nu kreeg ik een rapport van het UWV. Mijn werknemer heeft zich daar zeer negatief over mijn functioneren uitgelaten. Hij wil een gesprek met mij, omdat ik tegen het UWV heb gezegd dat ik me onbegrepen voel in mijn ziek zijn ( zware burnout ) Ik wil dit echter niet. Elk gesprek met de directeur kost me slapeloze nachten en veel gepieker. Ik val dan terug in mijn klachten. Heb aangegeven dat ik dat met de arbo arts erbij wil maar de directeur blijft terugmailen dat hij me verwacht zonder derden.
  1. Kan ik dit gesprek weigeren? Ik ben nog volledig ziek gemeld maar al een eind op weg in het reïntegratieplan
  2. De andere organisatie heeft me een volledige baan aangeboden. Hoe zit het dan met contact naar mijn werkgever waar ik nog in dienst ben?

  Sinds ik bij de andere werkgever werk, belt de directeur ineens wel. Kun je me advies geven?

 8. Sanne

  Hallo Nanda,

  Ik ben sinds gisteren ziekgemeld wegens burn-out klachten. Afgelopen maanden zijn zeer pittig geweest zowel prive als op het werk. Het is een samenloop van ongeveer 65%prive /35% werkgerelateerde stress die nu vele klachten gerelateerd aan een burnout (inclusief lichamelijke klachten en angst klachten.)laten zien. Ik voel me schuldig. Ik ben open naar mijn manager over welke stappen ik al onderneem om hulp te zoeken. Nu is er een afspraak ingepland met de bedrijfsarts komende donderdag. Vlak na een telefonisch gesprek met mijn manager ontvang ik deze afspraak en direct erna de oproep; dat die arboarts adviseert dat ik deze week thuis ben en volgende week een dag dat ik normaal werk naar de vestiging kom om face to face evt oplossingen te bespreken. Ik heb net een verwijzing naar de praktijkondersteuner en de arbo zelf nog niet gesproken. Ik voel me totaal niet in staat om in oplossingen te denken voor mijn huidige staat van zijn, laat staan voor werk. Hoe kan ik hier nu het beste mee omgaan?

  Hartelijke groet,
  Sanne.

 9. Lgb

  Hallo
  Ik zit nu sinds twee weken thuis met overspannen/burnout klachten loop al bij de ggz en heb al een gesptek bij de arbo gehad die heeft mij geadvisseerd rust te nemen. Nu stond er al voor mijn ziekte een evaluatiegesprek gepland ivm corona herstel en studie die ik volgde namens mijn werkgever. As donderdag willen ze dit gesprek voortzetten. Ik voel me heel slecht angstig hartklopping muten dieop me afkomen stemmingswisselingen en emotioneel. Ik zie het niet zitten om 40 min naar werk en 40min terug te rijden. Ik heb gevraagt of dit via zooms/teams kon of telefonisch heb geen reactie gehad. Sinds de mail voel ik mij heel slecht! HELPPP

 10. laila

  Beste,
  Ik ben begonnen werken bij mijn huidige werkgever sinds begin dit jaar.
  Terwijl alle werknemers thuis zaten omwille van de Corona, was ik altijd op kantoor en heb veel problemen kunnen oplossen, projecten op pootjes gezet en de boekhouding van verschillende vennootschappen bijgewerkt.(dit zonder enige overdracht van de vorige manager)
  Alles liep prima (wel veel te druk sinds dat de Horeca heropstart is).
  tijdens mijn verlof word ik contant gebeld en moest van op afstand veel zaken zelf moeten regelen. ik heb niks kunnen genieten van mijn verlof en niet kunnen rusten.
  Enkele weken terug, is de vrouw van de zaakvoerder terug en dan begonnen de serieuze problemen.
  Alle afspraken die ik gemaakt heb met de zaakvoerder, wil ze veranderen, en hij durft gewoon niks zeggen.
  Veel vriendjespolitiek die ik veel moeilijk mee heb (voordelen niet gelijk voor iedereen…)
  Vorige week ben ik thuis gevallen van mijn stoel en mijn man moest de dokter laten komen;
  ik heb de volgende dag de ziektebrief gestuurd en van thuis gewerkt.
  Begin deze week terug veel irritante mails dat ik echt het niet meer kan verdragen…dit is niet meer professioneel!
  Snelle hartslag en korte ademhaling…dan voel ik het serieus.
  Mijn dokter heeft mij nu 14 dagen voorgeschreven om te rusten, en heb ik dit gemeld en heb ook gezegd dat ik zal de zaken van op afstand volgen.
  Niks compasie met en die avond vroeg hij mij alle bankkaarten en tankkaarten te overhandigen……

  Is dit normaal???? waarom wordt ik zo aangevallen????
  Help!
  Groetjes.

  1. Nanda Noorlander Bericht auteur

   Hoi Liala, In verband met jouw privacy heb ik een e-mail gestuurd naar het e-mail adres wat je hebt opgegeven. Wil je me laten weten als je het ontvangen heb? Sterkte! Groetjes, nanda

 11. Ineke

  Hallo,

  Ik hoop dat u mij wat advies kan geven.
  Ik heb plotselinge huilbuien, hartkloppingen, zwart voor de ogen en duizeligheid.Angstaanvallen en hyperventilatie
  Alles van de laatste jaren komt eruit ( veel problemen / zorgen ) prive
  Ik zit sinds nu sinds 3 weken in de ziektewet en sinds de 3de dag pusht mijn werkgever dat hij een afspraak wil voor een persoonlijk gesprek.
  Uitgelegd dat mijn huisarts zegt dat ik even aan mijzelf moet denken en rust moet nemen en dat de huisarts zegt laat de bedrijfsarts maar bepalen wanneer jij in staat bent voor z on gesprek
  Hij blijft om de paar dagen bellen en aandringen op een presoonlijk gesprek, als ik zeg dat ik daar nu niet toe in staat ben zegt hij dus je wil niet…
  Elke keer na het bellen ben ik overstuur en krijg tintelende vingers erg hoge hartslag meestal gevold door een aanval van hyperventilatie.
  Ben ik verplicht om dit gesprek nu al aan te gaan zonder een bedrijfsarts nog maar gesproken te hebben?
  Mijn huisarts zegt het is belachelijk en hij mag dit niet vragen ziek is ziek
  Wat moet ik?
  graag u advies

Reacties zijn gesloten.