Mensen raken gestrest en ziek door het nieuws

stress door slecht nieuwsBerichten in de krant over rampen of op televisie leidt tot gezondheidsklachten. Als er een ramp is gebeurd gaan er meer mensen op bezoek bij de huisarts. Bijvoorbeeld bij de bomaanslagen in Brussel of de vliegtuigcrash in Oekraïne. Zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het Journal of Traumatic Stress.

Zelfs jaren na de vuurwerkramp in Enschede leiden nieuwsberichten, over de oorzaak van de ramp, tot meer gezondheidsklachten. En voor meer huisartsbezoeken dan de week voor het nieuws. De onderzoekers zochten ook naar effecten van internationale nieuwsberichten en vonden meer gezondheidsklachten in de week na de terroristische aanslagen op de Twin Towers in New York.De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Ook mensen die niet aan rampen waren blootgesteld, maar wel het nieuws erover gezien of gehoord hadden, bleken vaker ziek te worden. Hiermee kunnen we tot de conclusie komen dat slecht nieuws ziek maakt.

De reden dat slecht nieuws ziek maakt is dat het een onveilig gevoel geeft als er een ramp gebeurt. Wij mensen bouwen een gevoel van veiligheid, en zekerheid en voorspelbaarheid op omdat zij zich daar prettig bij voelen. Als er een ramp gebeurt, zet dat het hele gevoel van veiligheid, zekerheid en voorspelbaarheid op zijn kop. “Als er zomaar ineens een ramp kan gebeuren, wat kan er dan nog meer gebeuren?”, denken we dan onbewust. Dit alles geeft stress en daardoor worden we ziek.

Als je merkt dat jij gevoelig bent voor slechte berichten op tv of in de krant, doseer dan de hoeveelheid nieuws die je tot je neemt.  Is het echt noodzakelijk om meerdere keren per dag het Journaal te volgen of kun je ook met minder op de hoogte blijven?

Sta jij er wel eens bij stil dat het grootste percentage van het nieuws negatief is? Het nieuws gaat vaak over: beschietingen, oorlog, rampen, de economische crisis, overvallen, de zorg die steeds duurder wordt, de huizen die in waarde dalen. En wil jij je daar dagelijks mee “voeden”?

Veel mensen zijn bang dat als ze het nieuws minder gaan volgen ze niet meer mee kunnen praten met andere mensen. Maar dat hoeft echt niet, er zijn andere manieren om het nieuws te volgen die minder indringend zijn, zo kun je toch op de hoogte blijven.

4 Tips om minder negatief beïnvloed te worden door het nieuws
  1. Vraag je af of je het nieuws wel zo vaak moet volgen. Zeker als je gevoelig bent voor de negatieve berichten van het nieuws, kun je wellicht ook af met minder,
  2. Kijk eens naar het jeugdjournaal. Zij brengen het nieuws een stuk milder en wisselen het ook af met positiever nieuws,
  3. Je kunt ook het nieuws volgen via internet.  Op het journaal worden vaak indringende beelden getoond. Als je alleen berichten leest komt het minder hard binnen dan dat je er ook beelden bij ziet,
  4. Kijk ook eens op www.happynews.nl. Zij brengen alleen maar positief nieuws.

Wil je minder stress en zo jouw gezondheid goed houden? Laat je dan minder beïnvloeden door de slechte berichten uit het nieuws. Kijk minder naar het journaal, of kijk op een andere manier naar het nieuws. En volg ook eens positief nieuws!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen