Gezinslid ziek? Zorg dat je de stress de baas blijft

Mijn beide kinderen hadden elk op een andere manier extra aandacht nodig. Dat legde als alleenstaande moeder best wel bovengemiddeld beslag op mij. Gelukkig wist ik precies hoe ik daarmee om kon gaan. Maar ik zag bij familieleden met partners met chronische ziekten en naderend sterfbed dat dit echt overbelastend kan zijn voor de zorgende partner. Ook al doen ze het met liefde.

Ziekte binnen het gezin staat volgens de Amerikaanse psychiaters Holmes en Rahe op nr 10 van de lijst met belastende gebeurtenissen. Zo’n “belasting” zorgt ervoor dat er een grotere kans is op stress en stress gerelateerde klachten en ziektes. Want als je een ziek gezinslid hebt, lopen de zaken nu eenmaal anders dan normaal.

Of het nu gaat om jouw partner die ziek is of om een jong kind. Als jouw leven normaal gesproken soepel loopt en er komen ineens allemaal extra taken bij, die je natuurlijk graag wilt doen, dan komt daar al snel stress bij kijken. En als je plotseling vrij moet nemen van je werk om voor het zieke gezinslid te zorgen is dat toch vervelend als je weet dat je eigenlijk genoeg te doen hebt op het werk. Er zijn ook mensen die zich schuldig voelen ten op zichtte van hun werkgever en daardoor stress ervaren.

Afhankelijk van de ernst maak jij je natuurlijk zorgen over jouw zieke gezinslid. Je wilt graag helpen om hem of haar weer beter te krijgen en doet daar veel voor. Hierdoor merk je dat je niet alle dingen afkrijgt die je normaal wel afkrijgt. Op een gegeven moment wordt je daar moe en geïrriteerd door. Je hebt het gevoel dat er erg veel op jouw schouders neer komt. Het huishouden ziet er misschien minder netjes uit, en daar stoor jij je vervolgens ook weer aan.

Naast de emotionele zorgen die je hebt, komt er praktisch gezien nu meer op jouw schouders terecht. Dit kan stress opleveren. Je moet even schakelen en zorgen dat de belangrijkste zaken goed blijven lopen. En je moet een manier zien te vinden om eventuele emotionele zorgen de ruimte te geven.

De eerste stap is voor jezelf onderzoeken waar jouw prioriteit nu ligt. Het kan zijn dat jouw prioriteit normaal ligt bij jouw werk omdat het belangrijk is voor je om te werken. Maar dat nu jouw gezinslid ziek is je merkt dat dat op dit moment belangrijker is. Of is het nu juist belangrijk voor je om te werken en kun je daardoor na jouw werktijd een betere ouder zijn. Dat is voor iedereen anders. Maar stel je zelf die vraag om te kijken of je voor nu jouw prioriteit wilt aanpassen.

Realiseer je dat het in de meeste gevallen een tijdelijke situatie is. Hierdoor kun je zaken wat makkelijker relativeren. Het maakt het makkelijker om sommige zaken uit te stellen die uitgesteld kunnen worden en weten dat een bepaalde belasting tijdelijk is, dat maakt het gemakkelijker om te dragen.

De grootste valkuil is dat je denkt: “Ik kan het allemaal wel alleen”. Waardoor de druk en de stress bij jou te veel oploopt, dat is één van dé ingrediënten voor een burn-out. En eigenlijk kun je door het allemaal alleen te willen doen ook niet die zorg leveren die je graag zou willen.

6 tips om te zorgen voor jezelf en jouw gezinslid
  1. Maak tijd vrij in jouw leven.
    Zodat je zelf de zorg kunt leveren aan het zieke gezinslid. Door bijvoorbeeld met jouw werkgever te praten over mogelijkheden om vrij te nemen.
  2. Besteed de zorgtaken uit
    Afhankelijk van die ziekte kun je soms de zorgtaken geheel of gedeeltelijk door iemand anders laten uitvoeren. Misschien heeft het zieke kind een oma die hem of haar wil vertroetelen? Of zijn er andere mensen in de naaste omgeving bij wie het kind zich vertrouwd voelt?
  3. Vraag hulp voor huishoudelijke taken
    Misschien zijn er andere gezinsleden, familie, buren of vrienden die je kunnen helpen met huishoudelijk taken? Zodat jij je handen vrij hebt voor de zorgtaken?
  4. Zorg goed voor jezelf
    Als jij niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor een ander zorgen. Dus blijf ook dingen voor jezelf doen om weer te ontspannen, zoals hobby’s en sport, ect.
  5. Bij ernstige ziekte, zoek emotionele steun
    Als jouw partner of jouw kind een ernstige ziekte heeft, heeft dat ook impact op jou. Misschien maak jij je zorgen? En ben je er de hele dag door op de achtergrond mee bezig. Praat hierover met de mensen die je naast staan of lotgenoten, dat zal opluchten.
  6. Te overweldigend? Zoek professionele hulp
    Zodat je manieren leert om op een gezonde manier met deze situatie om te gaan en je weer tot rust komt.

Ook bij klanten die mantelzorger zijn voor iemand die ziek of stervende is, zie ik het vaak. Ze zorgen vaak zo voor anderen, dat ze zich zelf overslaan en het daardoor niet meer volhouden, waardoor ze zich ook nog schuldig en rot over zichzelf gaan voelen. Ik leer ze dan hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen zodat ze er ook weer voor anderen kunnen zijn.

Dus heb je een ziek gezinslid? Vraag je af wat je prioriteit is en doorloop bovenstaande zes stappen. Het zal je een veel druk, vermoeidheid, emotionele pijn, frustraties en stress besparen zodat jij goed voor jezelf en voor jouw gezinslid kunt zorgen.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?