Gezondheid belangrijker dan wat dan ook

We nemen onze gezondheid voor lief en denken vaak dat we heel veel nodig hebben om ons gelukkig te voelen. Hierdoor streven we dingen na die ons niet echt gelukkig maken. Maar dat hebben we niet door. Dus rennen we achter een wortel aan een touwtje achter dingen aan, die niet reëel zijn, of ons niet het geluk geven die we denken of hopen te gaan ervaren.

Uit onderzoeken blijkt dat veel mensen denken dat geld gelukkig maakt. Mensen met een hoger huishoudensinkomen ervaren wel meer positieve geluksgevoelens, er is echter een grote ‘maar’. Het inkomen is namelijk niet de meest belangrijke factor. De gezondheid, burgerlijke staat en etnische afkomst worden als belangrijker ervaren. Het blijkt dat een goede gezondheid het zwaarst weegt. Bij de mensen uit het onderzoek die hun gezondheid als minder dan goed beoordeelden, ontbrak bij vijfentwintig procent positieve geluksgevoelens. Bij mensen die hun gezondheid als goed of zeer goed beoordeelde was dit slechts 8 procent.

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragenDoor het nastreven van doelen die je niet bijdragen aan jouw geluksgevoel, geef je jezelf een onmogelijke taak. Hierdoor ervaar je druk en stress en het gaat ten koste van je gezondheid. Want je verspilt je energie en dus voel je je moe, heb je hoofdpijn, en kun je niet slapen. Deze stress slaat vervolgens op je lichaam waardoor je ook last van je nek- en schouders krijgt of rugklachten. En ook op je mentale gezondheid waardoor je dingen vergeet en je slecht kunt concentreren.

Waar we niet bij stil staan is dat zonder een goede gezondheid je weinig plezier kunt beleven. Dat is ook de reden dat mensen met een burn-out moeite hebben om nog ergens blij van te worden. Maar het is natuurlijk heel simpel. Zodra je inziet dat je gezondheid jouw eerste prioriteit is, in plaats van de laatste, anders had je geen burn-out, dan kun je de stappen nemen die nodig zijn om vlot te herstellen van je burn-out.

Naast de gezondheid is het ontbreken van een levenspartner ook ongunstig voor het geluksgevoel. Uit het onderzoek bleek dat mensen van wie hun partner was overleden, vier keer zo vaak minder gelukkig zijn dan mensen die getouwd zijn of samenwonen. Bij mensen die gescheiden zijn is het aandeel minder gelukkigen een factor drie groter dan bij mensen die getrouwd zijn of samenwonen. Bij nooit getrouwde mensen is die factor twee groter. Mensen met een levenspartner zijn gelukkiger omdat ze lief en leed met elkaar kunnen delen.

Dat is ook tevens de reden waarom het belangrijk is om het herstellen van je burn-out iemand in jouw hoek te hebben die je begrijpt, weet wat je doormaakt en je de weg naar herstel kunt wijzen.

Er zijn zat dingen die je tijdelijk geluk kunnen brengen zoals een nieuw bankstel of een dure vakantie. Maar als je met een burn-out op je nieuwe bank zit, hoe voel je je dan? Nog steeds rot toch? Dan kun je er niet eens van genieten. En die vakantie, die gaat je burn-out niet oplossen. Natuurlijk kan een vakantie leuk zijn en je kunt het idee hebben dat je even tot rust bent gekomen. Maar als je niets veranderd, dan is dat gevoel ook zo weer weg. Omdat een vakantie je burn-out niet oplost, omdat er niets is opgelost of doorbroken.

Engelse onderzoekers onderzochten bij mensen hoe hun geluk veranderde wanneer mensen therapie kregen en wanneer ze ineens veel meer geld kregen, door een loterij of loonsverhoging.
Hieruit bleek dat 800 Engelse ponden die besteed waren aan therapie even gelukkig maakt als 25.000 pond aan extra geld. Hiermee is therapie dus bijna 32 keer meer effectief, dan een gelbedrag ontvangen.

Eigenlijk is er maar één stap om te nemen

Normaal geef ik je 7 tips om dit of dat te bereiken. Maar de essentie is eigenlijk gewoon dat je je gaat realiseren hoe belangrijk je gezondheid is. En dat nu het moment is aangebroken dat je je jouw gezondheid op nummer 1 gaat zetten. Zodat je het jezelf gunt om te herstellen van je burn-out.

Doe je dat niet dan is het wachten op mee klachten, en dat zou ik jammer vinden…Ik ken genoeg voorbeelden van mensen die hun gezondheid geen prioriteit gaven om verschillende redenen. Maar daardoor juist alleen maar dieper in hun burn-out kwamen, of nooit echt helemaal herstellen. Maar ik ken ook mensen die inzagen dat het tijd werd dat ze hun gezondheid wel prioriteit gaven, en dat zijn de klanten die wel resultaat behalen:

Yvonne: “Ik ben blij dat ik de stap genomen heb, want het wordt niet vanzelf opgelost. Anderen adviseer ik nu om het niet zover te laten komen. Trek tijdig aan de bel. Ik heb te lang de signalen genegeerd waardoor ik zo diep in die burn-out kwam. Ondanks dat heb ik niet alleen het resultaat wat ik wilde, maar ook behaald in 4,5 maand. De gesprekken met de psycholoog waren een start en Nanda heeft daar een waardevolle opvolging aan gegeven. Ik geef het resultaat een 9.”

Stijn:Mijn omgeving had al eerder gezegd dat ik de rem erop moest zetten. En ik besloot de signalen nu eindelijk serieus te nemen. Ik geniet nu meer en alle doelen die ik mezelf had gewenst heb ik bereikt!”

Doorzetter:Ook als je twijfelt of je het wel kunt betalen, zou ik je het programma aanraden. Je kunt je geld uitgeven aan alcohol of roken, het gaat erom welke keuze je maakt. Doe abonnementen de deur uit, haal geen rommel meer in huis en ga hiervoor, daar heb je veel meer aan.

Lisa: “Als je twijfelt, niet doen, je hebt geen andere keus als je uit je burn-out wilt komen. En het is zonde als je niet hoort dat het op zo’n fijne manier kan. Het is het geld zeker waard”.

Corina: “Ik zat al een paar maanden thuis en had gesprekken met een praktijkondersteuner, maar die luisterde alleen en dat loste niets op. Het werd tijd dat ik er echt iets aan moest doen. Ik wilde het graag oplossen en nu moest het gebeuren. Want ik wilde mezelf weer terug en gelukkig zijn. Gelukkig vond ik het mezelf waard om in mezelf te investeren. Overigens vind ik het programma 2x zoveel waard als ik ervoor betaald heb”.

Frederike: “Het was de investering waard, want je bent verder van huis als je je niet laat helpen en dan gaat het je nog meer kosten als je in de WW komt. De vraag is vooral of je jezelf wilt helpen of niet, dat wilde ik graag en dat is gelukt!”

Kortom het belang van een goede mentale emotionele en geestelijke gezondheid wordt in onze samenleving nog flink onderschat. Terwijl de juiste begeleiding een enorm krachtig middel is om je geluksgevoelens te verbeteren. K ben het met je eens … alles wat je alleen kunt moet je ook zelf doen. Bij een burn-out is dat het lastig en duurt het vele malen langer. Zet jouw gezondheid op nummer 1 zodat je vlot hersteld en je dus ook weer vlot lichter, energieker en gelukkiger voelt.  

Door: Nanda Noorlander van N-balans. Bron CBS (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen