Ik wou dat ik dit 30 jaar geleden had geweten

Toen ik mijn burn-out had speelde er verschillende  omstandigheden. De relatie met mijn ouders had het zoveelste dieptepunt bereikt. Mijn oma overleed. En mijn vriend verbrak onze relatie, waardoor ik ook nog moest verhuizen en op een plek terecht kwam waar ik niemand kende. Deze gebeurtenissen maakten wel degelijk dat het allemaal te veel was op dat moment. Later ontdekte ik pas mijn eigen aandeel in mijn burn-out.

Je denkt dat denk je dat omstandigheden de boosdoener zijn, als je midden in een burn-out zit. Je ervaart veel klachten en hebt weinig energie, dus probeer je te roeien met de riemen die je hebt. Met hetzelfde bewustzijn als je in je burn-out kwam, denk je je burn-out te kunnen oplossen, maar zo werkt het niet.

Je weet niet wat je moet doen om het op te lossen. Dus denk je dat als je maar weg gaat bij de omstandigheden, dat je dan wel hersteld. Bij een hoge werkdruk blijf je uiteindelijk ziek thuis of zoek je ander werk. Heb je partnerstress, dan ga je uit elkaar. Bij een kind met bijzonderheden, zoek je externe hulp. Op zich kunnen dat prima keuzes zijn, maar dat alleen gaat niet je burn-out op lossen.

Het kost veel tijd en energie om alle acties te ondernemen waarvan je denkt dat ze je gaan helpen. Je gaat wandelen, probeert tot rust komen, probeert omstandigheden onder controle te houden en probeert van alles uit om je stress te managen. Maar omdat je het stuk in jezelf overslaat is veel moeite verspilde energie.

Je denkt dat je burn-out komt door je omstandigheden; je werk, door je partner, door je kinderen, het overlijden van iemand, etc. In ieder geval alle die omstandigheden buiten jezelf liggen. Maar de werkelijkheid is, dat dat niet waar is. Je krijgt een burn-out door de manier waarop je omgaat met jezelf en die omstandigheden.

Belangrijk dus om te onderzoeken waarom je de dingen doet die je doet. En dan niet op een oppervlakkig niveau. Want dat is de laag waarop je vaak wel weet dat je dingen anders wilt doen, maar het niet lukt om het echt te veranderen. Het oppervlakkige niveau zorgt er vaak voor dat we het ene zeggen en het andere doen.

We zijn ons maar van een klein gedeelte van ons systeem bewust. Terwijl juist veel van dit soort processen plaats vinden op een dieper niveau, dat juist onbewust is, en dus lastig is om bij te komen. En dus ook om te veranderen. Want als je niet weet WAT er zit, WAAR het zit en WAAROM het er zit, kun je het ook niet veranderen, toch?

De valkuil is dat je veel dingen verstandelijk probeert op te lossen. Maar dat is niet waar je ermee gaat komen. Want dat is juist de manier waarop je vastgelopen bent in je burn-out. Door je emoties weg te stoppen, door gedachtes serieus te nemen die je beter niet serieus kunt nemen, door jezelf onder druk te zetten om aan van alles te voldoen om anderen gelukkig of te vriend te houden. Dus deel ik het volgende met je:

Deze 7 wijsheden had ik graag gehoord toen ik een burn-out had:
  1. Je hebt niets verkeerd gedaan, je hebt gedaan wat je geleerd is, daar kun jij niets aan doen. Vanaf nu kun je andere keuzes maken, daar kun je wel iets aan doen;
  2. Je verhaal doen is leuk bij een hulpverlener, maar lost je burn-out niet op, helemaal niet als die persoon je vragen niet beantwoord en jou vraagt: “Wat denk je zelf?”.
  3. Het feit dat iemand anders jouw burn-out niet begrijpt zegt niets over jou. Help jouw naasten jou te begrijpen, door ze een gebruiksaanwijzing te geven;
  4. Jezelf geven wat je nodig hebt is niet egoïstisch, het is een voorwaarde om goed te functioneren;
  5. Mensen zeggen vaak: “Neem rust”, maar je weet nu niet wat rust nemen is, dus leer hoe je de juiste rust neemt;
  6. Laat je niet opjagen door een re-integratie schema, jouw lijf geeft prima aan waartoe je in staat bent. Een schema drukt je juist weer in het anderen plezieren en niet naar jezelf luisteren;
  7. Als je eenmaal uit je burn-out bent zal je blij zijn dat je systeem heeft aangegeven dat je niet goed bezig was. Vertrouw op jouw systeem in plaats van er boos op te zijn of het gevoel te hebben dat het je in de steek heeft gelaten, het tegengestelde is waar. Het heeft je precies gegeven wat je nodig had.

Mijn aandeel was dat ik onder andere perfectionistisch was, ik moest veel van mezelf, ik gaf mijn grenzen niet goed aan. Maar dat ontdekte ik later pas, toen ik me ging verdiepen in deze materie. En ik deed zoveel mooie ontdekkingen over burn-out dat ik dat graag met anderen wilden delen. Dus ging ik een opleiding doen om te leren hoe ik anderen hier vlot mee kon helpen. Door de grondige manier waarop ik me verdiept heb in burn-out en wat er nodig is om je wel gelukkig te voelen, heb ik nooit meer een burn-out gehad en leef ik nu het leven van mijn dromen.

Dus zit je nu in een burn-out? Leer van mijn fouten. Je burn-out komt niet door je omstandigheden. Neem mijn geleerde lessen mee en leer wat er wel echt nodig is om je burn-out op te lossen. Leer wat er nodig is om weer rust te ervaren, meer energie en om weer plezier te ervaren. En wat er nodig is zodat jij ook nooit meer een burn-out krijgt.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?