Haal de ander van het voetstuk en eer jezelf!

Iemand op een voetstuk zetten is wat er vaak gebeurd bij een burn-outHaal de ander van het voetstuk en eer jezelf!Je zet anderen vaak op een voetstuk. Je kijkt op tegen anderen, waardoor je jezelf klein, nietig en minder belangrijk vind. En je denkt al snel dat een ander het wel beter zullen weten dan jij. En wat jij ergens van vindt niet telt.

Elke vergadering weer voelt jij je een muurbloempje terwijl jouw collega schittert op haar voetstuk. Zij weet wel de juiste vragen te stellen. Je kijkt vol bewondering hoe zij alles goed onder woorden kan brengen. En daarmee succes heeft op jullie werkplek, en jij niet.

Je bezorgt je zelf onnodig stress door een ander op een voetstuk te zetten. Waardoor jij je minderwaardig voelt, en nietig. Alsof jij er niet toe doet. Je gaat twijfelen aan jezelf en voelt je onzeker. Je zet jezelf onder druk om net zo welbespraakt of charismatisch te zijn als een ander, en dat geeft spanningen.

Door jezelf kleiner te maken dien je de wereld niet. Het levert niemand iets op, jou niet en anderen ook niet. Sterker nog je doet er jezelf mee te kort. Je hebt geweldige prestaties geleverd, je hebt leren lopen en praten. En je bent tot veel meer in staat dan je nu denkt.

Waar verstop jij je nog voor jezelf? Op welk vlak zet je anderen op een voetstuk omdat je denkt dat anderen beter zijn dan jij? En hoe zou het zijn als je vanaf nu focust op waar jij goed in bent? Op jouw kwaliteiten. Zodat je ziet dat je niet hoeft te zijn als een ander, maar de beste versie van jezelf?

Het is niet nodig om jezelf op een voetstuk te zetten. Haal op zijn minst de ander er vanaf. Zodat jullie gelijkwaardig zijn. Want dat zijn jullie ook. Jij bent net zo waardevol als ieder ander!

De valkuil is dat je nu dit artikel leest en denk, ja ik herken dit! En vervolgens niets doet. Inzichten zijn mooi, maar als je er niets mee doet zijn het gewoon dagdromen. Terwijl je net als ieder ander kwaliteiten hebt. De kunst is dat je dit niet alleen ziet, maar er ook echt iets mee doet. Want het is jammer om jezelf onnodig stress te bezorgen door dit onbewust in stand te houden.

5 tips om het voetstuk te verwijderen
  1. Waar of bij wie verstop jij jezelf nog?;
  2. Haal de ander van het voetstuk;
  3. Je hoeft jezelf niet op het voetstuk te zetten;
  4. Eer wie jij bent;
  5. Kom in actie!

Ik had een klant die erg streng was opgevoed. Ze had het gevoel dat ze niets waard was. Hierdoor had ze altijd het gevoel dat ze van alles fout deed. Dat ze niet meetelde en wat zij wilde zeggen niet belangrijk was. Ik hielp haar om anderen niet langer op een voetstuk te zetten. Waardoor ze steeds minder een muurbloempje werd en steeds meer durfde te laten zien wie ze echt was. En haar mening durfde te geven. Ze ontdekte haar kwaliteiten waardoor ze veel meer rust had en zich gelukkiger voelde.

Kortom haal anderen van hun voetstuk. Ze zijn net als jij gewoon menselijk. Met positieve kanten en kanten die ze nog kunnen ontwikkelen. Je bespaart je zelf een hoop, stress, verdriet en teleurstellingen. En zodra je jezelf eerst eert, voel je je veel beter en kun je meer genieten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out aan meer rust en meer energie zodat ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*