Twijfel je of je hartklachten hebt of een burn-out?

Veel mensen die last hebben van hartklachten denken dat er is mis is met hun hart. Dat klinkt natuurlijk ook logisch. Want ze voelen iets gebeuren op de plek waar hun hart zit. Het hart gaat onregelmatig kloppen of slaat op hol. Wat een angstige ervaring kan zijn, waardoor ze nog veel meer in de stress raken.

De mensen die met loeiende sirenes afgevoerd worden met de ambulance naar het ziekenthuis, krijgen een rare verassing. Na onderzoek krijgen ze dan te horen dat er niets mis is met hun hart. Ze begrijpen er niets van want, ze voelen toch iets? En dan krijgen ze ook nog te horen dat ze wel last hebben van stressklachten. Ze hebben een burn-out.

De opluchting dat het geen hartproblemen zijn overheerst als eerste. Maar daarna komt de gedachte….. “Maar mijn hartklachten kunnen in het ziekenhuis worden opgelost of met een pilletje. Hoe zit dat dan met een burn-out?” Je voelt je aan de ene kant blij met het goede nieuws. Maar ook onzeker hoe het verder moet. De extra stress van de gehele ervaring doet je geen goed. Je mind maakt overuren en piekert er op los. En creëert allemaal onaangename toekomst beelden, hoe alles nu moet. Je voelt je ontdaan omdat je, voor jouw gevoel, met lege handen naar huis wordt gestuurd.

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Als het niet goed met je gaat kun je dat op verschillende plekken in je lichaam ervaren. Als je iets verkeerd gegeten hebt kun je last krijgen van je maag of darmen. Is er dan iets mis met je maag of darmen? Nee, het ligt eraan dat je iets verkeerd hebt gegeten. Zo is dat ook met stress. Je ervaart de uiting van stress bij je hart, in de vorm van hartkloppingen, terwijl er met de je hart zelf niets mis is.

Het is belangrijk dat je de oorzaak van jouw stress oplost. Mensen zeggen me dan soms, “Maar ik kan die en die situatie niet oplossen”. En dan leg ik uit dat stress niet ontstaat door de situatie maar door hoe jij omgaat met de situatie. Als je een situatie wel kunt aanpassen kan dat daarnaast soms ook helpend zijn.

Daarmee wil ik niet zeggen, dat je ongevoelig moet worden voor alles. Je loopt niet weg. Maar leert het vanaf een andere kant te bekijken. Je kunt leren om dusdanig met situaties om te gaan dat jij je er veel beter bij voelt. 

Het wil ook niet zeggen dat je je gevoel moet wegstoppen. En gewoon maar door moet gaan. Grote kans dat dat is wat je tot nu toe altijd al hebt gedaan. Dat is juist de reden dat je in een burn-out terecht bent gekomen. Dat werkt dus niet langer.

5 Stappen om hartklachten bij een burn-out op te lossen
  1. Zorg dat je je laat onderzoeken bij een huisarts;
  2. Bij twijfel zorg voor een doorverwijzing naar een specialist;
  3. Niets gevonden? Realiseer je dat je een burn-out hebt;
  4. Geniet van de opluchting dat je hart in orde is. Een burn-out is namelijk eenvoudiger op te lossen dan hartproblemen;
  5. Zorg dat je de KERN van jouw stress oplost, de patronen die ervoor hebben gezorgd dat je een burn-out kreeg.

Ik ken een vrouw die dacht dat ze een hartaanval had. Ze belde de ambulance en werd naar het ziekenhuis gebracht. Na alle onderzoeken was ze perplext dat ze te horen kreeg dat haar hart helemaal in orde was. Ze was er van overtuigd dat ze een hartaanval had gehad. In plaats daarvan had ze een burn-out. Het duurde even om dat te verwerken. En vervolgens ging ze aan de slag om haar burn-out op te lossen. Ze had een eigen bedrijf, dus was helemaal blij toen ze weer helemaal herstelde. Dat ze zich zelf niet alleen beter voelde maar dat ze ook weer inkomsten had.

Dus verwar echte hartklachten niet me de symptomen van een burn-out. Het voordeel van een burn-out is dat je met de juiste begeleiding zelf aan de slag kunt om het op te lossen. Bij hartklachten is het altijd afwachten welke schade je er blijvend aan over houd. Bij een burn-out kun je weer volledig herstellen. En sterker nog ik hoor vaak van mijn klanten dat ze zich na hun herstel beter voelen dan ooit.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?