Het belang van zonlicht voor meer energie

Veel mensen hebben te vaak last van vermoeidheid. Door de drukte van alle dag verbruik je veel energie. Je hebt continu last van vermoeidheid. Als je ’s morgens opstaat voel je je al niet fit. En zou je het liefst zo weer terug naar bed gaan.

Je rent van hot naar her om al jouw taken af te krijgen. Zowel op het werk als privé heb je het altijd druk. In de pauzes werk je vaak door om toch alles af te krijgen. En eenmaal thuis ga je direct thuis weer aan de slag om alles te regelen. Je gaat het huis schoonmaken. Helpt de kinderen met hun huiswerk. Je doet boodschappen en zorgt dat het eten op tijd op tafel staat. Na het eten en opruimen van de keuken doe je nog even de was. Zo heb je aan het einde van de dag telkens last van vermoeidheid.De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Hierdoor ben je vaak kortaf. Je hebt moeite om je te concentreren. Je maakt meer fouten doordat je je slecht kunt concentreren. Door vermoeidheid neem je ook niet langer de tijd voor jouw vrienden en vriendinnen. Dus eigenlijk trek je je steeds meer terug uit sociale contacten.

Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben. Zo is het een typische klacht die bij stress kan horen. Daarnaast is het algemeen bekend dat een gebrek aan zonlicht, met name in de winter, voor depressies en verstoringen in het gevoelsleven kunnen zorgen. Om die reden is het belangrijk om minimaal een half uur per dag buiten in de zon te zijn. Je krijgt daar niet alleen energie van maar de zon zorgt er ook voor dat jouw lichaam vitamine D kan aanmaken. Vitamine D heeft je lichaam nodig om calcium uit voeding op te kunnen nemen. Je lichaam heeft calcium nodig om stevige botten en tanden te kunnen aanmaken.

Zorg dus dat je meer tijd buiten, bij voorkeur in de natuur, doorbrengt. Er zijn veel waarschuwingen over de zon in de media omdat te lange blootstelling aan de zon verbrandingen kan opleveren. Dus is het belangrijk om in de zomer met mate in de felle zon te zijn. Het beste is voor twaalf uur ’s morgens en dan na drie uur ’s middags om de felste zon te vermijden. Dit is vooral van belang bij mensen met een zeer lichte huidskleur. De zonnebrandcrème die we vaak gebruiken heeft een filter om de ultraviolette straling tegen te houden en dat is nu net de straling die je lichaam nodig heeft om vitamine D aan te maken!

Aangezien het zonlicht ook via je ogen wordt opgenomen is het niet handig om in de zomer altijd met een zonnebril op te lopen. De zon helemaal mijden is dus niet nodig. Het is juist goed voor je gezondheid om naar buiten te gaan en in de zon te zijn. Het liefst op een tijdstip dat de zon nog niet zo fel is zodat je zonder zonnebrand en zonnebril in de zon kunt zijn! Zodat jouw lichaam de kans krijgt om te genieten van de voordelen van zonlicht.

Het zonlicht heeft nog meer voordelen. Uit onderzoek is ook gebleken dat vrouwen die buiten werken minder kans hebben op borst- eierstok- en darmkanker. En dit onderzoek komt uit Australië waar de grootste ozongaten in de atmosfeer zijn. Deze kankersoorten worden in verband gebracht met een te kort aan vitamine D.

7 manieren om meer zonlicht en dus meer energie te krijgen
  1. Zorg dat je voldoende zonlicht krijgt, dit geeft o.a. je energieniveau een boost;
  2. Voorkom dat je in de winter alleen maar binnen zit, juist dan is het ook belangrijk om in de zon te zijn;
  3. Het buiten in de natuur zijn heeft een ontspannende werking waardoor je tot rust komt en nieuwe energie opdoet;
  4. Zorg in de zomer dat je korte tijd onbeschermd in de zon bent;
  5. Zorg in de zomer dat je ook af en toe zonder zonnebril bent;
  6. Bij vermoeidheid is het ook belangrijk om te onderzoeken of je niet te veel van jezelf vergt;
  7. Ook een juiste voeding kan helpen om vermoeidheid tegen te gaan.
Donkere dagen

Vroeger had ik het in de winter altijd moeilijk met de donkere dagen. Ik had last van vermoeidheid, neerslachtigheid en futloosheid. Tot ik in de winter vaker naar buiten ging. Ook als ik geen zin had in de kou. Als de zon zich soms in de winter dagen achtereen niet laat zien, gebruik in een daglichtlamp. En dan voelt het echt alsof ik wordt opgeladen als een batterij. En in de zomer merk ik ook een groot verschil na een vakantie waarin ik continu buiten in de zon ben geweest. Als ik daarna weer meer binnen aan het werk ben is het mij weer duidelijk hoe belangrijk het voor me is om buiten in de zon te zijn. Als ik in de zon ben geweest voel ik me blij en opgeladen!

Dus heb je vaak last van vermoeidheid? En wil je voorkomen dat je nog langer kortaf reageert, je moeilijk kunt concentreren en je geen puf hebt voor sociale contacten? Zorg dan dat je voldoende zonlicht krijgt. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Het buiten zijn in de natuur helpt je ook nog eens te ontspannen en je krijgt meer vitamine D binnen, wat jouw gezondheid te goede komt. En vooral zorgt het voor meer energie zodat jij weer vrolijk van jouw leven kunt genieten.

 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
 
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Wil je reageren op dit artikel? Vul dan hier het contactformulier in. Gezien de gigantische hoeveelheid SPAM berichten die ik ontving, heb ik helaas de reacties onder dit artikel moeten verwijderen.