Het gesprek met je leidinggevende als je ziek thuis zit met een burn-out

Als je ziek thuis zit met een burn-out komt er een moment dat je in gesprek moet met je leidinggevende.  En dat terwijl je je zo slecht voelt. Je bent emotioneler dan voorheen. En zo moe dat je de hele dag wilt slapen. Alles kost je te veel energie. 

Je kon het niet langer ontkennen, je hebt een burn-out. Beduusd zit je thuis en er is een gesprek gepland met je leidinggevende.  Je ziet er als een berg tegen op om in gesprek te gaan. Het loopt normaal al niet even soepel en je voelt je normaal al niet helemaal serieus genomen en gesteund door je leidinggevende en nu je je extra kwetsbaar voelt wordt dit nog lastiger.

Naast de vermoeidheid en de vele emoties die je ervaart geeft de gedachte aan het gesprek je alleen nog maar mee stress. Je hebt last van de extra stress. Het slapen gaat slecht en je piekert. Daarnaast voel je je schuldig naar je werkgever en je collega’s omdat je ziek thuis zit.

Je maakt je te druk om wat anderen denken en bent nog steeds niet bezig met wat je zelf nodig hebt.  Je voelt je te verantwoordelijk voor anderen en de werksituatie waardoor je jezelf overslaat. Zonder je af te vragen hoe iets voor jou voelt, doe je wat er gedaan moet worden. Je bent jezelf zo jaren voorbij gelopen en dat breekt je nu op. Het is belangrijk dat je hulp zoekt om dit weer tot gezonde proporties terug te brengen. Juist bij een burn-out heb je de neiging het zelf te willen oplossen. Maar je bent zelf blind voor het patroon waardoor je erin terecht bent gekomen. Om die reden is het dan ook lastig om dit alleen op te lossen.

Neem niet de hele wereld op je schouders. Als collega’s hun verantwoordelijkheid niet nemen wil dat niet zeggen dat jij dat allemaal moet opvangen. Je kunt het signaleren en melden maar je hoeft niet de hele wereld op je schouders te nemen. Het is de kunst om de verantwoordelijkheid daar te laten waar hij hoort.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid het gesprek goed voor. Schrijf voor jezelf op wat jouw klachten zijn. Je hoeft niet in detail te treden, maar je wilt wel dat je werkgever jouw situatie niet onderschat. Geef aan waar je tegenaan loopt op het werk. En wat jij denkt dat nodig is om dat op te lossen.

De grote valkuil is dat je gaat nadenken over wat je leidinggevende denkt, gaat zeggen of gaat vragen. Dit zorgt alleen maar voor gepieker en levert je behalve hoofdpijn en slapeloze nachten niet veel op. Je weet niet werkelijk hoe het gesprek zal gaan lopen, want je hebt geen invloed op je leidinggevende. Je hebt wel invloed op het deel wat jij wilt inbrengen daarom is een goede voorbereiding belangrijk.

9 tips voor het gesprek met je leidinggevende bij een burn-out 
  1. Geef aan als je er nog niet aan toe bent, vraag eventueel een vertrouwenspersoon of iemand van personeelszaken bij het gesprek aanwezig te zijn;
  2. Bereid het gesprek voor. Zodat je tijdens het gesprek niet wordt overvallen en het allemaal niet meer weet, zo kun je terugvallen op zinnen die je vooraf hebt opgeschreven;
  3. Vertel hoe je je voelt zonder naar een ander te wijzen. Bijvoorbeeld: “Ik vind het lastig om nee te zeggen en daarom neem ik meer werk aan dan ik eigenlijk aan kan”. In plaats van: “Je ziet toch dat ik al druk ben, waarom geef je me dan nog meer werk, het is jouw schuld dat ik nu ziek thuis zit”
  4. Geef voorstellen voor verbeterpunten op het werk. Op die manier geef je iets concreets in handen en kunnen er stappen worden ondernomen;
  5. Overvallen? Als je je overvallen voelt door een vraag, zeg dat dan. Schrijf de vraag op en geef aan dat je er later op terug komt;.
  6. Wees niet bang voor emoties tijdens het gesprek. Dat laat alleen maar zien dat je inderdaad anders in je vel zit dan normaal. En door je voorbereiding pik je de draad gewoon weer op;
  7. Voel waar je grenzen liggen. En vergelijk jezelf niet met anderen;
  8. Leer voortaan eerder “nee’ te zeggen en je grenzen aan te geven. Zo voorkom je dat de spanningen in het vervolg te hoog bij je oplopen;
  9. Voel of het pad dat wordt uitgezet past bij jou. Je werkgever wil natuurlijk dat je zo snel mogelijk weer begint. Soms werk dat goed, maar soms ook niet. Voorkom je dat je te snel weer begint en je niet volledig hersteld bent en binnen de kortste keren je 2e burn-out tegemoet gaat.

Kortom ga aan de stap met de tips en bereid je zo goed voor op het gesprek met je leidinggevende bij een burn-out. Dat scheelt je een hoop gepieker en slapeloze nachten.  En je zit niet met je mond vol tanden. Zorg daarnaast dat je hulp zoekt om de burn-out op te lossen. Geef aan als het traject te snel gaat zodat je een volgende burn-out kunt voorkomen.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…