Het herkennen van je burn-out is pas het begin

Ik wist niet goed wat ik moest toen ik eenmaal door had dat ik een burn-out had. Mijn huisarts wist er niet veel van af. Ik ben mijn bedrijfsarts nog super dankbaar dat hij haarfijn door had wat er speelde en me dat ook vertelde. Tranen met tuiten zat ik daar te huilen, ik brak gewoon omdat hij de vinger precies op de zere plek wist te leggen. Maar dat was past de eerste stap in mijn herstel , want ja, ik wist nog niet HOE ik het kon oplossen.

Het herkennen van je burn-out is een opluchting. Eindelijk weet je wat er aan de hand is met je. Je voelt je niet langer raar, onbegrepen en alleen. Want je weet nu dat er meer mensen zijn die dezelfde klachten hebben. Maar het herkennen van je burn-out is één stap en er zijn nog meer stappen die nodig zijn om je burn-out op te lossen.

Je leest over anderen die een burn-out hebben en je denkt “Oh, dat heb ik ook!”.  Hierdoor krijg je een beter beeld van de omvang van je burn-out. En het brede scala aan verschillende klachten die je hierbij kunt ervaren. Het is fijn om even je ervaring te delen met mensen die begrijpen waar je het over hebt. Vooral ook omdat jouw naaste omgeving totaal niet begrijpt waarom je ineens zo anders bent.

Het beetje energie wat je hebt besteed je aan het lezen van de verhalen van anderen. Je hoopt zo duidelijk te krijgen hoe zij er mee omgaan. Aan de ene kant vind je de herkenning fijn, maar aan de andere kant merk je dat het vooral zwaar voelt om die verhalen van anderen te lezen. Je merkt ook dat je er snel moe van raakt om die negatieve verhalen van anderen te lezen.

Net als elke ingrijpende ervaring heb je bij een burn-out ook verschillende fases. Het herkennen is daar één stap van, maar niet de laatste. Dus als je de andere tappen niet zet blijf je in deze fase zitten zonder dat er verbetering komt in je situatie. En je wilt je graag weer beter voelen dus is het belangrijk om de volgende stappen te maken.

Vraag je af wat de volgende stap is… Kijk, je hebt al een stap gezet, want voorheen wist je niet wat er aan de hand was. Het herkennen is dus een belangrijke tweede stap. Maar na het herkennen komt het accepteren. Zodat je niet gaat vechten tegen het feit dat je een burn-out hebt. Hier kun je meer over de derde stap lezen.

Blijven hangen in de herkenningsfase gaat je niet uit je burn-out helpen. 
Alleen maar praten met mensen over welke klachten je hebt, kan in de begin fase goed zijn om jezelf beter te begrijpen en de omvang van je burn-out te begrijpen. Maar in die fase blijven hangen zorgt alleen maar voor slachtoffer gedrag en draagt niet bij aan stappen zetten om je burn-out ook daadwerkelijk op te lossen.

De valkuil is dat je wilt leren van lotgenoten. Maar als die anderen nog niet uit hun burn-out zijn weet je helemaal niet of de tips die ze delen je ook echt resultaat geven. Veel van wat mensen je kunnen adviseren werkt misschien juist tijdelijk of averechts. Dat is net als het spreekwoord: ‘In het land der blinden is één oog koning’. Als ik iets wil leren zoek ik altijd naar iemand die al bereikt heeft in wat ik wil bereiken en daar meester in is, zodat ik leer van de beste.

De verschillende fases van een burn-out zijn:
  1. Je hebt het niet door. Je hebt allemaal klachten maar snapt niet wat je mankeert;
  2. Het herkennen dat je een burn-out hebt;
  3. Accepteren. Dan is het belangrijk dat je accepteert dat je een burn-out hebt zodat je daar niet tegen vecht;
  4. Oplossing zoeken. Je gaat onderzoeken wat er nodig is om je burn-out op te lossen;
  5. Aan de slag. Je gaat aan de slag om die dingen aan te pakken en op te lossen die nodig zijn om daadwerkelijk uit je burn-out te komen.

Ik lees regelmatig verhalen van mensen die blijven hangen in een bepaalde fase. En dat is zonde. De mensen die ik spreek zijn het zo zat dat je op zoek gaan naar een oplossing. Dan zitten ze dus al in de 4e stap. Mijn ervaring is dat zodra ze die stap gezet hebben ze zich in een paar weken al veel beter voelen omdat ze voelen en weten dat ze nu echt met de oplossing aan de slag gaan. Waardoor ze zich bij elke stap die ze daarin nemen zich steeds beter en beter voelen.

Kortom het herkennen van je burn-out is een mooie stap. Maar niet de laatste om ook daadwerkelijk uit je burn-out te komen. Dus zorg dat je ook je burn-out accepteert, een oplossing zoekt en vervolgens ook aan de slag gaat om te zorgen dat je stap voor stap af komt van je brede scala aan klachten en je je beter voelt. Zodat je weer alles kunt doen wat je wilt doen. En je geniet en je gelukkig voelt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…