Hoe je met aardig gevonden willen worden jezelf saboteert

Ik was vroeger erg bezig met aardig gevonden willen worden door anderen. Dat ging zo automatisch dat ik het niet eens doorhad. Misschien herken jij dat ook wel? Je durft je nek niet uit te steken omdat je bang bent wat anderen er van zullen denken. En zonder dat je het door hebt creëer je hiermee spanning.

Je hebt goede ideeën om stappen te zetten in jouw leven, maar in de praktijk veranderd er niet veel. Je vraagt je af of je het wel goed doet. Als je van anderen te horen krijgt dat ze jouw ideeën niet steunen pas je je aan. Want je bent vaak bezig met aardig gevonden willen worden. Je vindt het niet fijn om buiten gesloten te worden.

Je verteld je moeder enthousiast over jouw nieuwe plannen, maar ze reageert lauwtjes. Ze komt met allemaal bezwaren en dingen die mis kunnen gaan. Hierdoor begin jij te twijfelen of het wel zo’n goed idee is. Je weet dat ze het alleen maar zegt omdat ze van je houd en het beste met je voor heeft.

Het kost enorm veel energie om vaak bezig te zijn met wat anderen denken. Je piekert hierdoor of anderen wel goedkeuren waar jij mee bezig bent. Een gevoel van vrijheid ontbreekt hierdoor. Het wrijft dat je niet doet wat je echt graag wilt. Je voelt de druk van de mensen uit jouw omgeving.

Zolang je denkt dat jij door iedereen aardig gevonden moet worden, bezorg je jezelf stress. Want één van de sterkste behoeftes is de behoefte is om door anderen geaccepteerd te willen worden. Omdat het rot voelt om buitengesloten te worden doe je soms dingen om erbij te horen. Maar dit kan ten koste gaan van jouw succes.

Realiseer je dat je ondanks jouw behoefte om aardig gevonden willen worden en dus geaccepteerd te worden het niet iedereen naar de zin hoeft te maken. Dat is helemaal niet nodig. Sterker nog hiermee saboteer je jezelf alleen maar. Omdat je hiermee niet de dingen doet die bij jou passen.

Het betekent niet dat je geen rekening met anderen hoeft te houden. Je kunt best rekening houden met anderen. Maar niet ten koste van jezelf. Want hiermee breng jezelf in een onmogelijk spanningsveld dat continu stress veroorzaakt.

Als jij succesvol bent, kan dat anderen confronteren met hun eigen falen. Als jij dingen bereikt kunnen anderen zich nietig voelen. Dit komt doordat zij ervaren dat er een deel in hunzelf is dat ook succesvol wil zijn, maar dit niet heeft bereikt of denkt dit niet te kunnen bereiken. Jij bent wat zij niet zijn maar wat ze eigenlijk wel willen zijn. En in plaats van dat zij zelf aan de slag gaan om succesvol te zijn is het eenvoudiger om jou naar beneden te halen.

Al ben je misschien verbaast over de reactie van anderen, maar je moet een besluit nemen. Je kunt negeren wat anderen zeggen en verder gaan met succesvol zijn. Of je kunt jezelf inhouden om te zorgen dat je erbij past. Als je dat laatste doet vermijd je de pijn van afwijzing en jaloezie. Maar je neemt ook niet langer die stappen die jij kunt nemen om jezelf tot zijn recht te laten komen. En alles uit jezelf te halen waar toe je in staat bent.

Een klant van mij was altijd bezig met aardig gevonden willen worden door haar zussen. Ze probeerde zich altijd aan te passen aan wat zij vonden. Maar hierdoor kwam ze altijd in de knoop met zichzelf. Want eigenlijk was ze helemaal niet zoals haar zussen. Toen ze zich eenmaal realiseerde dat zij niet het leven van haar zussen wilde leiden maar haar eigen leven, nam ze de mening van haar zussen lichter op en ging meer haar eigen weg. Dat was in het begin even wennen, maar ze ervoer meer vrijheid en nam eindelijk stappen in haar leven die ze veel eerder had willen zetten.

Dus wil je voorkomen dat je telkens twee stappen voorwaarts maakt en 3 stappen terug? Alleen omdat je anders bang bent of afgewezen te worden? Besluit dat het zonde is om jezelf nog langer te saboteren en om energie te verspillen aan wat anderen denken. Dat scheelt je een hoop spanning, druk, energie en tijd. En je bereikt sneller wat je echt wilt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *