Hoe de rol van slachtoffer voor stress zorgt

Ik heb mij in mijn leven meerdere keren slachtoffer gevoelt van mensen en situaties. Zo ben ik bijvoorbeeld zowel verbaal als met een geweer bedreigt bijvoorbeeld. Maar ik vond dat nooit een fijne positie. Voor mij voelde het alsof ik dan afhankelijk was van anderen en dat voelde niet fijn. Want ik was gewend om voor mezelf te zorgen. Dus was ik meestal creatief genoeg om manieren te vinden om het heft weer in eigen hand te nemen. Ik zie dat dat niet bij iedereen lukt, soms blijven mensen daarin hangen.

Als je jezelf te veel als een slachtoffer ziet, dan voel je je lam geslagen. Het voelt alsof je door een persoon of door een situatie geen kant op kan. Je wijst onbewust iets of iemand anders aan als de dader en jezelf als het slachtoffer. Dat lijkt logisch maar kan enorm veel stress opleveren als je dat onbewust in stand houd.

Kinderen leren het al op jonge leeftijd: “Nee, het komt niet door mij, het komt door…..” Natuurlijk zal een kind proberen om onder gedoe uit te komen. Maar als je deze strategie ook als volwassene blijft gebruiken heb je een stressvol en dus een niet gelukkig leven. Natuurlijk kun je letterlijk een slachtoffer zijn van geweld, een overval, een ongeluk, noem het allemaal maar op. Of misschien heb je iets geestelijks traumatisch meegemaakt. Natuurlijk ben je op dat moment dan een slachtoffer.

Het gaat erom dat je je niet een slachtoffer blijft voelen. Dat geeft dan alleen maar een hulpeloos gevoel. De neiging blijft bestaan om anderen de schuld te geven van jouw situatie of hoe je je voelt. Waardoor jij gevangen blijft in die situatie. En jij je verdrietig en machteloos blijft voelen.

Wat nodig is, is dat je de regie van je leven in eigen hand gaat nemen. Anders maak je een willoze speelbal van jezelf, waar anderen mee kunnen doen wat ze willen. En jij maar moet afwachten wat anderen beslissen met jou te doen. Daar is toch niets aan? Als je kijkt naar welke mensen concentratiekampen overleven zijn dat altijd mensen die een manier vonden om de regie over hun leven op één of andere manier terug te pakken ondanks de situatie.

Dit doe je door eerst vast te stellen waar je nu nog de regie weggeeft. Kijk, jij bent de enige die jezelf gelukkig kan maken. Maar als je zegt dat jij je nog steeds rot voelt over iets wat al lang geweest is, dan geef je die persoon of die situatie de macht over jou geluk. Is dat wat je wilt? Nee, toch? Dus je zult moeten zeggen tegen jezelf: “Tot hier en niet verder. Ik pak mijn leven weer op.”  

Iemand die de regie pakt over zijn of haar leven kijkt wat hij/zij kan doen om zich beter te voelen. Dus vraag je al welke actie of acties kun je ondernemen zodat jij de regie weer over je leven neemt? Wat kun jij doen om je weer een beetje beter of zelfs uiteindelijk weer goed te voelen. Ik verklap vast dat het niets met alcohol, drugs, of shoppen te maken heeft. Want dat zijn verslavingen die je het idee geven dat je je beter voelt maar houden je ook in een afhankelijke staat van jouw geluk.

Het gaat er niet om dat je ontkent wat er gebeurd is. Het gaat er ook niet om dat je niet mag voelen welke emoties dit in je naar boven brengt. Maar de kunst is om dit helemaal te ervaren zodat de emotie door je heen stroomt. Wat veel mensen doen is dat ze een emotie als boosheid, verdriet of angst, vastgrijpen en het niet meer loslaten. Dan blijf je je altijd een slachtoffer voelen. Dat wil je toch niet?

In 7 stappen van slachtoffer naar de regisseur van jouw leven
  1. Waar of aan wie heb jij de regie uit handen gegeven?;
  2. Welke acties of acties kun je ondernemen om uit deze situatie te stappen?;
  3. Het gaat niet om ontkennen of wegstoppen van emoties, dus laat emoties er zijn als de situatie ontstaat;
  4. Maar blijf er niet in hangen;
  5. Het heeft ook niets met wraak te maken. Je hebt niets van een ander nodig om dit op te lossen;
  6. Wat heb je nodig om te ervaren dat jij de regie over jezelf weer hebt?;
  7. Wat kun je in de toekomst anders doen om niet in een vergelijkbare situatie terecht te komen?

Een klant van mij had het gevoel niet serieus genomen te worden op zijn werk. Hij had al meerdere keren aangegeven dat er te veel werk was. Er werd telkens van alles beloofd maar niets waargemaakt. Hierdoor zat hij tegen een burn-out. Hij voelde zich slachtoffer van de situatie en had het gevoel dat hij geen kant op kon. Hij nam zelfs vrije dagen op om het vol te blijven houden. Ik hielp hem om duidelijk te krijgen wat zijn standpunt was en wat hij dacht dat de oplossing was. En ik hielp hem zich voor te bereiden op een gesprek met zijn werkgever. Die gesprekken verliepen goed, maar alsnog deed zijn werkgever niet wat hij beloofde. Toen besloot hij te gaan solliciteren en binnen een mum had hij een andere baan, waardoor hij zich niet langer slachtoffer voelde.

Kortom, voel je je nog steeds slachtoffer? Dat geeft alleen maar stress. Laat de emoties door je heen gaan, zonder ze vast te zetten. Onderzoek aan wie of wat je nog macht geeft. En bedenk vervolgens wat je kunt doen om de regie weer te pakken over je leven. En voer de actiestappen uit. Zodat je je vlot beter voelt, stress afbouwt en je weer gelukkig voelt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?