Hoe geef jij zingeving of doel aan jouw leven?

Voordat ik mijn burn-out kreeg deed ik vooral wat er van me werd verwacht. Naar school gaan, en later werken. Ik vroeg me niet af wat mijn doel was in mijn leven. Maar toen ik mijn burn-out kreeg voelde ik heel erg sterk dat ik meer zingeving in mijn leven wilde. Ik ontdekte dat ik bij wilde dragen aan het geluk van anderen, in plaats van voor mijn werk geld en goederen uit te wisselen. En nee, dit had ik niet 1-2-3 ook gerealiseerd maar ik maakte wel telkens stappen dichterbij dat doel.

De meeste mensen zit een ritme van allemaal dingen doen die gedaan moeten worden.
In de loop der tijd is er een ongeschreven lijst ontstaan met zaken die “moeten gebeuren” en die voer je dan gewoon uit. Je staat er niet bij stil, je denkt er niet bij na,  en je doet ze gewoon. Als je dat langere tijd doet dan kun je merken dat je op een gegeven moment niet eens meer weet waarom je bepaalde dingen doet en wat het nut er nog van is. Dan heb je geluk, want de meeste mensen vragen zich niet eens af wat de zingeving in hun leven is. En merken überhaupt niets hiervan.

Herken je de cadans in je leven? Dat je dag in en dag uit dezelfde dingen doet. Soms weet je niet eens meer waarom je je doet, of waarom je ze op die manier doet. Of het nog wel iets bijdraagt in je leven. Misschien vraag je je door je burn-out wel af hoe je daar überhaupt beland bent. Wat doe je allemaal omdat het voelt alsof je dingen MOET doen? Veel waarschijnlijk…

Je loopt leeg op alles wat je MOET doen. Je beleeft geen plezier meer omdat je het leven van anderen leeft in plaats van jouw leven. Als je jouw hart en passie volgt is dat vaak ook wat je het gevoel van zingeving geeft. Maar als je dat niet volgt en niet doet, voel je je vaak ongelukkig en terneergeslagen. Je hebt het gevoel dat je iets meer van je leven kunt maken, maar dat je dat nu niet doet.

Zingeving geeft betekenis aan je leven, en dat brengt geluk. Het zet je tot nadenken wat je eigenlijk wilt ervaren in het leven. Oké, iedereen wil gelukkig zijn. En het gevoel hebben dat hij/zij van betekenis is. Maar voor de één betekend dit om tuinen te onderhouden en voor de ander om te zorgen dat het gebit van mensen er goed uitziet. Het gaat erom hoe JIJ het ervaart.

Zingeving kun je concreter maken door doelen te stellen. Schrijf eens op waardoor jij zingeving ervaart in jouw leven? Dat kunnen kleine dingen zijn of grote dingen. Schrijf het allemaal op. Misschien zijn sommige doelen binnen een dag te bereiken misschien anderen in een week, maand, jaar of een leven. Het is allemaal prima. Schrijf gewoon alles op.

Sommige mensen maken hun doelen zo groot dat ze niet haalbaar zijn. Dan zet je jezelf op om te falen en daar wordt je niet gelukkig van. Sommige mensen willen juist grootst dromen omdat ze dan het gevoel hebben dat ze veel meer bereiken en zichzelf meer stimuleren om er ook echt voor te gaan. Onderzoek wel type jij bent en maak jouw doelen en zingeving zo dat het jou helpt, ondersteund en stimuleert.

De valkuil is dat je je alleen gelukkig kunt voelen als je jouw doelen ook echt bereikt. De kunst is om te genieten van het toewerken naar jouw doelen. Door de zingeving en het geluk te ervaren als je op weg bent of als je merkt dat je tussendoelen hebt bereikt. Ik zal een voorbeeld geven. Stel dat jij zingeving ervaart door afstanden voor mensen te verkleinen. Dit kun je doen door een treinrails te bouwen. Elk tussenstation kan dan een tussendoel zijn totdat je het hele parcours wat je wilde bouwen hebt gerealiseerd.

7 Stappen om meer zingeving in je leven te ervaren
  1. Schrijf op wat jouw zingeving in het leven is, waar loop jij warm voor?;
  2. Schrijf op welke doelen je jezelf kunt stellen om dat je kunnen ervaren;
  3. Als dit grote doelen zijn hoe kun je tussendoelen of tussenstappen beschrijven?;
  4. Schrijf bij de doelen ook binnen welke termijn je het wilt en kunt behalen;
  5. Controleer of je doel niet te moeilijk of juist niet uitdagend genoeg voelt;
  6. Realiseer je dat je ook gelukkig kunt zijn als je op weg bent, dat de pot met goud niet perse aan het einde hoeft te liggen;
  7. Zorg dat je de tussendoelen ook viert en niet alleen maar focust op wat je nog niet behaald hebt maar ook ervaart wat je al WEL hebt behaald.

Niels voelde zich somber en was doodmoe. Ik merkte dat hij vooral voor anderen leefde en zichzelf had overgeslagen. Hij deed wel van alles maar miste een doel en zingeving in zijn leven. We gingen op zoek naar zijn passie en die vonden we. Hij had het altijd leuk gevonden om te tuinieren maar was iets heel anders gaan doen. En in zijn vrije tijd kwam het er ook niet van, geen tijd. Nou dat was één van de dingen die hij had veranderd waardoor hij wel weer zingeving ervaarde. Meer plezier kreeg in zijn leven en een betere balans had tussen in- en ontspanning.

Dus mis je een doel en zingeving in je leven en ben je daar door opgebrand? Je kunt op elk moment andere keuzes maken. Dus bepaal wat jouw leven zin geeft, zodat je niet langer als een marionet of robot het leven leeft dat anderen voor je hebben bepaald en waar je niet gelukkig van wordt. Maar zodat je echt weer gaat LEVEN en kunt

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *