Hoe het najagen van spullen je onrust geeft

We jagen in ons leven achter van alles aan. Want we willen een auto of twee, een mooi huis, vakanties, nieuwe kleren. Maar de vraag is of dit ook echt bijdraagt aan jouw geluk of dat het je juist alleen maar onrust oplevert om achter dit alles aan te jagen.

Ook al heb je een kast vol met kleding, je gaat toch regelmatig de stad in om “iets nieuws” te scoren. De nieuwste mobiele telefoon is uit en je moet hem direct hebben. Terwijl je mobiel het nog prima doet. Je ziet in een reclamefolder een …..(vul zelf maar in) waardoor je het gevoel hebt dat je het MOET hebben.

Dit alles gaat ten koste van je gevoel voor rust, want het geeft alleen maar onrust. Want je hebt telkens het gevoel dat je meer moet hebben. Dit alles kost veel geld. Je besteld ook steeds vaker dingen online. Vooral omdat dit minder als echt winkelen voelt, geef je gemakkelijk te veel geld uit.

Je laat je meeslepen door de commercie, dat je er niet bij hoort als je niet het nieuwste van het nieuwste hebt. Of door wat anderen hebben en je vind dat jij om die reden ook moet hebben. Maar materiële zaken zullen je nooit echt gevoelens van rust of geluk geven. Want als je het ene nog maar net hebt gekocht wil je weer het volgende. Je blijft hierdoor in een cirkel van onrust en ongelukkig zijn.

Als je iets wilt kopen vraag je dan eens af: “Heb ik dit echt nodig?” Je zal merken dat je in de meeste gevallen niet eens meer naar de kassa hoeft te lopen. Want in werkelijkheid zijn er maar een aantal dingen die je echt nodig hebt. Onderdak, eten en drinken en wat kleding zijn je basisbehoeftes. Maar hier in het Westen hebben we zoveel geld dat ons wijs wordt gemaakt dat we heel veel andere dingen nodig hebben.

Veel mensen die op latere leeftijd terug kijken op hun leven hebben vooral spijt van het feit dat ze te veel tijd aan hun werk hebben besteed. Zodra je gaat ervaren dat het geluk en de rust in jezelf zit hoef je het niet meer buiten jezelf te zoeken in de vorm van materie. Je hoeft niet langer achter dingen aan te jagen de je toch niet echt nodig hebt. Hierdoor bespaar je veel geld en zou je minder kunnen werken. En vooral tijd besteden aan de dingen die wel echt belangrijk voor je zijn.

De valkuil is dat je dingen koopt om het kopen. Dat geeft je misschien heel even een fijn gevoel. Dat komt door ons oer-gevoel van het jagen. We jagen op iets en vangen het, in dit geval kopen we iets. Maar als de buit eenmaal binnen is gaat dat fijne gevoel al snel weer weg. Het geeft je dus niet die rust en het geluk dat je op een andere manier wel kunt bereiken. Dus creëer een leven dat van binnen goed voelt. Niet eentje die er aan de buitenkant goed uitziet.

7 tips om minder te jagen op spullen en zo meer rust te ervaren
  1. Doe een NEE sticker op je voordeur. Zo kom je minder in de verleiding om spullen te kopen die je niet echt nodig hebt;
  2. Maak een lijstje met dingen die je wel echt nodig denkt te hebben. Zo maak je vooraf al een selectie in plaats van alles wat je tegen komt te kopen;
  3. Vraag je bij elk item af of je het echt nodig hebt;
  4. Bedenk bij elk item wat je verwacht dat het je oplevert. Bijvoorbeeld dat je erbij hoort, dan anderen je aantrekkelijk vinden, dat je je mooi voelt, vrijheid, liefde etc.;
  5. Vraag je af of je dat zelfde op een andere manier kunt bereiken. Want dan weet je dat het je dus niet gaat om dat wat je wilt kopen, maar om het gevoel wat je denkt dat het je gaat opleveren;
  6. Ga alleen naar een winkel als je echt iets nodig hebt.;
  7. Eenmaal in de winkel hou je aan het lijstje. Sta je toch met iets in je handen wat niet op het lijstje staat, vraag je af of je het echt nodig hebt. In de meeste gevallen zal je het terug leggen en de winkel weer uitlopen. 

Op vakantie ervaar ik altijd weer hoe weinig ik echt nodig hebt. Natuurlijk is het prettig om kleding te kunnen variëren en dat is ook handig omdat je dan niet elke dag hoeft te wassen. Maar de meeste mensen dragen het grootste gedeelte van de kleding niet die in hun kleding kast ligt. Ik heb na een vakantie mijn kledingkast eens grondig uitgezocht. Sommige kledingstukken hingen er al 25 jaar en droeg ik eigenlijk niet meer. Ook het bewaren van spullen die je niet meer gebruikt geeft onrust. Dat geldt niet alleen voor je kledingkast maar ook voor je keuken, garage, zolder of schuur.

Kortom laat je niet langer meeslepen door de commercie door spullen na te jagen. Dat wil niet zeggen dat je niet van spullen kunt of mag genieten. Maar weet gewoon dat het je rust geeft dat je niet langer de druk voelt om achter spullen aan te jagen. Omdat je weet dat het echte geluk in jezelf zit en niet in materie. Stel jezelf vaker de vraag of je iets echt nodig hebt. En vraag je af welk verlangen er onder zit. Wat hoop je met de aanschaf nu echt te bereiken? Deze antwoorden kunnen je duidelijk maken dat je veel dingen niet hoeft te hebben of te kopen. Zodat je jezelf onrust  tijd en geld bespaart. En die tijd en dat geld kun je dan weer besteden aan dingen die wel echt belangrijk voor je zijn.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?