Vervelen, kun je dat nog, nu je altijd zo druk bent?

Als kind had ik niet geleerd om met emoties om te gaan. Ik kon heel veel en hele heftige emoties ervaren. Maar mijn omgeving snapte ze niet. Ze wisten niet wat ze ermee moesten, en dus leerde ik al snel af om ze te hebben. Nou ja, dat dacht ik. Ik had ze wel maar stopte ze weg. Heel eerlijk, dat voelde best lekker rustig. Maar ik wist toen nog niet de prijs die ik daar later voor zou betalen. Ik wou dat ik had geleerd wat emotioneel reinigen is.

Hoe kan het dat we van alles schoonmaken, behalve ons emotionele gedeelte?
We reinigen ons huis door schoon te maken. We reinigen ons lichaam door te douchen en onze tanden te poetsen bijvoorbeeld. Als je een auto hebt dan was je die ook. Maar we staan er niet bij stil om ons ook emotioneel te reinigen? Waardoor de emoties zich ophopen in ons systeem, totdat we de verstoppingsklachten gaan ervaren.

Wat je kunt merken als je emoties opkropt, zijn spanningsklachten.
Die spanningen kunnen zich uiten in je nek, schouders of onderrug bijvoorbeeld. Als na een lange tijd de emoties blijven opstappelen kan je hele emotionele systeem overstuur raken en overlopen. Vaak kun je dan niets anders meer dan alleen nog huilen, je om het minste al heel erg boos, of je krijgt last van angsten.

Op de korte termijn lijkt het dus ideaal om niets te hoeven met emoties. Wel zo rustig. Maar ondertussen veroorzaakt het van alles in je lichaam. Ze zeggen niet voor niets: Wat heb je op je lever? Je hebt je te veel op de hals gehaald. Wat heb je op je hart? In onze taal zitten dus al alle boodschappen van wat er op elk orgaan opgeslagen kan worden aan emoties en daar dus disbalans kan veroorzaken.

Het is de norm geworden om uit je hoofd te leven. Lekker snel en lekker makkelijk, zonder gedoe. Maar helaas we zijn geen robotten. We zijn mensen van vlees en bloed en met emoties. Emoties die niet worden geuit die worden opgeslagen in je systeem en gaan daar onderhuids etteren. En als het dan allemaal te veel wordt, dan wordt je een soort van vat vol met emoties. Dan hoeft er maar iets te gebeuren of de deksel knalt eraf. En dat is het laatste wat je wilt.

Veel mensen gaan heel erg hun best doen als het allemaal te veel wordt om dan nog harder hun emoties te onderdrukken. Ze geven zichzelf op de kop omdat ze zich schuldig voelen. Maar dat heeft geen zin. Hier ga je je alleen nog maar slechter door voelen. Want als je zou weten hoe je het anders kon doen. Dan had je dat al lang gedaan toch? Dus dat is niet de oplossing.

Het is belangrijk dat je de angel eruit haalt waarom je deze tactiek bent aan toepassen. En dan bedoel ik niet om dat vanuit je hoofd te gaan bedenken, want daar ligt de oplossing niet. Maar het is belangrijk dat je ontdekt waarom je het automatisch emotioneel reinigen wat iedereen in zijn systeem heeft hebt gestopt. En wat het patroon daaronder is, die antwoorden liggen in jouw onderbewustzijn.

Veel mensen gaan proberen om vanuit hun hoofd een soort bypass te maken naar hun gevoel. Die praten dan over hun gevoel zonder het te voelen. Dat is niet helpend, sterker nog daar wordt het alleen nog maar ingewikkelder van. “Ik denk dat ik dat en dat voel”, zeggen ze dan. Maar dat is gissen en niet het zelfde als emoties voelen en uiten.

7 tips om van emotioneel reinigen een gewoonte te maken
  1. Veroordeel de emoties van jezelf en anderen niet langer;
  2. Onderdruk niet langer je gevoelens en emoties;
  3. Dat doe je door de patronen die ervoor gezorgd hebben dat je dit bent gaan doen op te lossen;
  4. Zorg dat je alles leert over emoties, wat de belangrijkste zijn, wat hun functie is;
  5. Leer hoe je emoties voor je kunt laten werken in plaats van tegen je;
  6. Leer technieken die je leren hoe je alsnog oude opgeslagen emoties kunt helen. Lees hier meer over emotioneel reinigen. ;
  7. Realiseer je dat je nu ook je positieve emoties onderdrukt en als je meer toe laat dus ook meer kunt genieten.

Tijdens het begeleiden van Joke ontdekte ze het volgende: “Jarenlang had ik last van een soort knoop in mijn buik. Door mijn burn-out kwam ik bij Nanda. Ik ontdekte dat die knoop eigenlijk emoties waren die ik heel lang geleden had weggestopt. En hoewel ik altijd heb gevochten om deze emoties weg te drukken, voel ik nu dat het veel lichter voelt om deze reacties gewoon te voelen. Dat had ik echt nooit verwacht. Wat heb ik mezelf al die jaren aangedaan? Ik weet nu dat mijn lichaam spanning opbouwde door de emotionele lading die ik had het weggestopt. En hoe ik dit weer vlot kon veranderen”.

Kortom net als onze afvoer kan dichtslibben zo kunnen we dat emotioneel ook. We staan er vaak niet bij stil en roepen dan dat we ‘vage klachten’ hebben. Maar emoties zijn niet vaag. We zijn geen robotten dus emoties horen er helemaal bij. Je kunt weer leren hoe je met emoties kunt gaan zodat ze je niet langer tegen werken. Maar je de functie begrijpt en voor je kunt laten werken in plaats van tegen je. En je precies weet hoe je jezelf emotioneel kunt reinigen.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !