Hoe krijg je het vertrouwen weer terug?

Tiener zijn vond ik het niet eenvoudig. Het is belangrijk om als kind te vertrouwen in jezelf, je omgeving en om op anderen te kunnen bouwen. Maar als je heel vaak verhuisd, en je gepest wordt omdat je vervolgens op nieuwe plekken telkens buiten de boot valt is dat lastig. Mijn ouders waren overdag buitenshuis aan het werk. Pestprotocollen waren er nog niet op school. Ik moest het zelf uitvechten en dat deed ik dan ook. Elke keer weer opnieuw beginnen in een nieuwe woonplaats was alles behalve leuk. En daardoor ging ik twijfelen aan mezelf.

Ook al volwassene is het leven niet altijd eenvoudig. Soms mis je het vertrouwen in jezelf, soms het vertrouwen in je omgeving en soms in anderen. Vervolgens ontwikkel je strategieën die je kunt inzetten om toch te kunnen functioneren. Als je jezelf niet vertrouwt vraag je het aan een ander. Als je je omgeving niet vertrouwt trek je je terug. En als je anderen niet vertrouwt zoek je naar andere mensen die je wel hoopt te kunnen vertrouwen. En deze patronen ontstaan vaak al op jonge leeftijd waardoor we er ons niet altijd van bewust zijn.

Je vertrouwt jezelf niet meer en dus doe je maar wat anderen zeggen dat goed voor je is. Dit is wat veel mensen met een burn-out zijn gaan doen. Als je dit lang genoeg doet, raak je nog meer het contact met jezelf kwijt en weet je nog minder wie jezelf echt bent en wat je wilt en nodig hebt. En dat geeft stress want je bent steeds meer afhankelijk van anderen. En als die niet in de buurt zijn dat raak je nog meer in de stress en kun je angsten en paniek ontwikkelen.

Grote kans dat je last krijgt van zelftwijfel en onzekerheid. Je vraagt je af of je wel de moete waard bent. Of je trekt je terug, misschien ga je plaatsten vermijden, of mensen. Je voelt je negatiever en steeds minder begrepen door je omgeving. Misschien voel je je eenzaam en/of somber. Als het mensen niet lukt dit op te lossen dan grijpen ze soms naar overmatig eten, alcohol, drugs of pillen om zich nog erdoor te kunnen slepen. Maar dat is natuurlijk nooit de oplossing.

Wij mensen zijn sociale wezens, we hebben gezonde contacten met andere mensen nodig. Daar heb je vertrouwen bij nodig. Zoals ik al zei zijn er 3 vormen van vertrouwen: vertrouwen in jezelf, in je omgeving en anderen. Maar ook van je omgeving en van anderen. Als één van deze vormen mist, kun je daar last van krijgen in de vorm van stress. Wanneer in meerdere vormen  vertrouwen ontbreekt, dan geeft dit grotere problemen. En kun je een burn-out krijgen, vertrouwen is namelijk de basis van je bestaan.

In eerste instantie is het herkennen natuurlijk belangrijk. Zonder herkenning weet je niet wat er speelt en weet je dus ook niet waar je kunt beginnen met stappen nemen om je beter te voelen. Dus ga voor jezelf eens na of er gebrek aan vertrouwen is in jezelf. Of er vertrouwen ontbreekt in je omgeving of in anderen en anders om. Schrijf op wat je ontdekt. En ja, er kan op meerdere vlakken iets spelen.

Als je (soms) weinig zelfvertrouwen hebt kun je bepaalde situaties spannend vinden. Je bouwt spanning op in je lichaam. Je vindt uit je comfort zone komen bijvoorbeeld moeilijk. Als dit nog erger wordt en echt het vertrouwen in jezelf verliest, durf je niet meer te vertrouwen op je eigen geest en/of lichaam. Hierdoor mis je assertiviteit, kun je plaatsen gaan vermijden en last krijgen van hypochondrie. Je kunt dagelijkse twijfels hebben over je eigen lichaam, gezondheid of geest en dat zorgt voor nog meer spanning en stress.

Iedereen heeft behoefte aan sociaal contact de één in meerdere mate en een ander in mindere mate. Maar wat nu wanneer je het vertrouwen in anderen verliest? Meestal heeft er zich dan gebeurtenis voorgedaan waardoor je dit ervaart. Omdat je het gevoel hebt dat je niet op anderen kunt bouwen, kun je ook aan jezelf gaan twijfelen. Dat je het niet waard bent om van te houden, dat er iets mis met je mis, of je wordt heel erg bang dat andere mensen je ook teleur gaan stellen of in de steek gaan laten. Waardoor je misschien te afhankelijk van bepaalde mensen opstelt.

7 Stappen om weer te vertrouwen
  1. Herken je het gebrek aan vertrouwen in jezelf?;
  2. Herken je het gebrek aan vertrouwen in anderen?;
  3. Herken je het gebrek aan vertrouwen in je omgeving?;
  4. Het gebrek aan vertrouwen in jezelf kun je zeker herstellen door dit weer op te bouwen door te focussen op wat er wel goed gaat;
  5. Bij een gebrek aan vertrouwen in anderen is het belangrijk om te onderzoeken of je deze persoon nog in je leven wilt of niet. En zo ja, wat er nodig is om het vertrouwen weer te herstellen;
  6. Bij een gebrek aan vertrouwen in je omgeving, onderzoek wat er speelt en hoe je dit kunt oplossen;
  7. Vertrouwen is vaak niet van de ene op de andere dag hersteld, en dat geldt op alle vlakken. Zorg goed voor jezelf en geef jezelf wat JIJ nodig hebt tijdens dit proces.

Nettie kwam bij me omdat ze was vreemd gegaan. Ze had een collega leren kennen van een andere locatie en de klik was groot. Gaandeweg was er meer uit ontstaan. Zowel hij als zij hadden al een relatie. Deze nieuwe relatie duurde een jaar waarin de spanningen en stress begon op te lopen bij haar, ze kreeg een burn-out. Haar partner kwam er achter en zij koos voor haar partner. Maar het vertrouwen in zichzelf en tussen haar partner en haar was geschaad. Ze voelde zich schuldig. We gingen aan de slag om op te lossen waarom dit was ontstaan en we bouwden aan het vertrouwen in zichzelf en met haar partner. Het contact met de vriend verbrak ze en dat gaf rust. En haar relatie bloeide weer op.

Weet dat alles wat anderen zeggen of doen, niets over jou hoeft te zeggen. We hebben vaak de neiging om alles op onszelf te betrekken waardoor je jezelf te kort doet en het vertrouwen in jezelf schaadt. Het is niet altijd eenvoudig om het vertrouwen in jezelf en anderen weer te herstellen. Maar belangrijk is het wel. Je kunt nooit jouw volledige potentieel leven als je jezelf niet vertrouwt. Dat blijft dan altijd spanningen en stress geven. Terwijl je je zo veel beter voelt als je het oplost.


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *