Hoe los je de ongemakkelijkheid van rust op?

In de tijd dat ik mijn burn-out had was ik gewend om altijd met iets bezig te zijn. Of het nou thuis of op het werk was. Of op de manege waar ik ging paardrijden. Stil zitten kon ik niet. Ik had altijd het gevoel dat er zoveel dingen moesten gebeuren dat ik de ongemakkelijkheid van rust ervaarde als ik probeerde rust te nemen. Sterker nog als ik ziek thuis was ging vaak veel te snel weer aan het werk omdat ik me verveelde.

En ik ben niet de enige hierin. Mensen met een burn-out ervaren al snel de ongemakkelijkheid van rust. Dat is ook de reden waarom het niet werkt als iemand tegen een persoon met een burn-out zegt dat hij of zij “gewoon rust moet nemen”. Iemand is daar al zo lang bij vandaan dat mensen vaak niet eens meer weten HOE ze dat kunnen doen.

Mijn moeder kon ook nooit stil zitten, ze was altijd bezig. Tijd voor een moment even niets nam ze niet. Sterker nog, als ik wel eens even op de bank zat zei ze ook tegen mij: “Ga eens wat doen”. En dit herkennen mijn klanten ook. Als ze even in de tuin gaan zitten dan zien ze al snel wat er allemaal in de tuin moet gebeuren en kunnen ze niet meer stil zitten. Ik ken zelfs mensen die als ze tv kijken in de reclametijd dingen gaan doen omdat ze niet stil kunnen zitten.

De ongemakkelijkheid van rust zorgt ervoor dat je niet de rust neemt die je echt nodig hebt. De hele rust en inspanning verhouding is uit balans. Hierdoor ervaar je spanningen in je lichaam, die weer klachten kunnen veroorzaken als hoofdpijn, nek- en schouderpijn, rugpijn en buikpijn. Maar ook op emotioneel vlak ren je vaak achter de feiten aan waardoor je of ondertussen overstroomt van emotie of helemaal geblokkeerd bent geraakt. Mentaal ben je overbelast, waardoor je piekert, dingen vergeet en je je niet meer kunt concentreren. En grote kans dat je niet langer het gevoel hebt dat je nog weet waar je het allemaal voor doet.

Net als elke verslaving moet je van onrust ook afkicken. Dat je het zelf creëert heb je vast nog niet door. Want anders had je deze cyclus al eerder doorbroken. De patronen die je al heel erg lang hebt, zorgen ervoor dat je die onrust ervaart. Waardoor je altijd maar door en door en door gaat. Het is dan ook niet gek dat als dat ophoud het tegenover gestelde de ongemakkelijkheid van rust ontstaat.

Veel mensen denken dat ongemakkelijkheid betekend dat je iets doet wat niet goed is voor je. Maar dat is niet het geval. Het betekent slechts dat je het niet vaak hebt gedaan. Niet dat het niet goed voor je zou zijn. Ga maar na, als je gewend bent om op een podium te staan dan voelt dat niet ongemakkelijk. Maar als je dat normaal gesproken nooit doet en je moet dan voor een zaal op het podium staan, dan kan dat knap ongemakkelijk voelen. Zowel het wel of niet op een podium staan is niet goed of fout het is vooral wat je wel of niet gewend bent.

De ongemakkelijkheid van rust is dus iets waar je doorheen moet. Net als dat het als je stopt met roken ongemakkelijk voelt om niet die sigaret op te steken, terwijl je weet dat het niet goed voor je is. Of de ongemakkelijkheid van stoppen of minderen met alcohol of koffie drinken. Wij mensen zijn echt gewoontedieren. Het duurt dus even voordat een nieuwe gewoonte WEL gemakkelijk voelt.

De valkuil is dat je kijkt naar wat andere mensen doen. Maar zoveel mensen zoveel voorkeuren. Het kan dus zijn dat de één rust ervaart in het kijken van een film en een ander daar juist overprikkeld van raakt. De kunst is dus om uit te vinden wat goed voor jou werkt. Je kunt natuurlijk van alles uit proberen om te ontdekken wat voor jou werkt zolang je maar niet na één poging de handdoek in de ring gooit omdat het ongemakkelijk voelt. Soms kun je de echt rust pas ervaren als je iets een paar keer hebt geprobeerd.

In 7 stappen de ongemakkelijkheid van rust achter je laten
  1. Zie het als een verslaving van het altijd maar door-door-door gaan die je wilt stoppen;
  2. Vergelijk jezelf niet met anderen, jij bent jij, leer jezelf kennen;
  3. Leer voelen wanneer en hoeveel rust je nodig hebt;
  4. Probeer verschillende vormen van rust uit;
  5. Gooi niet direct de handdoek in de ring als iets ongemakkelijk voelt;
  6. Ga door de ongemakkelijkheid van rust heen;
  7. Leer de boel de boel te laten, en ondanks dat te genieten.

Lisa had er heel erg veel moeite mee om niets te doen. Ze dacht dan dat ze lui was. En ze wilde niet lui zijn. Ze verwarde dat echt met ontspanning, waardoor ze altijd maar door bleef gaan. Tot ze echt niet meer kon en helemaal vast was gelopen. Ik leerde haar hoe ze dat kon doorbreken en nu kan ze wel ontspannen en hoort ze van anderen dat ze veel vrolijker en grappiger is.

Dus ervaar jij de ongemakkelijkheid van rust, geeft niets, niets aan de hand. Het gaat wennen, sterker nog, als je echt de smaak te pakken hebt dan voel je niet alleen maar meer rust. Maar jouw leven voelt lichter, je kunt weer genieten. Je klachten zijn verdwenen, je voelt je ook veel gelukkiger. Dus hup even over de hobbel heen, en genieten maar!


Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *