Als iemand me vroeger een compliment gaf dan hoorde ik dat helemaal niet. Ik ervaarde het niet als een compliment. Maar dat had ik toen helemaal niet door. Als iemand iets positiefs zei dan ging ik toch altijd weer negatief denken. En redenen bedenken waarom het niet waar was wat iemand zei. Ik was echt bang om door de mand te vallen. En zelfs ook bang dat ik niet leuk en lief was. Kortom ik was onzeker. Het gekke was dat veel mensen dat niet door hadden omdat het door een masker op te zetten juist heel zeker over kwam.

Bij een burn-out is je mindset zo wie zo negatiever dan voorheen. Ook als je voorheen positief was, ga door je burn-out problematiek toch negatiever denken. Dat komt doordat je steeds meer klachten krijgt en je ook steeds slechter gaat voelen. Waardoor je ook negatiever gaat denken, je voelt jezelf bergafwaarts glijden en ervaart geen grip om meer omhoog te krabbelen.

Waar je voorheen met een zelfvertrouwen een gesprek met een leidinggevende aanging, voel je je nu onzeker. Je ziet op tegen het gesprek vooraf. Je ervaart spanning en bent al bang dat er iets negatiefs over jou gezegd gaat worden. Ergens voel je wel dat je op dit moment niet op je best presteert op het werk en je bent bang dat je daar op afgerekend gaat worden.

Je maakt je druk over het gesprek wat komen gaat en bent er vooraf al over aan het piekeren. Je slaapt er slecht van omdat je maar ligt te malen. Hierdoor heb je nog meer hoofdpijn dan anders en je schouders en nek zitten helemaal vast. Je reageert geïrriteerd tegen je naasten omdat de spanningen in jezelf oplopen. En vervolgens wordt je ook nog boos op jezelf dat je uit je slof schiet.

Bij een burn-out wordt je vaak ook onzekerder. Dat gecombineerd met het negatief denken, het je steeds slechter voelen maakt dat je in een negatieve spiraal terecht komt. En dat is zonde want dat is het laatste wat je kunt gebruiken op dit moment. Je wilt juist uit je burn-out en je weer de oude voelen, maar wat je ook probeert, het lijkt niet te werken en alleen maar voor meer druk te zorgen.

Er wordt wel gezegd dat je het dan moet omdraaien, maar dat is te kort door de bocht. Als jij je rot voelt helpt het niet om tegen jezelf te gaan zeggen dat je je supergoed voelt. Dan wordt het gat alleen maar groter en ga je je nog rotter voelen. Wat wel werkt is een stap in die richting, zodat je mind al meer open staat voor het feit dat dingen wel eens iets anders kunnen zijn dan het negatief denken dat het tot voor kort deed.

Absoluutheden als “nooit”, en “altijd”, kun je zelf wel zo stellig ervaren. Maar deze stellingen zijn vaak heel eenvoudig te ontkrachten dus het heeft geen zin jezelf al vast te zetten in een bijna onmogelijkheid als je weet dat de kans dat het echt waar kan niet nagenoeg nihil is. Dus is het helpend om negatief denken met “altijd” en “nooit” voortaan te schrappen. Zoals bijvoorbeeld: “Ik ga nooit meer aan het werk komen”, dat is waar je bang voor bent maar niet per definitie de waarheid en ook een niet helpende gedachte.

We hebben vaak de neiging om dingen op onszelf te betrekken. Maar je hebt nu eenmaal niet overal invloed op. En de hele wereld draait niet altijd om jou. Als iemand iets vervelends zegt dan zegt dat vaak meer over een ander dan over jou. Du stop met de dingen op jezelf te betrekken. Het zorgt er alleen maar voor dat je gaat negatief denken over jezelf en dat is niet helpend.

7 stappen om het negatief denken achter je te laten
  1. Alleen maar positief affirmeren gaat je niet helpen, dat staat vaak te ver af van hoe je je voelt en kan daardoor ongeloofwaardig zijn;
  2. Het is belangrijk dat je inziet dat het niet altijd waar is wat je denkt;
  3. Realiseer je dat het misschien waar voelt maar dat emoties voortkomen uit jouw onware manier van denken’;
  4. Zorg dat je een stapje maakt richting een andere manier van denken. Wat voelt beter?;
  5. Blijf vandaar stappen maken waardoor je je telkens beter en beter voelt;
  6. “Altijd” en “nooit” mag je voortaan schrappen;
  7. Betrek niet langer alles op jezelf.

Tanja voelde zich steeds slechter. Ze ging naar de huisarts maar werd weggestuurd maar neem maar een paracetamol in. Het negatief denken beïnvloedde haar op het werk en ze werd ook in haar relatie steeds onzekerder. Toen ze vast liep kwam ze bij  mij en konden we samen gaan ontleden waar het mis ging en dit veranderen. Waardoor ze weer in een positieve spiraal terecht kwam en haar burn-out kon oplossen.

Dus merk je dat je in jezelf de neiging van negatief denken? Zorg dat je de stappen doorloopt. Niet meer alles klakkeloos gelooft wat je denkt. Maar zo af en toe in twijfel trekt of wat je denkt wel klopt. Zo kun je de kern van de burn-out oplossen en er voor zorgen dat je nooit meer een burn-out krijgt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?