Hoe roddelen uiteindelijk voor stress zorgt

Roddelen het lijkt zo’n normale manier om met elkaar te praten. Ik geef toe, ik deed daar ook wel eens aan mee. Niet zo zeer om slecht te praten over anderen, maar vooral omdat ik niet begreep waarom mensen bepaalde keuzes maakten. Of om juist te horen hoe het écht met anderen gaat, maar dan via via. Nu ik beter bij mijn gevoel ben kan ik voelen dat als iemand begint te roddelen dat de sfeer van het gesprek veranderd. En daar kan ik me dan erg ongemakkelijk bij voelen. Dus probeer ik daar niet meer in mee te gaan. En dat voelt veel lichter! 

Je loopt tegen dingen aan van iemand en praat daar vervolgens over met anderen. Wat je bij die persoon niet kreeg, jouw gelijk, probeer je nu bij een ander te halen. Maar eigenlijk kom het er op neer dat je aan het roddelen bent. Want je praat negatief over een ander, hiermee beïnvloed je anderen in de manier waarop zij die persoon ervaren. Zowel mannen als vrouwen rodelen wel eens, maar hoe ver ga je en in hoeverre zeg je dingen waar je later spijt van krijgt?


Je zus zegt tegen je dat je wel erg druk bent en suggereert dat het misschien handig is om het wat rustiger aan te doen. 
Jij hebt geen zin in dit commentaar dus raakt je direct geïrriteerd. Als ze weg is bel je direct je moeder om verhaal te halen. Je lucht je hart en begint direct aan je moeder te vertellen waarom juist zij niet de persoon is om iets over jou te zeggen, want zij…, nou zij kan er echt wat van. “Zij heeft haar hele leven niet op orde dus wat heeft zij nou voor recht om iets over de mijne te zeggen”, zeg je dan. En je vertelt in geuren en kleuren het laatste nieuws op dat gebied aan je moeder.

Roddelen gaat ten koste van contacten. Binnen je familie, maar ook bij  vriendschappen en collega’s. Als mensen erachter komen dat je aan het roddelen bent geweest, gaan ze je dat niet in dank afnemen. Je komt zelf in een slecht daglicht te staan en dat gaat ten koste van je zelfvertrouwen. Want de mensen tegen wie je roddelt kunnen dit misschien helemaal niet waarderen. Ruzies liggen op de loer en je verlaagt jezelf onnodig. Je krijgt er alleen maar slechte nachten van en het kost bergenenergie.

Onzekerheid over jezelf of jouw kunnen is vaak de oorzaak van roddelen. Je voelt je bedreigd of overweldigd en onbewust denk je je beter te voelen als je je gelijk bij een ander haalt. Iemand die jouw kant kiest en je een veilig gevoel geeft. Daarmee haal je dan de ander naar beneden. Maar jij wordt geen beter mens door een ander naar beneden te halen. Degene aan wie je het verteld is niet objectief omdat die alleen jouw kant van het verhaal hoort. Dus die kan misschien wel jouw kant versterken maar dat maakt het nog niet waar. Het probleem tussen jou en de persoon wordt daar alleen maar groter door.

Laat je verdedigingsmechanisme van roddelen los. Jouw onzekerheid veranderd niet door een ander naar beneden te halen. Je voelt je misschien tijdelijk goed maar je wordt er echt niet zelfverzekerder door. Je leidt de aandacht van jezelf af en van eigenschappen of situaties waarvan je misschien niet wilt dat anderen die zien. Laat je jaloersheid los en richt je op het ontwikkelen van jouw kwaliteiten. Misschien kan de ander juist een inspirerend voorbeeld zijn om jezelf te ontwikkelen.

Bedenk dat veel mensen het prettig vinden als je hun iets rechtstreeks zegt dan achter hun rug om. Oké, het is misschien wel spannender omdat je niet weet hoe de persoon gaat reageren. Maar je bereikt er wel veel meer mee. Jij hebt je hart gelucht, en misschien wel een misverstand uit de wereld geholpen. En het contact kan juist verdiept worden als je eerlijk bent.

Als je zelf in een positief daglicht wil komen kun je dat beter doen door zelf iets positiefs bij te dragen. Want als je op het werk roddelt om bij je leidinggevende in beeld te komen loop je het risico dat je juist negatief inbeeld komt. Je richten op je eigen werkzaamheden en deze goed uitvoeren is dan zinvoller en daarmee heb je een grotere kans op een beter resultaat. 

7 stappen om te stoppen met roddelen en zo meer rust te ervaren
  1. Probeer dat waar je tegenloopt te bespreken met de persoon waar het om gaat;
  2. Lukt dat niet? Lucht dan je hart bij een neutraal persoon die niets met het onderwerp van gesprek te maken heeft;
  3. Onderzoek of de ander een kwaliteit heeft die jij ook graag zou willen ontwikkelen;
  4. Richt je op het ontdekken van jouw kwaliteiten zodat je je minder snel onzeker of jaloers voelt;
  5. Vergroot jouw zelfvertrouwen;
  6. Zorg dat je de gewoonte van het roddelen doorbreekt;
  7. Kap gesprekken af waarin anderen met jou willen roddelen.

Een klant van mij had een moeder die altijd bij haar kwam klagen over haar schoondochter. Zo kwam zij, die dochter dus,in een lastig pakket. Ze kreeg dingen te horen die ze niet wilde horen. En ze was het zat om als afvalbak te fungeren voor haar moeder. Daarnaast ontstond er ook regelmatig ruzie met haar schoonzus door de informatie die ze van haar moeder kreeg. We bespraken hoe ze dit kon doorbreken. En ze legde haar moeder uit dat ze voortaan haar probleem rechtstreeks met haar schoonzus moest oplossen. Het voelde goed voor haar dat ze er niet langer tussen zat, er was minder gedoe. En de gezelligheid binnen de familie nam enorm toe. 

Kortom roddelen geeft je niet wat je wilt, een beter gevoel over je zelf. Sterker nog je verlaagd jezelf alleen maar en het brengt je niets op de lange termijn. Want uiteindelijk heeft roddelen een negatieve invloed op je privé- en werkleven. Dus richt je op jouw kwaliteiten en het vergroten van je zelfvertrouwen en je voelt je minder onzeker of jaloers. En vergeet niet dat wat een ander heeft geweldig kan lijken, maar het is niet gezegd dat het ook zo is.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?