Hoe stel je realistische doelen bij een burn-out?

Als ik mezelf doelen stel, dan weet ik vaak wel heel erg goed wat ik wil. Maar niet altijd hoe ik daar kan komen. Maar ik ben gelukkig het type persoon wat gewoon begint aan iets “omdat het goed voelt”, en dat helpt dan vaak om uit te vinden of het me helpt. Zo niet dan stuur ik bij en behaal ik over het algemeen prima wat ik graag wil. Maar toen ik mijn burn-out had was ik nog niet zo ver. Ik wilde wel graag weer de oude worden maar had geen flauw idee hoe en wat ik kon doen.

Wat ik vaak zie met betrekking tot doelen stellen zijn een aantal dingen:
1) Mensen stellen grote doelen en dan lijken dan zo ver weg dat ze bij voorbaat ontmoedigd zijn. 2) Of ze beginnen met goede moed en proberen wel wat, maar dat helpt dan niet en dus raken ze halverwege ontmoedigd. 3) Mensen weten überhaupt niet wat hun doelen zijn, dus doen ze niets.

Of je nou niet weet wat je doel is, bij het begin of halverwege ontmoedigt raakt, er gebeurt meestal het volgende… Misschien probeer je wel wat strategieën toe te passen, maar merk je niet snel resultaat dus geef je op. Je raakt  ontmoedigd, denkt dat het aan jou ligt en gaat aan jezelf twijfelen. Jouw eigenwaarde gaat omlaag en je gaat negatiever over jezelf denken. Hierdoor lijken doelen nog verder weg, kortom je komt in een neerwaartse spiraal. Dit is wat veel mensen op allerlei gebieden in hun leven ervaren.

Als je niet weet wat je wilt of je doelen niet bereikt. Neem je onbewust genoeg met minder. Je kiest er natuurlijk niet bewust voor maar onbewust laat je het wel gebeuren. En omdat je dan niet doet wat je ECHT wilt voel je je ongelukkig. Misschien voel je je een mislukkeling omdat je het gevoel hebt dat je faalt. De stress neemt toe omdat je het gevoel hebt niet te kunnen bereiken wat je wilt bereiken.

Je kunt dus te grote doelen stellen die niet haalbaar voelen waardoor je ontmoedigt raakt. Maar je kunt je ook te kleine of geen doelen stellen waardoor je je niet gemotiveerd voelt en je dus ook niet gelukkig voelt. Je ook verzand in je slecht over jezelf voelen en blijven hangen in een situatie waar je niet blij mee bent. Uit angst om dingen verkeerd te doen blijven mensen soms zitten in een situatie waar ze zich niet goed bij voelen, zich niet realiserend dat ook dat bijdraagt aan meer stress.

Wij mensen hebben een ingebouwde behoefte om ons te ontwikkelen en te groeien. Stilstand is dus eigenlijk altijd achteruitgang. De kunst is om een einddoel bepalen dat je heel graag wilt bereiken. En vervolgens kleine stappen nemen in die richting. Want als je het heel graag WILT bereiken, helpt dat om het vol te houden en die overzichtelijke stappen ook te nemen.

Wat ik veel mensen zie doen is dat ze zich continu fixeren op dat ze het doel nog niet hebben bereikt. Ze slaan als het ware lam. Sommige doel zoals het oplossen van je burn-out gaat niet in één dag. De kunst is om je te verheugen op je einddoel en tegelijkertijd te weten dat je elke dag stappen neemt om dat ook te bereiken. En het einddoel de richting te laten bepalen en niet als kritiek of falen dat je er nog niet bent.

Het is dus wel handig dat je weet wat die juiste stappen zijn.
De valkuil is namelijk dat je denkt te weten wat helpend is, maar in de praktijk je niet naar je doel gaat helpen. Als ik mensen vraag hoe ze nu hun burn-out proberen op te lossen krijg ik meestal geen antwoorden die gaan helpen om hun burn-out op te lossen. Ze benoemen dingen die op zich geen kwaad kunnen en ook wel een dingen die onderdeel van een herstelplan kunnen zijn, maar op zich niet DE oplossing zijn.

7 Stappen om realistische doelen te stellen bij een burn-out
  1. Bepaal het doel wat je wilt bereiken;
  2. Laat los dat het te groot of niet reëel zou zijn;
  3. Weet je het niet exact, beschrijf dan waar het aan moet voldoen;
  4. Laat los HOE je daar gaat komen;
  5. Focus op de eerst volgende logische stap;
  6. En dan pas op de volgende en daarop volgende, je hoeft niet de hele weg te zien;
  7. Houd de juiste richting aan, ook als er uitdagingen op je pad komen Laat het verlangen je motiveren om door te gaan.  

Toen ik Stijn voor het eerst sprak was hij vier weken daarvoor op vakantie in elkaar gezakt na een steek in zijn hart. Het bleek een burn-out. We bespraken welke doelen hij wilde behalen en hij was heel specifiek. Ook al verwachtte hij op dat moment niet dat hij die doelen ook zou behalen, hij ging er wel voor. Het resultaat is dat zijn focus en concentratie beter is, waardoor hij met volledige aandacht zijn werkzaamheden kan doen. Hij geniet meer en stelt nu prioriteiten en ervaart meer rust. Hij kan goed omgaan met zijn emoties en stop ze niet langer weg. Het voelt heerlijk rustig in zijn hoofd. En alle doelen die hij zichzelf had gewenst heeft hij bereikt! Zelfs die hond en die partner die hij graag wilde.

Wil jij ook weer de oude worden? Ik denk het niet. Want die oude versie van jou is degene die in die burn-out kwam, weet je nog? Dus is het belangrijk om helder te krijgen wat je WEL wilt. Zodat je vervolgens kleine stappen richting dat doel kunt maken. Zodat het haalbaar voelt en je merkte dat je je doel steeds meer nadert. Net zo lang tot je het hebt bereikt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie…