Hoe verwondering je helpt aan meer rust

Verwonderen kan je aan meer rust helpen. En dat is hard nodig want door het ritme van alle dagelijkse dingen kom je in een bepaalde baan terecht. Die al snel een racebaan wordt omdat er een gevoel van tijdsdruk is. Of omdat je veel activiteiten achter elkaar op je planning hebt staan. Op lange termijn zijn dat de ingrediënten voor overspannenheid of een burn-out.

De wekker  gaat, je staat op, gaat douchen, aankleden, ontbijten, naar je werk. Na je werk haal je boodschappen, …etc etc. Doordat je hele dag al van te voren helemaal is ingevuld is er weinig ruimte om dingen echt te ervaren. Je leeft vanuit wat moet en verwacht wordt en dat geeft stress.


Als al je dagen vol gepland zijn geeft dat je opgejaagd gevoel.  Je ervaart stress, onrust, je piekert en je voelt je niet gelukkig. Je vraagt je af waar je het allemaal voor doet. Want ook de leuke dingen zitten in een strakke planning waardoor ze soms lang zo leuk niet meer zijn.

Doordat je steeds efficiënter wilt zijn gebruik je vooral je denken. Terwijl het overmatig denken juist voor onrust zorgt. Het komt tegenwoordig nog zelden voor dat je tijd hebt, waarin je helemaal niets hoeft. Je rent van hier naar daar en je hebt nog zelden tijd om iets echt helemaal te ervaren, om even helemaal in het moment kan zijn. Zodat je een tijdloos gevoel hebt.

Door je te verwonderen kom je uit de automatische piloot stand en kun je de wereld weer zien zoals hij echt is. Verwonderen haalt je naar het ervaren en dus uit het denken. Verwondering is het begin van alle wijsheid is een uitspraak van Aristoteles. Dus verwondering kan je niet alleen rust maar ook wijsheid geven. Dit omdat de verwondering zorgt voor een hele pure waarneming.

Door je te verwonderen wordt je nieuwsgierig gewekt . Door je nieuwsgierigheid wil je meer over een onderwerp of persoon weten. Je laat dat wat je al weet een beetje los en staat open om iets nieuws te ervaren. Zo krijg je de kans om nieuwe ervaringen op te doen die je weer wijzer maken.

Zo sta je meer open om je vastomlijnde ideeën, die je beperken, los te laten. We hebben allemaal  vast omlijnde gedachtes over hoe de wereld in elkaar zit. Dit geeft je hou vast maar kan je ook beperken als je jezelf daarmee zo  vast zet dat je je niet meer verwonderen. Als je niet meer open staat voor nieuwe ervaringen. Eigenlijk leef je dan niet echt in deze wereld maar leef je in een fantasiewereld, je eigen gedachtewereld.

7 tips om je meer te verwonderen
  1. Maak een wandeling en stel je voor dat je alles om je heen voor het eerst ziet;
  2. Kijk eens hoe kinderen zijn. En doe heerlijk mee, want zij kunnen zich als geen ander verwonderen;
  3. Sta een stil hoe alles in jouw lichaam samenwerkt om jouw lichaam goed te laten functioneren. Wonderlijk hé?;
  4. Verdiep je in een onderwerp waar je niets of bij niets over weet;
  5. Ga eens in gesprek met iemand die een totaal andere mening heeft dan dat jij hebt. En onderzoek zonder oordeel waarom hij of zij dat vindt;
  6. Neem eens een andere route waardoor je kunt verwonderen over de stad op plaats waar je woont;
  7. Als je je eenmaal weer kunt verwonderen, kun je je ook verwonderen over de dingen van alle dag.

Je kunt je over iets heel eenvoudigs als de afwas verwonderen. Je kunt het gedachteloos of juist met je gedachtes ergens anders doen. Maar je kunt het ook met je volledige aandacht doen. Op die manier voel je voor 100% hoe het sop aan je handen voelt. Hoe je bellen kunt blazen met het sop en hoe deze uit elkaar kunnen spatten: Een wonder om te zien! Om die reden kan een kind kan zich uren vermaken met bellenblaas ?

Dus wil je meer rust in je leven? Zorg dat je de automatische piloot af en toe even uit zet.Zodat je je kunt verwonderen over de plek waar je woont, de mensen om je heen, de natuur, etc.  Op die manier kun je de stress, gejaagdheid en onrust achter je laten en vaker even net als een kind weer helemaal in het moment zijn. Zo voorkom je overspannenheid of een burn-out. En het geeft je meer wijsheid, en meer rust zodat je meer kunt genieten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?