Hoe ‘zoals het hoort’ je opbrand

Ik spreek uit ervaring, dat het je opbrand als je vooral bezig bent met zoals het hoort. Ik was begin twintig toen ik hier tegenaan liep. En realiseerde me toen nog niet hoeveel stress het met zich meebrengt. En hoeveel druk hebt geeft. Hoe ik me hierdoor continu opgejaagd voelde en het voel had dat ik niet goed genoeg was. gelukkig weet ik nu beter. 

Je heb het gevoel dat anderen en de maatschappij van alles van je verwacht. Je moet op tijd komen, de juiste spullen bij je hebben, gepast gekleed zijn en op elke afspraak goed voorbereid zijn. Terwijl je van jezelf niet zo georganiseerd bent. Hierdoor ben je vaak bezig met ‘zoals het hoort’.

Je bent stipt op tijd op je afspraak, maar bent een dossier vergeten mee te nemen. Je had een deadline voor een opdracht maar bent die straal vergeten. Terwijl je jezelf toch juist heel erg onder druk zet om aan alle verwachtingen van anderen en de maatschappij te voldoen. Je voelt je gevangen door de druk van wat er allemaal van je wordt verwacht.

Dit kost je enorm veel energie. En je hebt het gevoel het nooit goed te kunnen doen. Je loopt altijd op je tenen om alles geregeld te krijgen. En baalt enorm van jezelf omdat het ondanks dat je zo je best doet vaak toch niet lukt. Dit maakt je onzeker. Je hebt het gevoel dat je weinig bewegingsvrijheid hebt om jezelf te zijn.

De kans is groot dat jouw kwaliteiten liggen op het creatieve vlak. Je bent goed in creatief en ‘out of de box’ denken. Misschien ben je ook intuïtief. Je bent minder goed in structuur, waardoor je soms wat chaotisch kan overkomen. Het probleem is vooral dat je van jezelf wilt zijn zoals anderen zijn in plaats van dat je geniet van jouw kwaliteiten. Misschien ben je vaak aangesproken op wat je niet bent en heb je daardoor het gevoel dat je niet mag zijn wie je bent.

Realiseer je dat ieder zijn kwaliteiten heeft. En jij hoeft dus niet dezelfde kwaliteiten te hebben als anderen om je heen. Sterker nog in een team is het juist goed als je verschillende soorten mensen met verschillende soorten talenten hebt. Op deze manier kan een team juist heel goed functioneren. Richt je dus op jouw kwaliteiten en sterke punten.

Soms denk je dat anderen dingen van je verwachten, maar blijkt dat anders in elkaar te zitten dan je denkt. Omdat één iemand iets vindt wil dat niet zeggen dat iedereen dat vindt. Dus als het belangrijk voor je is hoe iemand er overdenkt, vraag er dan naar. Als je alleen uit gaat van wat je denkt dat een ander, zoals je leidinggevende van je verwacht, maak jij je misschien onnodig druk.

Je kunt jezelf stimuleren tot groei, maar niet in een ander keurslijf persen. Dus als je probeert jezelf te ontkennen en iemand anders te willen zijn, om te doen zoals dat hoort, gaat dit ten koste van jouw geluk. En bezorgt dit je alleen maar heel veel stress en frustratie. Dit betekend dat je ook werkt zoekt wat past bij wie je bent. Als creatief persoon ben je bijvoorbeeld veel beter af als ontwerper dan als boekhouder bijvoorbeeld.

5 tips om ‘zoals het hoort’ achter je te laten
  1. Gedraag je voortaan mee zoals je bent, dan ‘zoals het hoort’. Je bent niet langer afhankelijk van de volwassenen om je heen zoals toen je nog een kind was. Je kunt nu zelf bepalen wat wel en niet bij je past;
  2. Bevrijd jezelf uit je oude patroon door zelf te bepalen wat je belangrijk vindt. Onderzoek welke van jouw leefregels nog bij je passen en van welke je afscheid wilt nemen. Zoals: “Zachtjes, want anders horen de buren je”. Of: “Mijn huis moet altijd netjes aan kant zijn”, of “Op het werk mag ik vooral niet opvallen”;
  3. Maak meer gebruik van jouw kwaliteiten. Maak een lijst met waar je goed in bent. Zodat dit bewuster voor je wordt;
  4. Je hoeft niet alles te kunnen. Vraag je af hoe belangrijk bepaalde dingen zijn waar je minder goed in bent. Vraag eventueel aan anderen of zij inderdaad van je verwachten wat jij denkt dat ze van je verwachten. Neem alleen zaken waar je echt mee in de problemen komt als verbeterpunt;
  5. Focus je meer en vaker op jouw kwaliteiten. Hoe kun je ze vaker gebruiken? Zo ervaar je dat je ergens supergoed in bent en krijg je een tevredener gevoel over jezelf.

Toen ik Saskia voor het eerst sprak viel het me op dat ze continu bezig was met wat anderen overal van vonden. Ze vulde al vast voor mij in wat ik van haar zou denken, terwijl ik dat prima zelf kan ?. Ze maakte zich druk om wat anderen dachten als ze haar huis niet altijd op orde had. Zoals het hoort, was heel erg belangrijk voor haar. Toen ze eenmaal doorhad hoe ze hierdoor vooral het leven van anderen leidde dan haar eigen leven maakt ze stappen om dit te veranderen. Ze ervoer . hierdoor veel meer rust, liep niet langer op haar tenen en kon ook meer genieten van dingen. 

Kortom maak je niet langer druk over, zoals het hoort, en leef meer vanuit hoe je bent.Zo laat je de aannames van wat anderen van je verwachten achter je. Bevrijd jij jezelf uit het keurslijf waar je in gevangen zat. Dan kun je de energie besparen die het op je tenen lopen kost. Je hebt zo een veel beter gevoel over jezelf omdat je je meer richt op jouw kwaliteiten.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?