“Ik last van stress…?”, zei ze terwijl de stress door haar lijf gierde

Veel mensen hebben last van chronische stress zonder dat ze zich daar zelf bewust van zijn. Ze zijn gewend geraakt aan hun leven zoals het is. Zo leven ze jaar in jaar uit met een te hoog stressgehalte. Ze hebben wel klachten maar hebben niet door dat die te maken hebben met chronische stress.

Zij dacht dat ze geen stress had. Maar de chronische stress gierde door haar lijf! Van de week sprak ik iemand die al een tijd in de ziektewet thuis zat. Ze vertelde me over haar klachten. En dat er op haar werk een reorganisatie plaats vindt, er was een sterfgeval in haar familie was, en de dag ervoor was de vriendin van haar dochter door een ongeluk om het leven gekomen. Dit alles vertelde ze erg geëmotioneerd. Het viel me op dat veel van haar klachten stressklachten waren, en dat vertelde ik haar. “Ik stress?, nee hoor”, zei ze toen.

Chronische stress gaat ten koste van je gezondheid, van de rust in je hoofd en van het kunnen genieten van het leven. En dan heb ik het nog niet eens over de fysieke klachten. Als je stress niet herkent bij jezelf kun je er onnodig lang mee rond blijven lopen. Dan heb ik het over chronische stress. De stress hormonen die dan continu in je lijf zijn richten daar schade aan en breken ook gezonde voedingsstoffen af.

De stress kan zo geleidelijk aan erger zijn geworden, dat mensen soms niet door hebben dat chronische stress een steeds grotere rol in hun leven speelt. Op het moment dat de stress een te grote rol speelt zijn mensen er zo aan gewend dat ze het eigenlijk heel normaal zijn gaan vinden. Dat is natuurlijk een kwalijke zaak, want er moet wel iets aan gedaan worden.

Ben jij in staat om een tijdje op de bank te zitten en niets te doen? Of heb je snel de neiging om te denken: “Daar heb ik geen tijd voor!”. Of als je op de bank gaat zitten moet je dan direct denken aan alle dingen die je nog wilt of “moet” doen? Als je niet rustig op de bank kunt nietsen, kan dat een goede indicatie zijn voor stress.

Sommige mensen vragen hun naaste hoe zij hun stressniveau ervaren. Soms kunnen anderen je helpen om dat beter te zien dan jezelf. Ze kunnen je vast wel vertellen of je snel in de stress schiet, dat het eigenlijk altijd wel aanwezig is of helemaal niet. Houd er wel rekening mee dat als je het aan iemand vraagt die nog meer last heeft van stress dan jij, dit een vertekend beeld kan geven. Hij of zij zal jou als heel relaxed kunnen ervaren.

Sommige mensen maken de denkfout: “Ik heb het altijd zo gedaan”, dus het zal voor mij wel niet gelden. Zo werkt het dus niet. Als de opbouw geleidelijk is geweest, kan het zijn dat jij je er niet bewust van bent en je toch last van stress hebt.

11 vragen om te ontdekken of je last hebt van chronische stress
 1. Heb je lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, rugpijn of schouderpijn?
 2. Heb je moeite om je aandacht te houden bij wat je doet, pieker je en vergeet je dingen?
 3. Ben je vaak met meerdere dingen tegelijk bezig?
 4. Zijn er veel dingen die je “moet” van jezelf en ook nog perfect?
 5. Voel jij je vaak onrustig en opgejaagd?
 6. Kun jij je slecht ontspannen?
 7. Voel jij je continu moe en slaapt je slechter dan voorheen?
 8. Ben je snel geïrriteerd?
 9. Voel jij je angstiger en/of denk je vaak negatief?
 10. Eet je slechter en drink je meer alcohol en/of rook je meer?
 11. Kun je niet meer genieten van dingen?

Als je meerdere vragen met “ja” hebt beantwoord dan is het belangrijk voor jouw gezondheid om je stressniveau terug te brengen. Zodat je weer meer rust in jouw leven kunt krijgen en je weer kunt genieten van dingen. Je kunt pas iets oplossen als je weet wat er speelt. Dus pak die stress aan!

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?