Niet luisteren naar je intuïtie kan stress opleveren

Intuïtie vertrouwen minder stress.Het is me vaak overkomen dat een ingeving me enorm heeft geholpen. Zo ook die keer toen ik de deur uit ging naar een afspraak. Ik deed de achterdeur op slot en stapte op mijn brommer. En ineens kreeg ik de ingeving om mijn portemonnee te pakken, die ik standaard niet bij me had. Ik begreep niet waarom en twijfelde daardoor even. Ik dacht: “Het kan geen kwaad”, dus ging hem halen. Een half uur later kwam ik er achter dat mijn benzine tank bijna leeg was. Zonder geld had ik langs de kant van de weg gestaan.

Luister jij altijd naar jouw intuïtie? Vertrouw jij bij het nemen van een besluit op wat jouw intuïtie je ingeeft? Waarschijnlijk niet en dat is jammer want dat kan je veel stress bezorgen! Lang nadenken over een probleem en dan pas met een oplossing komen lijkt de beste manier om een besluit te nemen. Maar dat is geen garantie voor een juist besluit.

Ken je dat? Dat je achteraf denkt, “O, ergens is er wel een keer iets door mijn hoofd geflitst, ik wou dat ik het serieus had genomen”. Of je merkt dat je allerlei redenen hebt bedacht waarom je iets wel of niet moest doen. Je hebt daarnaar gehandeld, terwijl je eigenlijk wel voelde dat je toch iets anders had moeten doen.De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

Uit een test, die uitgevoerd is aan de Universiteit van London, bleek dat een groep die intuïtief reageerde in 95 procent van de gevallen goed zat. Voor de groep die eerst mocht nadenken lag het percentage beduidend lager, namelijk 70 procent. Als je jouw intuïtie negeert, kan je dat stress, verdriet en/of teleurstelling opleveren. Omdat je niet de juiste keuzes maakt. Het kan ook relationele of zelfs financiële gevolgen hebben. Luisteren naar jouw intuïtie kan echt lonend zijn!

Uit onderzoek blijkt dus dat het gebruiken van je intuïtie beter werkt dan lang nadenken. Door niet te vertrouwen op jouw intuïtie, neem je soms te verstandelijke beslissingen. Dan blijk het later vaak dat je het achteraf toch goed aanvoelde. En je het eigenlijk anders had willen doen. Bij grote beslissingen of keuzes kan het veel stress op leveren als je er later toch achter komt dat je beslissing of keuze niet juist was.

Probeer jouw intuïtie te leren kennen. Op die manier kom je steeds beter in contact met jouw intuïtie en wat het je probeert  aan te geven. Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Zodra je ermee gaat oefenen zul je het steeds beter gaan herkennen.

Neem kleine stapjes en begin met uit proberen met kleine situaties. In het begin kan het spannend voelen om te gaan vertrouwen op jouw intuïtie, dus probeer het vooral uit met onschuldige en eenvoudige situaties. Als keer op keer blijkt, dat hoe onlogisch jouw beslissing of actie ook mag zijn, dat het achteraf toch het beste was. Hoe meer vertrouwen je krijgt.

De grote valkuil bij intuïtie is dat je jouw angst aanziet voor intuïtie. Het is dus goed om hier rekening mee te houden. Ik zal dit toelichten met een voorbeeld. Als je bijvoorbeeld een bankberoving hebt meegemaakt en de berover had een bivakmuts op, dan kan het zijn dat je onbewust bang bent geworden voor mensen met een bivakmuts. Als je later iemand tegen komt met een bivakmuts zal je het gevoel hebben dat je uit de buurt moet blijven bij deze persoon. Maar in dit geval is dat dus niet jouw intuïtie maar jouw angst voor die eerdere ervaring die je dit gevoel geeft.

In 5 stappen minder stress door meer je intuïtie te gebruiken
1. Kijk terug.

Ga eens na hoe het eerder voelde als achteraf bleek dat je intuïtie het juist had en je er misschien niet naar hebt geluisterd. Had je ineens een gevoel, een gedachte, of nog iets anders?

2. Leren herkennen.

Door hier vaker op te gaan letten ga je dit steeds beter herkennen op het moment dat het gebeurt.

3. Ga spelen.

Ga spelen met deze ingevingen, handel er eens naar bij eenvoudige zaken en ervaar wat er gebeurt.

4. Gebruik je verstand.

Ga zeker in het begin niet blindelings op jouw intuïtie af. Blijf wel altijd jouw verstand gebruiken, zeker zolang je jouw intuïtie nog niet volledig doorgrond hebt. En vraag je af of het gevoel met angst te maken heeft.

5. Durf te vertrouwen.

Je zult steeds vaker merken dat je goed zat, dan dingen minder stressvol verlopen. Waardoor je steeds meer en meer voelt en ervaart dat je kunt vertrouwen op jouw intuïtie.

 

Ik stond een keer bij de achterdeur van mijn huis en deed de deur op slot. Ik was al aan de late kant, en ineens kwam het in me op dat ik mijn portemonnee moest meenemen. Een handtas heb ik standaard niet bij me en ik neem altijd zo min mogelijk mee. Dus een portemonnee heb ik niet standaard bij me. Ondanks dat ik niet kon bedenken waarom ik hem mee moest nemen, ging ik toch terug om hem op te halen. Ik dacht er verder niet meer bij na, totdat ik later zag dat ik niet goed had opgelet en de benzine bijna op was. Als ik mijn portemonnee niet bij me had gehad, had ik zonder benzine langs de kant van de weg gestaan.

Dus wil je minder stress en soepeler door het leven gaan? Leer je intuïtie herkennen. En ervaar dat je vaker een juiste beslissing of keuze maakt als je handelt naar jouw ingeving. Zolang jij je verstand erbij blijft gebruiken en je niet laat leiden door angst, zal het heel lonend zijn.

 

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)

En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?
De 7 ontbrekende schakels om uit je burn-out te komen aanvragen

1 gedachte op “Niet luisteren naar je intuïtie kan stress opleveren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.