Je mind is superieur geworden en jouw beste stuurlui staan aan wal
Ik leefde altijd heel erg vanuit mijn mind, mijn verstand. Ik voelde soms wel eens wat gevoelens de kop op steken. Maar omdat me dat een onprettig gevoel gaf, of te overweldigend was, duwde ik dat vaak snel weer weg. Dat ging me heel erg lang heel goed af. Zo goed dat ik me er vaak niet meer bewust van was wat ik precies voelde. Totdat ik begin twintig was en mijn burn-out kreeg. Toen ontdekte ik dat wat zo ideaal leek, helemaal niet helpend was.
Bij een burn-out is je mind superieur geworden over je leven. Om te OVERLEVEN wel is waar. Je neemt beslissingen vanuit je hoofd. Je mind probeert alles onder controle te houden. Hierdoor is het altijd onrustig in je hoofd. Je piekert veel, omdat de gedachten zelden lijken te stoppen. En het is lang geleden dat je nog ergens van kon genieten of jij je gelukkig voelde. Kortom het LEVEN is ver te zoeken.
Als er een keuze gemaakt moet worden, denk je vaak: “Daar moet ik over nadenken”. Terwijl de meeste en beste keuzes niet op die manier gemaakt worden. “Doe toch eens verstandig”, is ook zo’n zin die we te horen kregen waardoor we denken dat onze mind het het beste weet. En als er gevoelens of emoties opkomen bestempel je die als “emotioneel”. Alsof ze er niet bij horen en van iemand anders zijn.
Al duizenden jaren wordt in het westen vooral de nadruk gelegd op ons verstand. We leren daardoor dat keuzes vooral mentaal gemaakt behoren te worden. En wat doen mensen dan om daaraan te kunnen voldoen? Ze schakelen hun gevoel en intuïtie uit. Waardoor het lichaam vaak niet meer mee doet. Het probeert wel signalen door te geven, maar die komen niet langer aan en gaan onderhuids leiden tot allemaal spanningsklachten.
Je voelt je het beste als je in balans bent. Om in balans je zijn hoort er een samenspel, een harmonie te zijn tussen mind en gevoel. Alleen gevoel zonder verstand = hysterie. En alleen verstand en geen gevoel = een robot. Maar je bent mens en je hebt dus beide meegekregen. Dus is de vraag hoe dit weer in balans gaat krijgen.
Mentale keuzes worden vaak gemaakt op basis van en onder druk van hoe het hoort in de buitenwereld. We kijken naar hoe anderen het doen en denken dat wij dat dus ook op die manier moeten doen. En hier gaat het dus vaak fout. Want wat goed past bij een ander, hoeft helemaal niet bij jou te passen. Hierdoor ga je steeds meer weg bij wie jij bent en wat jij nodig hebt.
Je systeem voelt wel dat het wringt en geeft signalen af. Signalen de we vervolgens weer weg beredeneren of bestempelen als “vage klachten”. Waardoor we nies hoeven te veranderen. Maar als we daar niet naar luisteren zal het systeem steeds met duidelijkere klachten komen. Logisch want het komt in de weerstand tegen de brute behandeling en wordt opstandig omdat het niet gerespecteerd en gewaardeerd wordt.
We gaan dingen beredeneren, gebaseerd op de informatie die ze in de buitenwereld zien. Vaak ga je daardoor ergens aan voorbij… “Verstandige keuzes” liggen vaak niet in lijn met je diepste zijn. Keuzes die enkel ingekleurd zijn door jouw gevoel en intuïtie. De kans is groot dat je niet eens meer weet hoe je dat kunt doen. Je hebt je zo lang aangepast aan wat anderen voorheen van jouw verwachtte, dat je afgestompt bent geraakt in je gevoel. Je hebt het diep weggestopt en er een dik slot op gedaan.
7 Stappen om je mind en gevoel weer in balans te krijgen
- Besluit dat je je mind niet langer de hoofdrol geeft;
- Vraag je vaker af: “Wat wil ik nou eigenlijk?”, zonder je af te vragen wat anderen daarvan denken;
- Sta open voor de signalen die je systeem je wilt geven, druk het niet meteen weg;
- Zodat je weer die diepere connectie met jezelf kunt ervaren, en met jouw intuïtie. Zodra je weer voelt waar je blij van wordt…, en waar niet van;
- Dan kun je je jezelf precies geven wat je nodig hebt;
- En ook naar anderen toe aan kunt geven wat je wel en niet wilt;
- Mits je zover bent dat je jezelf dat ook gunt 😉.
Zusanne was echt vanuit haar hoofd gaan leven. Alles werd beredeneert, hoorde ik als ik met haar sprak. En als ik vroeg hoe iets voelt, vond ze dat heel lastig om aan te geven. Ik hielp haar om haar mind en gevoel weer in balans te krijgen. En zei dat ze nu voelde dat ze altijd maar half had geleefd. Dat ze nu veel meer rust in haar hoofd had, meer energie en vooral ook veel meer plezier. Het leek alsof ze er een extra dementie bij had, zei ze.
Dus geef je mind minder de ruimte en je gevoel meer. Zo komt die verstoring weer in balans. Je stressklachten zullen beetje bij beetje oplossen waardoor je je veel beter voelt. Kom in contact met je lijf, je gevoel en intuïtie en je voelt je weer een vollediger mens.
Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out van overleven naar leven. Zodat ze meer rust en meer energie hebben en ze weer kunnen genieten en eindelijk weer gelukkig zijn.)
En dan hoor ik nu graag van jou! Wil je definitief uit je burn-out? Klik hieronder en bestel de 3-delige videoserie… ?